Курортне перезавантаження

22.03.2017
Курортне перезавантаження

Як і в попередніх матчах відбору, у грі проти хорватів Андрій Шевченко планує зробити ставку на футболістів «Шахтаря». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Коли Андрій Шевченко заступав на пост головного тренера збірної України, чітких орієнтирів перед ним ніхто з керівників вітчизняного футболу не малював. Утім про можливість довготривалої співпраці говорилося в контексті успішного прохо­дження національною командою кваліфікаційного відбору на чемпіонат світу-2018.

Ковток свіжого повітря

Непотрапляння «синьо-жовтих» на російський «мундіаль» в існуючих геополітичних умовах провалом аж ніхто не назве. Утім для тренерського реноме Шеви та його знаних помічників варіант iз провалом кваліфікації ЧС-2018 виглядає не надто прийнятним. Без сумніву, не для того Мауро Тасотті залишав «Мілан», аби «пролетіти» повз головний турнір планети.
Матч проти збірної Хорватії, котрий наша збірна проведе 24 березня в Загребі, буде, можна сказати, ключовим у турнірній боротьбі за перше місце в групі, котре дозволить його володарю напряму кваліфікуватися на «мундіаль». У світлі двоочкового відставання від «картатих» та мізерної — в один бал — переваги над переслідувачами-ісландцями програвати перший у 2017 році відбірковий поєдинок ЧС-2018 «синьо-жовтим» аж ніяк не можна. Тож і вирішили в тренерському штабі української команди по вищому розряду організувати збірникам підготовку до надважливого протистояння.
Традиційним місцем підготовки збірної України до кваліфікаційних поєдинків чемпіонатів Європи та світу є Конча-Заспа. Розкішні ж «виїзди на природу» збірній, як правило, організовували лише напередодні фінальних частин ЧЄ та ЧС. Однак перед грою п’ятого туру відбіркового раунду ЧС-2018 проти лідерів секстету «І» очільник «синьо-жовтих» у наполегливій формі просив ФФУ забезпечити для його команди повноцінний тренувальний збір. Пропонував, було, Андрій Шевченко федерації та прем’єр-лізі в інтересах збірної перенести на інший термін 22-й тур національної першості. Утім без абсолютної підтримки учасників ЧУ, що не погодилися на повний перенос туру, все, в підсумку, обмежилося традиційним за термінами, але незвичним за географічним розташуванням навчально-тренувальним збором збірної України в Австрії.
Логіка вибору курорту Бад-Тацмансдорф — зрозуміла. Свіже гірське повітря Альп, цілюща мінеральна вода, природна краса та безтурботний спокій — чудова атмосфера для перезавантаження з клубних турбот на справи збірної. До того ж від Бад-Тац­мансдорфа до Загреба рукою подати — трохи менше 300 км. На збір до Австрії — як було перед ЧЄ-2016 — Шевченко покликав аж 35 футболістів. Як сказав згодом, коли відсіяв вісьмох осіб, для конкуренції. Цікаво, що з тих, хто не підійшов тренеру, було шестеро гравців «Динамо».

Основний відбір

«Спади бувають навіть у великих команд. Нині наш колектив переживає зміну поколінь і, слід визнати, в нас не все виходить. Ми хочемо радувати наших уболівальників перемогами, але в цьому сезоні нам це, на жаль, не вдається», — слова капітана «Динамо» Андрія Ярмоленка яскраво пояснюють причину малого представництва динамівського клубу в складі збірної України.
Як і в попередніх матчах відбору ЧС-2018, формуючи «основу» збірної, тренерський штаб Шевченка, бе сумніву, зробить ставку на гравців «Шахтаря». І лише поодинокі позиції наставники віддадуть на відкуп динамівцям та легіонерам. Загалом, до виїзного табору української команди в Австрії прибуло дев’ятеро представників іноземних клубів, хоча далеко не всі з них мають достатньо ігрової практики у своїх нових командах. Скажімо, гравець «Бетiса» Роман Зозуля на поле взагалі не виходить. Однак у ФФУ залишити без виклику до національної команди футболіста, котрий саме через свою яскраву патріотичну позицію, по суті, й залишився в Іспанії поза грою, просто не могли.
Натомість поява в таборі «синьо-жовтих» Руслана Малиновського обумовлена якраз його професіональними здобутками в бельгійському «Генку». Перебравшись iз «Шахтаря» до турецького «Карабюкспора», знову привернув до себе увагу скаутів збірної і Євген Селезньов. Провівши перед цим iще й частину кар’єри в Росії, футболіст заявив, що період без збірної здався йому вічністю. Неочікуваним виглядає перебування в розширеній заявці на хорватів захисника «Карпат» Миколи Матвієнка, але, як уже повелося в першій команді країни, подібного роду виклики — аванс для молодих та перспективних. 
 

НА СТАРТ

Склад збірної України на матч відбору ЧС-2018 проти Хорватії:
Воротарі: П’ятов, М. Шевченко (обидва — «Шахтар»), Бойко («Малага», Іспанія), захисники: Федецький («Дармштадт», Німеччина), Морозюк, («Динамо»), Кучер, Ракицький, Ордець, Кривцов, Бутко (всі — «Шахтар»), Матвієнко («Карпати»), півзахисники: Степаненко, Малишев, Коваленко (всі — «Шахтар»), Ярмоленко, Сидорчук, Циганков (усі — «Динамо»), Ротань («Днiпро») Петряк («Зоря»), Зінченко (ПСВ, Голландія), Коноплянка («Шальке», Німеччина), Шахов («ПАОК», Греція), Малиновский («Генк», Бельгія), форварди: Бесєдін («Динамо»), Кравець («Гранада», Іспанія), Зозуля («Бетiс», Іспанія), Селезньов («Карабюкспор», Туреччина).