Мова — зброя і щит одночасно

26.01.2017
Газета «Україна молода» — наша трибуна. Наша надія. Тому через вашу (і нашу) газету хочу звернути увагу на те, що відбувається на українському телебаченні.
Люди, які працюють на телебаченні зі словом: керівники, режисери, диктори, — десь навчалися. І все одно, рiк у рік, їм ніхто не підкаже, що вони створюють інформаційні програми для людей і на телебаченні у них не змагання зі швидкомовлення або напад словесної діареї, а доведення правдивої інформації до телеглядачів. Чітко і зрозуміло. І ще: ті, хто працює зі словом на телеканалах, повинні мати чітку дикцію. А не так, як на деяких українських шоу виступають люди з вадами мовлення чи з неприємними скрипучими голосами, як, скажімо, у ведучого «дона Вови» з шоу «Розсміши коміка». А ще неприємно вражає, що ведучий не знає української мови, і коли на це шоу приходять україномовні учасники, «дон Вова» розгублено озирається на всі боки, не знаючи, як реагувати, як оцінювати.
Не тішить і ситуація з українським гумором. Колись він був, а сьогодні — просто немає. Нема! Його знищили, знищили українську душу. Можливо, українські гумористи колись злякалися погроз тих, у кого була необмежена влада? А може, вони не здатні витримати конкуренції і знайти своє місце, щоб посунути з культурного простору совково-бетонну плиту «Вечірнього кварталу»? Іноді від учасників «Кварталу» навіть можна почути російські лайливі слова (так званий мат). Та й чи не занадто вже заполонив «дон Вова» цей канал? Керівникам канала «1+1» слід звернути увагу на це, а ще згадати, що мова — це зброя і щит одночасно. 
 
С. ПОЛІЩУК
Київ