Випробування для організму: дієтолог дав поради щодо харчування під час посту

15.03.2017
Випробування для організму: дієтолог дав поради щодо харчування під час посту

Пісна їжа не означає несмачна.

Триває Великий піст. У цей період, за словами лікарів, важливо не збіднювати свій раціон. Навіть пісний, він має бути різноманітним і містити вітаміни.
 
Дієтологи радять добирати продукти, що містять багато рослинної клітковини, мікроелементів і вітамінів.
 
Варто надавати перевагу кашам із різних круп, присмачуючи їх соняшниковою, кукурудзяною чи оливковою оліями.
 
Фахівці вважають, що найкорисніша ­з-поміж каш — гречана: вона багата мікроелементами і вітамінами, потрібними для збалансованого харчування.
 
Оскільки вживати м’ясо і рибу в піст не можна, а поповнювати організм білками вкрай важливо, додавайте до раціону гриби, бобові (особливо квасолю), сою — за харчовою цінністю її білки не поступаються рибі, м’ясу та молоку.
 
Для тих, хто дотриму­ється активного способу життя, стриманість у їжі може стати непростим ви­про­буванням.
 
Тож важливо па­­м’ятати кілька простих правил, які не суперечать правилам посту. Лікарі радять їсти не менше п’яти разів на день.
 
Пісна їжа не калорійна, тож подбайте, аби вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з’їдати сніданок, обід, полудень, вечерю, випивати щось перед сном. 
 
На сніданок дієтологи радять готувати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід — також (наприклад, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити соку з сухариками, а на вечерю посмакувати салатом, фруктовим пловом і випити чаю з варенням.
 
А завершити день доцільно розведеним овочевим або фруктовим соком чи узваром. Таким чином задовольните потребу організму в енергії.
 
Оскільки основа пісного раціону — овочі, дієтологи радять звернути особливу увагу на їх приготуванню. Намагайтеся готувати на пару або тушкувати.
 
Що менше за часом ви готуєте овочеві страви, то більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка «сирими».
 
Виключаючи м’ясо і яйця, ми позбавляємо себе вітамінів групи В, фосфоліпідів, а також кальцію, клітковини і мікроелементів. Заповнити ці «прогалини» можна за допомогою висівок.
 
У них містяться біологічно активні речовини, які зв’язують іони важких металів і шкідливі продукти розпаду їжі. Завдяки цій здатності висівки сприяють очищенню кишечнику.
 
Через відмову від жирної риби, яєць і м’яса можуть виникнути проблеми з всмоктуванням жиророзчинних вітамінів — A і E.
 
А це призводить до проблем зі шкірою, волоссям і репродуктивною системою. Тож у період посту важливо приймати вітамінні комплекси. 
 
І пам’ятайте, що існують певні обмеження на дотримання посту з медичної точки зору.
 
Лікарі не радять постувати дітям, людям, що мають хронічні недуги, вагітним жінкам і матерям-годувальницям.
 
«Добре зважити — постувати чи ні — мають також люди, робота яких пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, адже вони потребують більшої кількості тваринного білка в раціоні, жирів, аби компенсувати втрати енергії, — наголошує президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
 
— Решті людей постування не протипоказане, а навпаки — навіть корисне. Особливо тим, хто має надмірну вагу чи підвищений рівень холестерину в крові».
 
Але, як слушно наголошує фахівець, здоровий спосіб життя — це не просто певний відтинок часу: від Масляної до Великодня.
 
Уважними до себе, свого харчування слід бути завжди.
Пам’ятайте: піст не дієта, а свідомий крок людини, яка має віру.
 
«Мотив схуднути під час посту — непоганий. Людина, яка має зайву вагу, повинна прагнути її позбутися, — переконаний Олег Швець.
 
— Однак самого посту для цього недостатньо. Слід вживати менше калорій, ніж витрачати. Адже можна так поститися, що,  навпаки, — набрати вагу. Людина, яка намагається схуднути, повинна натискати в організмі на інший перемикач, і це вже не стосується релігії».