Не ховайте Мазепу: особливості декомунізації в Полтаві

10.08.2016
Процес декомунізації, який проходить зараз у країні, може багатьом не подобатися. Це треба розуміти. Але він незворотний. І з цим треба не тільки рахуватися, а й прискорювати його. Завдання перейменування вулиць, площ, населених пунктів, державних установ тощо покладено на місцеві ради. Ось тут і проявляється державницька сутність цих рад....
 
Щодо цього досить своєрідно поставились Полтавська міська та обласна ради. Навесні до Полтави привезли пам’ятник гетьману Івану Мазепі, який створили київські фахівці за благодійні кошти громадян не тільки Полтави. Встановили його у закутку зеленої зони, на початку вулиці Соборної.
 
Влада навіть не намагалася захистити пам’ятник від хуліганських посягань, пошкоджень перед його відкриттям у травні цього року. На наш погляд, пам’ятник Мазепі не повинен стояти у парку, практично захованим між дерев.
 
Із цього приводу цікаво розглянути події у Полтаві стосовно зміни назв вулиць. Спочатку, 19 травня, газета «Полтавська думка» сповістила, що комісія Шевченківського району міста визначила зміну назви вулиці Фрунзе на вулицю Івана Мазепи (одна з центральних ву­лиць Полтави, що проходить практично через усе місто).
 
Але через тиждень у цій же газеті повідомили, що розпорядженням пана Валерія Головка — голови Полтавської ОДА — вулицю Фрунзе перейменовано на вулицю Європейську, а ім’я Мазепи надано вулиці Калініна. Таку рокіровку, на наш неупереджений погляд, зроблено з метою заховати подалі, в мікрорайон, небажану назву вулиці і, можливо, сам пам’ятник.
 
Усе це — доказ неповаги до пам’яті Івана Мазепи і відверте знущання над людьми, які від щирого серця створили скульптурний шедевр однiєї з основних дійових осіб Полтавської битви 1709 року. Уже через два тижні у тій-таки «Полтавській думці» за 30 червня читаємо: «Уперше квіти полтавці поклали до пам’ятника Івану Мазепі, який відкрили у травні.
 
Голова Полтавської облдержадміністрації В. Головко повідомив: «20-ту річницю Конституції України в Полтаві вперше розпочали із вшанування пам’яті великого гетьмана, поборника незалежності України Івана Мазепи! Без помпи і зайвих офіційних промов уклонилися пам’яті Івана Степановича та його генерального писаря, а потім і гетьмана у вигнанні Пилипа Орлика — творця першої Конституції України. Поклали квіти до монумента, щоб вшанувати світлу мить і подвиг борців за незалежність нашої держави». Ось так!
 
Без помпи і зайвих офіційних промов...
 
Хочеться вірити, що зародки декомунізації уже з’явилися і у владних головах. Тому пропонуємо: 1. Вулицю Фрунзе перейменувати на Гетьмана І. Мазепи; 2. Пам’ятник Мазепі передислокувати на відкрите, певним чином підготовлене місце, яким найкраще буде сквер на перехресті вулиць П. Мирного, Кагамлика та Мазепи.
 
Таким чином, пам’ятник гетьману Мазепі буде «відкритий» для всіх приїжджих гостей Полтави. Тож нехай голови міської та обласної рад Полтави домовляються між собою, який гетьман України повинен бути найбільше пошанованим, враховуючи трагічні події 1709 року. Щоб увесь світ затямив, що Україна — козацька держава!
 
П. Андреєв, В. Рудський, В. Латишко, 
засновники Полтавського обласного 
відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів