Стрічка «Слуга народу-2»: не дуже смішно — більше плачно

21.12.2016
Стрічка «Слуга народу-2»: не дуже смішно — більше плачно

Кадрі із прокатного фільму «Слуга народу-2» (фото Марії СУЛИМИ.) (Фото Марії СУЛИМИ.)

У Києві студія «Квартал 95» презентувала повнометражну стрічку «Слуга народу-2» режисера Олексія Кирющенка.

У фільмі, окрім квартальців Володимира Зеленського, Євгена Кошового та Степана Казаніна, також зіграли актори Станіслав Боклан, Ольга Жуковцова, Георгій Поволоцький, Володимир Горянський, Дмитро Лаленков, Анастасія Чепелюк.

Автори стрічки сподіваються, що вона стане такою ж популярною, як і однойменний серіал.

Змушений виїхати на місця

Головний герой фільму — президент Василь Голобородько, в минулому вчитель історії. Він звичайна людина з народу — чесна і принципова, що абсолютно не знає правил і неписаних законів, які діють у вищих ешелонах влади.
 
Тож перед ним постало надзавдання: крім президентських обов’язків, ще й протистояти олігархам і політичним опонентам, а заразом усій корумпованій політичній українській системі.
 
Голобородько пропонує реформи, які провалює рада, намагається не допустити обрання «чийогось» прем’єр-міністра та не піддатися на всі спокуси, що чаїть у собі таке омріяне багатьма президентське крісло.
 
У фільмі президент Голобородько має зустрітися з головою МВФ, щоб нарешті отримати фінансову допомогу від фонду в розмірі 15 мільярдів євро.
 
Проте, як і в реальному житті, гроші дадуть лише за певних умов, що їх має виконати Україна.
 
І поки закордонний гість чекає на зустріч з українським главою держави, той, щоб подолати інтриги олігархів, змушений виїхати на місця — до Харкова, Одеси, Запоріжжя та Львова.
 
Оскільки чесний Голобородько не має досвіду залаштункових політичних ігор, то змушений випустити з в’язниці екс-прем’єр-міністра, якого зіграв Станіслав Боклан, і заручитися його підтримкою. 

Трагікомедія

Творці фільму не хотіли, щоб «Слуга народу-2» був простою комедією, за задумом — це трагікомедія. І, треба сказати, їм це вдалося. Іноді справді не дуже смішно — більше плачно.
 
Наприклад, коли вирішують, кому бути прем’єром, коли президент дивиться на недобудовані мости, на яких відмили чималі кошти, коли поліція робить селфі і коли йдеться про декомунізацію як про декларацію на папері, а не реальний процес.
 
Трагікомічною видається і ситуація, що голова МВФ розмовляє українською мовою, тоді як президент Голобородько —   російською.
 
На жаль, саме так часто і трапляється, що неукраїнцям вивчити державну мову чомусь легше.
 
Як пояснив Володимир Зеленський, відповідаючи на прес-конференції на запитання «України молодої», він знає українську мову і для нього не проблема нею розмовляти.
 
Але оскільки історія правдива, то щоб не було награно, бо ж думає актор російською, то й його герой розмовляє російською:
 
«Ми перфекціоністи, ми маємо зробити все на найвищому рівні. Я дуже поважаю українську мову, от коли я буду готовий не на 100 %, а  на одну тисячу, ви ще попросите мене, щоб я говорив із вами російською», — додав Зеленський.

Тандем Зеленський — Боклан

Фільм «Слуга народу-2» — це така собі утопія, мрія про ідеального президента, що не їздить з помпезним ескортом, а машиною, що ледве заводиться, президента, який у межах України пересувається залізницею та дивується номеру люкс у готелі.
 
Голобородько має сміливість сказати голові МВФ, що не пристає на умови надання траншу, бо ж занадто боляче вони б’ють по його державі.
 
Абсолютно нічого комічного немає і в останній сцені фільму. Як розповів режисер Олексій Кирющенко, коли її знімали, вся зала вибухнула оплесками, бо Голобородько-Зеленський озвучив те, що наболіло всім. 
 
Проте смішно теж було. І тут треба віддати належне тандему Станіслава Боклана та Володимира Зеленського. Яких лише вбрань не приміряв Боклан і до яких хитрощів не вдавався, щоб допомогти чесному Голобородьку в протистоянні олігархам.
 
Недарма режисер фільму Олексій Кирющенко сказав, що найбільше переймався, щоб цей затребуваний український актор знайшов час знятися у стрічці.
 
В український прокат фільм «Слуга народу-2» вийде уже цього тижня, з 24 грудня. Стрічкою про майже ідеального президента уже зацікавилися в Білорусі, Азербайджані та кількох європейських країнах.