Усі медалісти на Олімпіаді в Ріо: Україна стартувала без перемог

09.08.2016
Усі медалісти на Олімпіаді в Ріо: Україна стартувала без перемог

Українські олімпійці лише намагаються нащупати в Ріо точку опори для підкорення Олімпу. (Фото прес-служби НОК України)

Новини, які надходять з інформаційного центру олімпійського Ріо, немов гірська річка, що несе потоки води після зливи. Володаркою першого олімпійського «золота» сенсаційно стала 19-річна представниця США Вірджинія Трешер, для якої Олімпіада-2016 була всього лише третіми дорослими змаганнями.
 
В’єтнамський стрілок Суан Вінь та дзюдоїстка з Косова Майлінда Кальменті виграли для своїх країн історичне «золото». Велогонщик Грег ван Авермарт — перший за 20 років бельгієць, котрий піднявся на вищу сходинку олімпійського п’єдесталу. Американський плавець Майкл Фелпс виграв свою 19-ту золоту олімпійську медаль, а угорка Катінка Хоссу оформила чемпіонство на 400-м комплексним плаванням, оновивши при цьому світовий рекорд майже на дві секунди. Такими нині повідомленнями рясніють світові ЗМІ.
 
Водночас про медальні здобутки українських олімпійців — жодного слова. Після двох змагальних днів у синьо-жовтій скарбничці — порожньо. Олімпійська чемпіонка Лондона-2012 Яна Шемякіна програла в 1/8 фіналу турніру шпажисток.
Золота медалістка Афін-2004 та бронзова призерка Лондона-2012 Олена Костевич у стрільбі з пневматичного пістолета (10 м) не пройшла кваліфікацію.
 
Не­ймовірно рано зійшов iз турнірної дистанції наш титулований дзюдоїст, неодноразовий призер світових та континентальних першостей Георгій Зантарая. Не виправдала медальних сподівань (восьме місце) триразова чемпіонка Європи, одеська важкоатлетка Юлія Паратова.
 
Словом, наразі у більшості наших іменитих спортсменів мало що клеїться. «Сподіваюся, адреналін сьогодні вийшов і на наступну вправу (стрільба з пневматичного пістолета 25м) я вийду, розібравшись iз собою. На дно ми вже опустилися, тепер будемо підійматися», — сказала після провалу у своїй коронній дисципліні (28-ме місце) Олена Костевич. 
 
За великим рахунком, той тягар медальної відповідальності, який після запалення бронзовим призером Афін-2004, марафонцем Вандерлеєм Кордейру олімпійсього вогню на бразильській «Маракані» упав на плечі наших спортсменів, без сумніву, дає про себе знати.
 
Останніми роками в Україні про спорт великих досягнень (і не тільки) відверто забули. Загалом, про існування українських чемпіонів згадували лише тоді, коли вони сходили на найвищу сходинку п’єдесталу великих міжнародних змагань. Нині ж, коли до змагань у Ріо прикута увага всієї нашої країни, а з усіх куточків лунає «ми віримо — ви можете», впоратися з «пресом «золотих» очікувань» вельми непросто.
 
Але не все у наших олімпійців погано. Лідер української гімнастичної збірної Олег Верняєв кваліфікувався у фінал багатоборства з першого місця. Також виступить він і в чотирьох фіналах — на коні, паралельних брусах, поперечині та в опорному стрибку. Побореться за медалі Ріо й бронзовий призер Лондона-2012 Ігор Радівілов, який пробився до фіналу в опорному стрибку. 
 
Порадували перемогами своїх уболівальників тенісисти.
 
Перший номер чоловічої команди з «пінг-понгу», натуралізований китаєць Коу Лей успішно подолав перші три кола турніру, а досвідчена Тетяна Біленко, котра, за відсутності Маргарити Песоцької, «віддувається» за жіночу половину українського настільного тенісу, пробилася до третього раунду змагань. Успішно стартувала в «одинаку» олімпійського турніру й прима нашого великого тенісу Еліна Світоліна. Водночас до фіналу змагань з академічного веслування пробилася наша четвірка парна.
 
Загалом на олімпійський п’єдестал за перші два дні Ігор уже піднялися представники 29 країн. Відзначимо, що лідерами медального заліку за кількістю «золота» є збірні Австралії, США та Китаю, представники котрих виграли по три найвищі нагороди. 
 

ВЕРДИКТ

Через масове використання в російському спорті допінгу, про яке відзвітувала незалежна комісія ВАДА, Міжнародний паралімпійський комітет відсторонив у повному складі збірну Росії від участі в Паралімпій­ських іграх-2016.