Донецькі бойовики встановили міномети на шахті ім. Абакумова

26.01.2017
Бойовики терористичної «ДНР» облаштували мінометну батарею просто на території селища шахти імені Абакумова, що в окупованому Донецьку. Перші ворожі міни калібру 20 мм звідти накрили позиції ЗСУ в районі селища Невельське. 
 
«Донецький напрямок. Най­складніша обстановка — в авдіївській промзоні. З перервами, близько чотирьох годин, бойовики вели масований вогонь по наших позиціях. При цьому було випущено не менше 30 мін. Також мінометний обстріл iз боку противника стався в Невельському, бойовики вели вогонь просто з Донецька, з району селища шахти ім. Абакумова», — повідомляє речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник. 
 
Водночас на луганському напрямку окупанти гатили зі 122-міліметрової артилерії та 120-міліметрових мінометів по Новозванівці та Троїцькому. 
 
За даними штабу АТО, ворог різко збільшив кількість обстрілів та активно застосовує важке озброєння переважно у Попаснянському районі Луганщини. Тоді як на маріупольському напрямку ворожі обстріли найактивніше вели на ділянці Павлопіль—Широкине.
 
«Маріупольський напрямок. Тут, як і раніше, бойовики найбільше порушують режим «тиші». Проте важке озброєння не застосовували. Майже 80% ворожих обстрілів припадає на ділянку фронту Павлопіль—Широкине. Як і раніше, активно стріляють снайпери противника. Переважна частина обстрілів iз боку незаконних збройних формувань припадає на темну пору доби», — зазначає полковник Мотузяник. 
 
Загалом минулого вівторка було 55 обстрілів, одного захисника України поранено. Сталося це в районі Красногорівки, під Маріуполем, який напередодні потужно обстріляли окупанти. 
 

ДО РЕЧІ

У Міноборони заявляють, що Росія приховує форсовану мілітаризацію прикордонних з Україною регіонів. За словами речника Міноборони Олександра Мотузяника, таких висновків українське військове командування дiйшло після того, як 16-19 січня представники України, Канади та Данії провели інспекцію поблизу кордону на території Ростовської області Росії. Тим більше що російська сторона чинила тиск i встановлювала обмеження для інспекторів. 
 
«Таким чином Росія продемонструвала, що їй є що приховувати, а саме — форсовану мілітаризацію прикордонних з Україною регіонів та активне сприяння озброєнню та керівництву незаконних збройних формувань на Донбасі», — заявив пан Мотузяник.
 
Зокрема, інспектори виявили, що, порушуючи Віденський документ від 2011 року про заходи зі зміцнення довіри та безпеки, Росія у січні 2017 року почала формувати поблизу кордонів України нову мотострілкову дивізію чисельністю понад 10 тис. військових. Військове містечко вже збудовано на 90%.