Прифронтові режисери: діти Донбасу знімуть фільм з Аланом Бадоєвим і Джамалою

02.08.2016
Прифронтові режисери: діти Донбасу знімуть фільм з Аланом Бадоєвим і Джамалою

Професіонали навчатимуть дітей.

В останній день липня поблизу Одеси стартував кінематографічний «Літній табір Миру» для обдарованих дітей iз прифронтових міст Донецької та Луганської областей i для дітей-переселенців iз Донецької області. Організували його волонтерський культурно-освітній проект «Жовтий автобус» i громадська організація «Новий Донбас», за підтримки благодійного фонду Ігоря Яновського «Ініціатива заради майбутнього».
 
«Це унікальна можливість для талановитих дітей, які живуть i навчаються у зоні бойових дій, вийти за межі свого світу, трансформованого війною, розкрити творчий потенціал, повірити у власні здібності, зробити перші впевнені кроки на шляху до майбутньої професії», — каже кінооператор Ярослав Пілунський, ініціатор та керівник проекту «Жовтий автобус».
 
Зібралися в кінотаборі 44 дитини віком від 10 до 16 років. Вони — переможці творчих конкурсів, які організували кіномитці «Жовтого автобуса» в Мар’їнці, Красногорівці та команда «Нового Донбасу» у Станиці Луганській у травні. 
 
«Ідея «Жовтого автобуса» виникла не спонтанно, — уточнює Ярослав Пілунський. — У процесі роботи над документальними фільмами у творчому об’єднанні «Вавилон 13» і, займаючись волонтерською діяльністю, ми часто відвідували лінію зіткнення, де спостерігали, як відрізняється інформація в прифронтових зонах і на мирних територіях. Ми постійно себе запитували: як змінити ситуацію в інформаційному середовищі? Як допомогти цивільному населенню прифронтових зон та окупованих територій?
 
У результаті спілкування з людьми різних професій (волонтери, військово-цивільна адміністрація, психологи, вчителі, майстри в медіа та кінематографії) ми дійшли висновків, що ефективно застосувати зусилля можливо, якщо почати працювати з дітьми. Адже вони не так піддаються пропаганді, а навпаки — відкриті для спілкування та сприйняття нової інформації, не пов’язаної з конфліктом.
 
Тому основною концепцією проекту «Жовтий автобус» є створення можливостей для дітей вчитися дистанційно з перспективою отримати професійні навички і підготуватися до вступу до вишів у різних регіонах країни і за кордоном».
 
Упродовж двох тижнів у «Літньому кінотаборі Миру» спеціалісти з кіновиробництва проведуть для школярів майстер-класи з основних кінопрофесій: режисури, акторської та операторської майстерності, гриму, костюму, монтажу.
 
Секретами своєї професії з дітьми поділяться режисери Алан Бадоєв, Тамара Карпінська, Лариса Артюгіна, актор Остап Ступка та співачка Джамала, яка теж знімалася у кіно.
 
Після цього діти під кураторством зірок українського кіно знімуть власні фільми на професійному обладнанні.
 
Потім це кіно презентують у Києві, у прифронтових містах Донецької та Луганської областей, а також — на міжнародних кінофестивалях. 
 
«Мені дуже приємно долучатися до роботи кінотабору, — каже Джамала. — Я з дитинства хотіла бути співачкою і багато працювала над цим. Я переконана, що досягти можна найскладнішої мети, якщо багато вчитися та постійно вдосконалюватися. Учасники кінотабору — якраз такі діти, які готові докладати багато зусиль, щоб їхні мрії здійснились. Для мене важливо стати прикладом для них, і я сподіваюсь, що надихну їх своїм прикладом».