Ферма для родинного дозвілля: як працює сільгоспбізнес у США

26.01.2017
Ферма для родинного дозвілля: як працює сільгоспбізнес у США

Пізній приїзд на ферму не завадив нам назбирати по відерцю полуниць, помідорів і солодкого перцю.

Схоже, найкращі полуниці з місцевих грядок прощально позирали на нас із відерець покупців-«жайворонків».

Дорослі та діти з городиною весело юрмилися перед навісом, де дві продавчині зважували свіжозібрані «трофеї», пересипаючи їх у фірмові паперові пакети. 

Карткові розрахунки швидко зменшували чергу — здачу шукати не доводилося, електронні каси працювали без збоїв.

Ми внесли необхідний завдаток за порожні відерця і почимчикували шукати плоди, які ще очікували збирачів-сонькiв. 

Зрештою, їхали сюди не так по овочі-фрукти, як по враження: чим же відрізнятиметься фермерський магазин від міських, крім можливості вибрати покупки просто на грядках?

Хто рано встає...

Фреш-маркет Bedner’s у передмісті Маямі — один iз багатьох поширених у сучасних Сполучених Штатах фермерських магазинів самообслуговування просто неба.
 
Мода на споживання свіжого місцевого продукту існувала завжди і скрізь. Для нас — у формі сімейних трудових вакацій на бабусиному городі чи на дачі.
 
А тут — у відпочинковій формі родинних відвідин універсального простору, де можна і свіжиною запастися за доступну ціну, і попрацювати та порозважатися з дітьми, поєднавши приємне з корисним.
 
Ті, хто зацікавлений у першу чергу свіжою і якісною городиною, приїздять iз самого ранку, аби зірвати найбiльші плоди і мати більший вибір.
 
Екскурсанти на кшталт нашої сімейки можуть дозволити собі приїхати, добре виспавшись, і збирати, що вже лишиться після першопрохідців.
 
При бажанні можна організувати й обіднє барбекю: майданчиків, інструментів і продуктів для цього тут цілком достатньо, головне — вчасно забронювати місце для куховаріння і трапези.
 
Зазвичай суто закупівельну мету переслідують клієнти старшого віку, бадьоро шкутильгаючи міжряддями навіть за допомогою костура.
 
Помідори, перець чи полунички їм, звісно, зручніше збирати з недоторканих кущів.
 
Родини з дітворою під’їжджають трохи пізніше і не завжди починають iз черги по відерця.
 
Можна, наприклад, завантажитися на екскурсійну платформу, яку в міру заповнення невеличкий тракторець провезе оглянути всю територію, розділену на прямокутники рівчачками й очеретяними стінками.
 
І весело, і легше потім зорієнтуватися, яку городину де шукати.
 
Або одразу побігти до контактного зоопарку — годувати і гладити місцевих звірят у супроводі веселих доглядачів.
 
Ще й попутно дізнаватися, що, наприклад, оця симпатична пухнаста лама, якщо її розсердити, може плюнути на вас не надто запашним вмістом власного багатокамерного шлунка.
 
Причому ароматична концентрація такого покарання прямо залежатиме від ступеня образи.
 
А підрощений кенгуру, мама якого вже не носить його в кишеньці, обожнює стрибати на руки доглядача, намагаючись продовжити короткі миті дитинства...

На парковці — аншлаг

Флорида — штат автомобілістів. Без власного чи орендованого транспорту тут складно долати навіть відстані у  мегаполісах, тим паче — реалізовувати заміські подорожі.
 
Парковки займають величезні території. Проте на в’їзді до ферми Bedner’s навіть довелося трохи почекати, доки знайдеться місце серед десятків автівок, вишикуваних перед магазином.
 
Швидше здійснювали ротацію подружжя, які не лінуються податися «в поля» за кількадесят миль, аби підзбирати і купити за хорошою ціною свіжих продуктів, походження яких не підлягає сумніву.
 
До речі, зранку на окремому майданчику на території ферми продаються ще й жива риба та морепродукти, виловлені в океані та озерах.
 
А для покупців, які мають не надто багато часу, в тутешньому супермаркеті готують уже зібрані місцевими працівниками власні овочі-фрукти і продукти від постачальників-партнерів. 
 
Сімейні екіпажі з дітворою традиційно проводять на території ферми по кілька годин.
 
Для них тут облаштовані не тільки місця для трапези та знайомства з цікавою флорою-фауною, а й чимало майданчиків iз цікавими іграми.
 
Починаючи від найелементарніших гойдалок чи сквошу і закінчуючи комплексом для намивання золота.
 
Стилізований під епоху «золотої лихоманки» дерев’яний каскад iз проточною водою і всілякими решетами, мабуть, один iз найпопулярніших серед азартної хлоп’ячої аудиторії, незалежно від віку. 
 
Не дивно, що, маючи такий широкий вибір провести час на будь-який смак, чимало сімей стають завсідниками ферми і планують поїздки сюди регулярно.

Якість за доступною ціною

Bedner’s Farm Fresh Market — одна з найпопулярніших і, певно, з найбільш вдало організованих мереж продажу свіжої місцевої їжі, якій вдається користуватися високим попитом клієнтів завдяки вдалому маркетингу і справді якісним продуктам.
 
На інтернет-сайті, завдяки якому ми і знайшли цю цікаву ферму, її власники позиціонують своєю місією забезпечувати клієнтів максимальним різноманіттям місцевих продуктів, які смачні, але доступні за ціною.
 
За фамільною історією підприємства, на початку 1950-х років Артур Біднер iз нареченою Генрієттою переїхали до Південної Флориди зі штату Пенсильванія, щоб реалізувати свої мрії по-новому вести сільськогосподарський бізнес.
 
Перша родинна ферма-магазин з’явилася в 1960 році у Палм-Біч, де процвітає і по сьогодні, отримуючи чудові врожаї ягід, помідорів, солодкої кукурудзи, огірків і перцю, які в основному продають у мережі магазинів, розташованих уздовж східного узбережжя Сполучених Штатів.
 
До ведення сільського господарства своїх дітей Артур Біднер призвичаював iз раннього віку.
 
Сьогодні три його сини, Чарльз, Брюс і Стів, разом з онуком Джессі успадкували і продовжують вести і розширювати родинну справу, орієнтовану на виробництво найсвіжішої та високоякiсної їжі.
 
З часом компанія Bedner’s вирішила вийти за межі поля і почала постачати свої свіжозаготовлені фрукти та овочі на замовлення покупців.
 
Основна родзинка вирощеного на місцевих фермах — саме у свіжості, яка забезпечує збереження найвищої поживної цінності. Адже більшість харчових продуктів починають втрачати поживні речовини, як тільки їх зібрали.
 
Такі виробництва дбають і про місцеву екологію. Адже споживати їжу, яка виросла близько до вашого будинку, означає знизити викиди вуглекислого газу, уникаючи далекого транспортування.
 
Забезпечення традиційними для місцевості продуктами харчування допомагає також зберігати незалежні сімейні ферми, а отже, підтримує місцеві громади, допомагає захистити по­стачання продовольства від контролю компаній-монополістів.
 
Саме завдяки існуванню таких ферм-магазинів місцевим покупцям вдається знаходити якісну їжу за розумною ціною, від виробників, яких знаєш особисто.