Видобудемо — зігріємося: Україна розраховує перейти на власний газ з 2020

04.01.2017
Видобудемо — зігріємося: Україна розраховує перейти на власний газ з 2020

Паливний ринок України хоча й став значно прозорішим, усе ж таки залишається під впливом кулуарних домовленостей.

Україна стала значно менше споживати природного газу. І при цьому злегка наростила його видобуток. Співставлення цих цифр дало змогу Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману навіть прогнозувати швидкий перехід на «блакитне паливо» власного видобутку.

Причому напрочуд стахановськими темпами — вже через три роки. І при цьому влада обіцяє зниження вартості газу для населення, — але тільки після перемоги України у Стокгольм­ському арбітражі...
 
Цими днями Україна відзначила чергову дату: вже понад 400 днів ми обходимося без російського газу. Весь необхідний імпорт наша країна черпає лише у Євросоюзі. Причина: купівля газу у східного продавця обставлена цілою низкою політичних вимог, зокрема, російська сторона не бажає підписувати доповнення до дво­стороннього контракту зразка 2009 року, вкрай невигідного для України. І, як вважає наша сторона, доволі застарілого документа, який не враховує нових реалій на світовому газовому ринку. 
 
І взагалі, за минулий рік наша держава скоротила імпорт природного газу на 32,7%, тобто, на 5 млрд. 376 млн. кубометрів у порівнянні з 2015 роком. Торік ми купили 11 млрд. 78,4 млн. кубометрів цього виду палива. 
Щоправда, у грудні минулого року імпорт становив 1 мільярд 659 млн. кубiв, що в 3,7 раза більше, ніж за аналогічний період 2015-го. Найбільше газу ми імпортуємо зi Словаччини, на другому місці йде Угорщина, на третьому — Польща. 
На думку експертів, сьогодні завчасно стверджувати, що скорочення споживання газу, яке ми можемо побачити на основі падіння імпорту, є ознакою більш інтенсивної економіки. Радше, навпаки, — показником того, що у нас падає виробництво. 
 
Тим часом після падіння у 2015 році Україна торік наростила видобуток власного газу. Видобуток природного газу в Україні в 2016 році, за оперативними даними, збільшився на 0,7% в порівнянні з 2015 роком — до 20,29 млрд. кубометрів. Торік, нагадаємо, падіння видобутку становило 1,4% (на 0,274 млрд. кубометрів). У грудні 2016 року видобуток газу становив 1,749 млрд. кубометрів, що на 1,5% більше, ніж за аналогічний місяць 2015 року. За цей період видобуток газу ПАТ «Укргазвидобування» становив 1,253 млрд. кубометрів, ПАТ «Укрнафта» — 106,5 млн. кубометрів, іншими компаніями — 389,6 млн. кубометрів.
 
Раніше глава «Укргазвидобування» Олег Прохоренко прогнозував, що Україна зможе до 2020 року за рахунок власного газовидобутку забезпечити 90% потреби в газі за умови споживання не більше 30 млрд. кубометрів на рік.

Перед Новим роком цю тезу взяв на озброєння очільник вітчизняного Каб­міну Володимир Гройсман, який заявив, що цей показник має стати орієнтиром для вітчизняної газовидобувної галузі. «Ми ставимо завдання до 2020 року перейти на максимальний власний видобуток газу і на свій газ, і це позитивно впливатиме на розвиток національної економіки та курс валюти», — заявив Прем’єр, додавши, що нашій державі треба розвивати сланцеве газовидобування.  
 
Показник у 30 мільярдів кубометрів внутрішнього споживання, окрім цього, записаний і в Енергетичній стратегії. Статися це має до 2025 року, але шляхом раціональнiшого споживання енергоресурсів. Таким чином, Україна має знизити споживання газу на 11% за десять років — із 2015 року.  
 
Тим часом НАК «Нафтогаз України» пообіцяв знизити ціни на газ усередині країни. Станеться це, щoправда, лише у випадку, якщо наша держава переможе Російську Федерацію на судовому засіданні у Стокгольмському арбітражі, що триває вже другий рік. «Якщо ми зможемо у рамках справи про купівлю-продаж газу довести нашу позицію, то це означатиме зниження справедливої ціни для України у порівнянні з тією, що діє зараз. Це стосуватиметься всіх», — заявив очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Адже у випадку перемоги в цій справі Україна отримає компенсацію за недоотримані доходи від транзиту газу. 
 
Щоправда, на платіжки на ЖКГ ця «запланована» перемога зможе вплинути не раніше, ніж на початку наступного опалювального сезону: чекати на рішення суду у Стокгольмі доведеться ще не менше ніж півроку.