Ляшко наполягає на жорстокому покаранні за подвійне громадянство лише держслужбовців

15.03.2017
Ляшко наполягає на жорстокому покаранні за подвійне громадянство лише держслужбовців

Олег Ляшко переконаний, що за наявність подвійного громадянстванародних депутатів потрібно позбавляти мандатів.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко наполягає на ухваленні в парламенті законопроекту про посилення відповідальності за подвійне громадянство, який ініціювали депутати його фракції.
 
На думку радикалів, у цьому питанні потрібно діяти жорстко, але не рівняти всіх під одну гребінку.
 
«Президент України Петро Порошенко вніс альтернативний законопроект, у якому він пропонує за подвійне громадянство всіх громадян України позбавляти українського громадянства. Ми вважаємо, що це занадто широке трактування закону, адже треба зважати на різні обставини. Наприклад, не можна забирати громадянство у нашої діаспори, члени якої колись отримали українські паспорти, а проживають у Канаді чи в Італії, або в наших заробітчан у Польщі чи ще десь, куди вони поїхали не від хорошого життя», — наголосив політик.
 
Натомість, законопроект, який зареєстрували радикали, передбачає посилення відповідальності за приховування факту подвійного громадянства винятково для держслужбовців-багатопаспортників, до яких відносяться, зокрема, депутати, міністри, судді.
 
«Ми зареєстрували законопроект, який передбачає за наявність подвійного громадянства у народних депутатів позбавляти їх мандату, а чиновників — звільняти з держслужби.
 
Закон має поширюватися на суддів, представників спецслужб, народних депутатів та депутатів місцевих рад, тобто на всіх, хто уповноважений служити державі. Коли у них кілька паспортів у матні, якій державі вони служать та якому Богу моляться? Служити потрібно Україні, а молитися на українців», — переконаний парламентарій.
 
Водночас Олег Ляшко разом із колегами готує ще один законопроект, який, на думку народного депутата, піднесе статус українського громадянства.
 
«У Великобританії, аби отримати громадянство, потрібно складати присягу на вірність королеві та державі. Вважаю, що в Україні потрібно так само — кожен має складати присягу та клястись на Біблії на вірність українському народу, особливо ті гастролери, яким Президент роздає наліво та направо українські паспорти. В них ті паспорти, як у карточних шулерів. Це знецінення українського громадянства. Так не повинно бути», — заявив Ляшко.