У Таджикистані міліціонерам із зайвою вагою погрожують звільненням

26.01.2017
Пам’ятаєте класичну картинку «сержанта Петренка» із ДАІ? Такий собі чолов’яга із животом, як у жінки на дев’ятому місяці вагітності.
 
І головою — як добрячий гарбуз, на яку і кашкет не налазить. Сміх-сміхом, а скільки таких «сержантів» можна було побачити в нас на дорогах?
 
А от таджицьким міліціонерам бути такими — зась. Сам міністр внутрішніх справ країни Рамазон Рахімзода оголосив кампанію із скидання зайвих кілограмів, запровадивши міністерську програму контролю ваги.
 
«Є загальноприйняті міжнародні норми зросту і ваги. Серед працівників таджицьких правоохоронних органів спостерігається відхилення від норми, і нам із цим треба боротися», — заявив міністр. 
 
Як приклад прес-служба МВС Таджикистану наводить персону самого міністра, який «має гарні показники у футболі і прекрасно грає в шахи».
 
Тих же співробітників, які не «відповідають нормативам, встановленим для певної вікової групи», чекають спочатку профілактичні бесіди, а потім — загроза звільнення.
 
Водночас, за даними ВООЗ, серед жителів Таджикистану, порівняно з іншими пострадянськими республіками, найменший відсоток людей, які мають зайву вагу, — лише 9% чоловіків та 15% жінок.
 
Можливо, через це такий заклопотаний пан міністр — на тлі струнких таджиків його співробітники із зайвою вагою одразу кидаються в око. А це вже — непорядок.