Епідемії поКІРні

22.03.2017
Серед населення поширені безліч суджень та міфів про небезпечність вакцинації та її недоступність. Завдяки вакцинам організм людини виробляє імунітет до певних вірусів та хвороб, проте однозначної відповіді, чи потрібно робити щеплення, не дасть навіть найдосвідченіший лікар. Цей вибір в Україні все ж — за пацієнтом. Зараз існує тільки рекомендований перелік дитячих щеплень, серед яких туберкульоз, гепатит В, кашлюк, дифтерія, поліомеліт, термофільна інфекція правця, кір, краснуха та епідемічний паротит, або, як його в народі називають, «свинка».
Проте нині проблема вакцинації постає особливо гостро. Наразі у сусідній Румунії вирує епідемія кору, котра вже забрала 14 життів. Імунологи б’ють на сполох. Про те, що Україні слід готуватися до епідемії кору і кашлюку, голова Європейської регіональної сертифікаційної комісії з ліквідації поліомієліту, британський професор Девід Солсбері попереджав ще восени. 
«Епідемія кору є циклічною, тобто має властивість повторюватись раз на 5-6 років. В Україні останій спалах був у 2012 році, а враховуючи розпал хвороби в сусідній державі, українцям вже зараз потрібно готуватись до боротьби», — розповідає сімейний лікар столичної клініки Валентина Роженюк. За її словами, у зону ризику потрапляють нещеплені діти. За інформацією МОЗ України, наразі проводиться екстрена вакцинація діток, проте слід вважати, що близько 70% дорослих також по­требують щеплення. «Імунітет до хвороби виробляється раз на все життя. Якщо людина вже хворіла, то щеплення робити не потрібно. В інших випадках краще перестрахуватись. Дітей вакцинують безкоштовно, дорослим потрібно буде купити ліки. Зазвичай їх можна запитати у поліклініці, де, залежно від виробника, назвуть і ціну», — додає пані Валентина. 
Хвороба починається гостро: сильний головний біль, слабкість, висока температура, відсутність апетиту. Незабаром з’являються нежить, кашель — зазвичай сухий, болісний, або «гавкаючий» як при ларингіті. Характерне запалення слизової оболонки ока — кон’юнктивіт. Його прояви яскраво виражені: очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом — гнійні виділення. На другий-третій день хвороби у роті з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен і губ — характерні для кору малесенькі білуваті цятки (плями Бєльського—Філатова—Коплика). І те, й інше можна побачити до появи висипу на тілі. На 4-5 день хвороби з’являється висип — спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня він поширюється на тулуб, ще через день — на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У цей період стан різко погіршується — знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт.
У наш час при вчасному виявленні та лікуванні хвороба проходить без ускладнень. Проте перебіг недуги може ускладнюватися ураженням дихальної системи — ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією; око — кон’юнктивітом, блефаритом; травна система — диспепсією; вухо — запаленням середнього вуха — отитом або слухової труби — євстахеїтом. У маленьких дітей часто буває стоматит.
Серйозні ускладнення після щеплення практично не спостерігаються. Але у нашій країні вакцинація — справа добровільна. Не хочете — не вакцинуєте дітей. Проте пам’ятайте, що ви відповідаєте за їхнє здоров’я. В Україні ситуація з вакцинацією — гірша, ніж в Африці...