Компроміси на мільярд: на що доведеться піти Україні заради нового траншу МВФ

15.03.2017
Компроміси на мільярд: на що доведеться піти Україні заради нового траншу МВФ

Петро Порошенко директору-розпоряднику МВФ Крістін Лагард: «Наші реформи заради ваших грошей будуть просто неймовірними». (Фото з сайта ki.ill.in.ua.)

Україна близька до отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду. На сайті організації вказано дату обговорення українських проблем — 20 березня.
 
Тим часом сторони напрочуд обережно повідомляють деталі компромісу: на які саме непопулярні кроки погодиться піти Україна заради отримання мільярда доларів позики. 
 
Скасувати мораторій, продати ОПЗ, звільнити чиновників... 
 
Без зовнішніх запозичень нашій державі цьогоріч може бути сутужно, — аж до оголошення дефолту. Так, за три роки — із 2017-го по 2019-й — Україна має виплатити за зовнішніми запозиченнями 12,5 мільярда доларів.
 
Про це заявив заступник голови Нацбанку Олег Чупрій. І хоча незалежні аналітики сумніваються, що така сума боргу може призвести до відмови держави платити за своїми зобов’язаннями, відсутність «подушки» золотовалютних резервів може негативно вплинути на стабільність курсу гривні.
 
Плюс іще кілька важливих аргументів «за»: дешевизна отриманих фінансових ресурсів та сигнал для інвесторів, що з Україною можна мати справу. Навіть попри ведення на нашій території бойових дій. 
 
Черговий транш, який ми можемо отримати, — становить близько мільярда доларів.
 
Але й у цьому випадку ми не виберемо навіть половини з виділених Україні 17 мільярдів доларів, — наразі отримано всього 7,7 млрд. 
 
Утiм, аби отримати ці гроші, Україна має продемонструвати донорам проведення обіцяних реформ.
 
Головні вимоги — скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, пенсійна реформа і скорочення кількості бюджетників. Ринок сільгоспземель має почати діяти вже до кінця травня 2017 року.
 
Вимагає Фонд монетизувати житлові субсидії, відмовитися від подальшого підвищення мінімальної зарплати, скоротити 5% чиновників, кожні півроку переглядати тарифи на газ для населення, підсилити повноваження НАБУ, до середини червня ухвалити положення про Антикорупційний суд, приватизувати Одеський припортовий завод і Центренерго.
 
Усі стріли — на Кабмін! 
 
Офіційно текст меморандуму, який розглядатимуть 20 березня, досі не оприлюднено.
 
З одного боку, через те, що сторони продовжують уточнювати деталі, з іншого, — аби не давати опонентам підстав для критики та можливого блокування співпраці.
 
Наразі найактивнішим критиком угоди з Фондом є Юлія Тимошенко, яка вимагає провести слухання з підготовки меморандуму у стінах парламенту.
 
За її словами, цей документ фактично знищує Україну, оскільки йдеться про закриття лікарень, скорочення педагогів, інших працівників бюджетної галузі.
 
Утiм до МВФ у політиків претензій немає, свої обурення вони адресують уряду.
 
«Адже Фонд приймає ту фінансову оптимізацію, яку запропонувала влада», — сказала Тимошенко. 
 
Учора позицію уряду з цього питання висловив міністр фінансів Олександр Данилюк. Опосередковано від визнав практично всі пункти угоди з МВФ, що були неофіційно оприлюднені.
 
«У меморандумі, який буде оприлюднено, є продовження реформ, які планувалися раніше. Це — створення справедливої пенсійної системи... Наступний напрям — це антикорупційна політика. Передбачено зміцнення повноважень НАБУ, передбачено створення антикорупційного суду до кінця цього року», — сказав міністр.
 
Данилюк також зазначив, що, відповідно до внутрішніх правил МВФ, текст Меморандуму про економічну та фінансову політику є конфіденційним до схвалення його Радою директорів МВФ. 
 

ГОЛОС ІЗ ВАШИНГТОНА 

«І пошукайте гроші Коломойського!»
Прагнучи залучити кошти міжнародних донорів, Україна має активніше відстежувати фінансові ресурси, які таємничим чином зникають у нас на Батьківщині.
 
Один із пунктів меморандуму з МВФ — до кінця серпня 2017 року Україна має завершити розслідування щодо можливих фінансових злочинів у «Приватбанку», скоєних починаючи з 2010 року до націоналізації банку.
 
До середини березня 2017 року НБУ залучить міжнародно визнану компанію для проведення економічного розслідування операцій «ПриватБанку», щоб визначити, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика в період із 2010 року до дати його націоналізації, з метою завершити це розслідування до кінця серпня 2017 року.