Різдво з м’ячем: в Англії у розпалі гонка за футбольне чемпіонство

04.01.2017
Різдво з м’ячем: в Англії у розпалі гонка за футбольне чемпіонство

Нападник «Арсенала» Олів’є Жиру — автор одного з найкрасивіших голів нового року. (Фото з сайта: www.thesun.co.uk.)

У період різдвяних та новорічних канікул особливе місце у футбольному світі посідає англійська прем’єр-ліга: представники Туманного Альбіону — єдині з «топ-чемпіонатів», хто грає майже без перерв.
 
Величезна кількість матчів на свята (три тури за вісім днів), безперечно, приносить задоволення вболівальникам, що підтвердив і тренер «Манчестер Юнайтед» Жозе Моуріньйо.
 
А от самим футболістам такий напружений графік, схоже, не до вподоби.
 
Приміром, зірковий нападник «манкуніанців» Златан Ібрагімович розкритикував розклад ігор на «боксінг дей»: «Не можна грати два матчі за три дні, кожному спортсмену потрібен відпочинок. Тут немає суперменів із суперсилою, варто бути реалістами — на відновлення необхідно два-три дні».
 
Святковий календар поєдинків, утім, не заважає зірковому шведу та його команді показувати якісний футбол — на рахунку «МЮ» серія з шести поспіль перемог, а в активі Ібрагімовича — 13 голів у 20 матчах.
 
Ще більше критики зазнає новий графік від команд-аутсайдерів. Так, скандально відомий екс-тренер англійської збірної Сем Еллердайс, який віднедавна очолює «Крістал Пелас», пропонує звільняти футбольних функціонерів, котрі, на його погляд, складають неправильні графіки, надаючи деяким клубам більше часу на відпочинок.
 
Щільністю матчів пояснюється і постійна зміна турнірних позицій представників «топ-4». Це, однак, не стосується лідера — лондонський «Челсі», здобувши рекордну 13-ту поспіль перемогу, випереджає «Ліверпуль» на п’ять пунктів і має непогані шанси збільшити відрив у матчі з «Тоттенхемом».
 
Намагається не відставати у чемпіонській гонці й «Арсенал» — у перший день нового року перемогу «канонірам» над «Крістал Пелас» приніс «удар скорпіона» від Олів’є Жиру. «Це, мабуть, найкращий гол у моїй кар’єрі», — зазначив французький нападник лондонців.
 
Окрім АПЛ, подарунки на Різдво своїм прихильникам вирішила роздати й італійська Серія А. Щоправда, не трьома турами за вісім днів, а одним матчем за Суперкубок країни.
 
Відзначимо, що італійський трофей, як і в минулих роках, знову розіграли за межами Апеннін: цього разу поєдинок приймала катарська Доха — місто-господар чемпіонату світу з футболу 2022 року. 
 
Перемогу в зустрічі між «Ювентусом» (чинним чемпіоном) та «Міланом» (фіналістом Кубка) святкували «россо-нері»: почесний трофей «червоно-чорним» приніс голкіпер Джанлуїджі Донарумма, котрий відбив вирішальний удар у післяматчевій серії пенальті. Це, до речі, перший трофей міланців iз 2011 року.
 
В інших провідних європейських чемпіонатах разом із початком різдвяних канікул відкрилося трансферне вікно. Приміром, французький «ПСЖ» після не надто вдалої першої половини сезону (третє місце у Лізі 1) вирішив підсилити склад півзахисником «Вольфсбурга» Юліаном Дракслером. За перехід гравця німецької збірної парижани заплатили 36 мільйонів євро.
 
Активно працюють на трансферному ринку і клуби іспанської прімери. Головні гранди — «Барселона» й «Реал» — насамперед дбають про те, аби зберегти у складі своїх зірок — Ліонеля Мессі та Кріштіано Роналдо.
 
Мадридці у листопаді на п’ять років продовжили контракт із чотириразовим володарем «Золотого м’яча», а перед Новим роком відмовились відпустити португальця в Китай за «космічні» 300 мільйонів євро. До слова, в Іспанії Роналдо підозрюють в ухилянні від сплати податків. За чутками преси, футболіст міг вивести в офшори 150 мільйонів у загальноєвропейській валюті.
 
Головне ж завдання цієї зими для «Барселони» — продовження контракту з Мессі.
 
Після підписання нових угод із партнерами Лео по атакувальному тріо каталонців — Неймаром і Суаресом — керівництво «Барси» прагне зберегти в команді й аргентинця. За словами іспанських ЗМІ, зірковий футболіст уже вирішив залишитися у рідному клубі. 
 

ТАБЛО

Англійська прем’єр-ліга. 19-й тур. «Халл Сіті» — «Евертон» — 2:2, «Манчестер Юнайтед» — «Мідлсбро» — 2:1, «Челсі» — «Сток Сіті» — 4:2 (Кехілл, 34; Вілліан, 57, 65; Дієго Коста, 85 — Мартінс Інді, 46; Крауч, 64), «Лестер» — «Вест Хем» — 1:0, «Суонсі» — «Борнмут» — 0:3, «Бернлі» — «Сандерленд» — 4:1, «Саутгемптон» — «Вест Бромвіч» — 1:2, «Ліверпуль» — «Манчестер Сіті» — 1:0 (Вейналдум, 8), «Уотфорд» — «Тоттенхем» — 1:4, «Арсенал» — «Крістал Пелас» — 2:0 (Жиру, 17; Айуобі, 56).
 
20-й тур. «Мідлсбро» — «Лестер» — 0:0, «Манчестер Сіті» — «Бернлі» — 2:1 (Кліши, 58; Агуеро, 62 — Мі, 70), «Сандерленд» — «Ліверпуль» — 2:2 (Дефо, 25, 84 (обидва — з пен.) — Старрідж, 20; Мане, 72), «Евертон» — «Саутгемптон» — 3:0, «Вест Бромвіч» — «Халл Сіті» — 3:1, «Вест Хем» — «Манчестер Юнайтед — 0:2 (Мата, 63; Ібрагімович, 78). 
Лідери: «Челсі» — 49 (19 матчів), «Ліверпуль» — 44, «Манчестер Сіті» — 42, «Арсенал» — 40 (19), «Тоттенхем» (19), «Манчестер Юнайтед» — 39.
Бомбардир: Дієго Коста («Челсі») — 14.
* * *
Італія. Суперкубок. «Ювентус — «Мілан — 1:1 (по пен. 3:4; К’єліні, 18 — Бонавентура, 38).n