У Херсоні поліція обшукала оселю раніше звільненого з полону капелана Ігоря Петренка

21.12.2016
У Херсоні поліція обшукала оселю раніше звільненого з полону капелана Ігоря Петренка

Ігоря Петренка у 2015 роцi зустрiчали з полону. (Архівне фото з сайта ukrinform.com.)

Священнослужителя та волонтера, який майже рік тому повернувся з російського полону, звинувачують у протизаконній торгівлі вогнепальною зброєю.
 
Свідками нічного вторгнення «силовиків» стали троє дітей капелана Петренка  та його вагітна дружина. 
 
Після обшуку капелана Ігоря Петренка викликали на допит до Головного управління Національної поліції Хepcонщини.
 
Священнослужитель свідчив у рамках кримінальної справи, яку було порушено проти нього на підставі скарги, що надійшла від одного з мешканців Херсона.
 
Координатор обласного Центру допомоги учасникам АТО Наталія Возаловська впевнена, що все, що відбулося, — це свідома провокація. Тим більше  що в оселі Ігоря Петренка нічого протизаконного не знайшли.
 
За словами Наталії Возаловської, священнослужитель завжди був чесним патріотом України та регулярно виїжджав із волонтерською місією до зони АТО.
 
Солідарна з нею і лідер громадського об’єднання «Правий сектор» на Херсонщині Наталія Вотеічкіна.
 
— Мені відомо, що раніше капелан Ігор Петренко дав прес-конференцію у Києві, на якій відверто розповів про весь той бруд, який твориться навколо обміну військовополоненими у зоні АТО, — розповіла Наталія Вотеічкіна. — Військовий капелан називав досить відомі в Україні прізвища, зокрема, був згаданий керівник центру звільнення військовополонених Володимир Рубан, а також екс-очільник адміністрації Президента Віктор Медведчук. Як волонтер капелан Ігор Петренко зміг навести конкретні та добре відомі йому факти про те, що відбувається у зоні АТО.
 
Тож не дивно, що знайшлися люди, які захотіли, щоб він замовк.
 
Ігор Петренко поставився до всього, що сталося з ним та його сім’єю, досить спокійно. Він заявив, що вже знає про те, що поліцейські регулярно перевіряють усіх волонтерів, хто їздить до зони АТО, в надії вилучити боєприпаси.
 
Єдине, що, за словами священнослужителя, він міг би розцінити як порушення своїх прав та українського законодавства, так це той факт, що під час обшуку поліцейські заборонили йому користуватися телефоном.
 
Активісти відразу декількох громадських організацій Херсона прийшли, як свідки, до будівлі головного управління Національної поліції у Херсонській області та офіційно заявили про готовність захищати волонтера Ігоря Петренка, як свого бойового товариша.
 
Нагадаємо, що пресвітер Української православної церкви Київського патріархату Ігор Петренко з середини 2014 року виконує служіння, як військовий капелан, по Херсонському військовому округу. У лютому 2015 року його захопили у полон бойовики «ДНР».
 
Лише через 50 днів після утримання в жахливих умовах священнослужителя звільнили, обмінявши на російського священика, який приїхав на територію України для участі у бойових діях.