Метан «ховає» всі сліди: держкомісія виявила низку порушень на шахті «Степова»

15.03.2017
Питання щодо першопричин вибуху на шахті «Степова» в с. Глухів біля Червоно­града, що на Львівщині, було розглянуто на черговому засіданні урядової комісії.
 
Нагадаємо, що 2 березня на цій шахті через вибух метану загинуло восьмеро шахтарів і ще 23 отримали опіки й поранення.
 
Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, який очолює комісію, наголосив:
 
«Наразі комісія розслідує питання щодо наявності небезпечного обладнання безпосередньо у шахті; коли i хто приймав рішення щодо закупівлі неякісного обладнання або кабельної продукції (якщо воно дійсно було в шахті); чому на місці аварії було встановлено обладнання для провітрювання продуктивністю 120 куб. м на годину при необхідній 450 куб.м, і хто погодив таку схему; чому не спрацювала система УТАС, яка мала оповістити і вивести людей iз шахти при проведенні ремонтних робіт».
 
Він зазначив, що на шахті не існувало дозволу на проведення небезпечних робіт. Наразі Держпраці спільно з регіональним відділенням проводить розслідування щодо приписів, які були надані шахті «Степова» в 2016-2017 роках, яким чином вони були виконані або не виконані, і чому на 1 лютого цього року такого дозволу на шахті не існувало.
 
«При розслідуванні було виявлено, що ще кілька шахт, які входять до ДП «Львіввугілля», не мають на сьогодні дозволів», — додав міністр.
 
Проте досить скептичними щодо ефективної роботи комісії виявилися думки незаангажованих людей. «Нинішній владі вигідно затягувати хід розслідування, — упевнений екс-«губернатор» Львівської області, генерал органів внутрішніх справ у відставці Михайло Цимбалюк.
 
— Урядова комісія з розслідування трагедії почала роботу тільки на шостий день після вибуху. Хоча світовий досвід підтвер­джує, що експертні висновки щодо вибуху повинні бути озвучені в той же день, а в нашому випадку на перше засідання приходять лише троє з п’ятнадцяти членів державної комісії. Кожен втрачений день ускладнює вивчення причини катастрофи — підвищення рівня метану в лаві знищує важливі сліди аварії, а шахта з дня на день може знову запрацювати».
 
Незрозумілим є також створення відразу двох комісій — урядової та при Держслужбі України з питань праці. Цей факт обурив голову Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, який заявив, що такого не було при жодній аварії на шахтах за останні 25 років.
 
На його думку, комісія при Держ­праці «дуже слабка», тому що сформована з некомпетентних осіб:
 
«Я був на засіданні Держкомісії з ліквідації аварії на шахті «Степова» і порушив питання корупції на шахтах, назвав прізвища «смотрящих», але мене не захотіли слухати. Хоча на засіданні був присутній перший заступник Генпрокурора. Коли я спробував розібратися, для чого створено відразу дві комісії, мене мало не виставили за двері. Один із фахівців, який є експертом ООН, доктором наук, професором, попросив бути присутнім на засіданні урядової комісії, на що йому було сказано: «Хто ви такий?». Але через те, що розслідування не проводять належним чином, шахті завдають непоправних втрат, підприємство можуть закрити».