Шарм і жахи «Молодості»: на 46-му кінофестивалі покажуть 250 стрічок

25.10.2016
Шарм і жахи «Молодості»: на 46-му кінофестивалі покажуть 250 стрічок

На відкритті 46-ї «Молодості».

У Києві проходить уже  46-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». Офіційне відкриття  відбулося минулої суботи, 22 жовтня, у Національному театрі імені Івана Франка.
 
Серед гостей був,  зокрема,  міністр культури  Євген Нищук. Третій Президент України Віктор Ющенко, який є почесним президентом «Молодості», вручив нагороду відомій угорській режисерці Марті Месарош.
 
Відкрила фестиваль стрічка французького режисера Стефан Брізе «Життя», яка була учасником основного конкурсу Венеційського кінофестивалю 2016 року. Знято стрічку за знаменитим однойменним романом Гі де Мопассана.  
 
«Фільм Брізе не розчарував, ба, навіть зачарував — під кінець, — констатує кінокритик Сергій Тримбач. —  Такий собі поетичний реалізм (є версія, що його кінематографічна іпостась походить від Еміля Золя і Мопассана), життя жінки з усіма її пертурбаціями, здебільшого драматично-прикрими. Дві візуальні стихії протиставлені одна одній — імпресіоністична у чомусь, напоєна світлом і фарбами (юність, молодість) і гнітюче дощова, похмура й обезбарвлена (зрілість). Дві погоди людського життя... Й у фіналі обіцяна третя — з появою крихітної онуки хмари зачинають зникати. Ще одне жіноче життя...»
 
На участь у 46-му КМКФ «Молодість» надійшло понад 2000 заявок фільмів, з яких було відібрано близько 250 із 60 країн. Родзинкою фестивалю стане угорська програма, присвячена революції 1956-го року в Угорщині. Програму представлять 7 найкращих угорських стрічок. 
 
У програмі фестивалю традиційні міжнародний і національний конкурси, французька, німецька та скандинавська панорами, нічні покази короткометражок, дитяче кіно, а також програма «Сонячний зайчик», присвячена ЛГБТ-тематиці.
 
Новими цього  року стануть панорама литовського  кіно та програма, що складається з фільмів жахів. Відбудеться чотири прем’єрні покази українських фільмів. 
 
Дитячу програму, яка цьогоріч проходить утретє, відкрили українським анімаційним фільмом «Микита Кожем’яка». Презентував його актор Віктор Андрієнко, який озвучив одну з ролей. Усього в дитячій програмі покажуть 7 картин. Оцінювати фільми буде окреме дитяче жюрі.
 
До складу міжнародного журі цьогоріч ввійшли Дені Коте — продюсер, режисер (Канада), Мохамад Атебай — засновник компанії Iranian Independents (Іран), Ґрімур Хаконарсон — кінорежисер, сценарист (Ісландія), Алік Шпилюк — кінокритик та кінознавець (Україна), Бен Шерок — сценарист,  режисер (Велика Британія).
 
Серед інших картин покажуть документальні фільми «Аустерліц» Сергія Лозниці та «Сафарі» Ульріха Зайдля.  Обидва були  нещодавно представлені у Венеції. Чорно-біла стрічка   Сергія Лозниці — без коментарів —  показує веселих та бадьорих туристів у колишньому концентраційному таборі Заксенгаузен.
 
І Зайдль посередництвом камери досліджує моральний  стан сучасної Європи, показуючи у кольорі бадьорих та веселих туристів на відпочинку в Африці, де вони вбивають тварин: жирафів, зебр...
 
Закриє  фестиваль «Молодість» 30 жовтня українська прем’єра останнього фільму класика польського та світового кіно Анджея Вайди «Післяобрази» — про художника Владислава Стржемінського.
 
«Фільм «Післяобрази» розповідає про найгірший періоді у житті післявоєнної Польщі, про 1948—1952 роки, час затвердження радянського соцреалізму в мистецтві. Він закінчується смертю Стржемінського. Це був жахливий час.
 
І художників переслідували саме так, як я показав у фільмі», — розповідав в інтерв’ю Анджей Вайда, який пішов iз життя цього місяця  — 9 жовтня  — у віці 90 років. Нагадаємо «Післяобрази» представляє Польщу в боротьбі за «Оскар» у категорії «Кращий фільм іноземною мовою».
 
Локаціями «Молодості» є  кінотеатри  «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», «Сінема-Сіті», «Планета Кіно», «Україна».