Гами вундеркінда

02.03.2016
Гами вундеркінда

Квартет імені Миколи Лисенка. (Із фотоархіву.)

Трохи історії. Повне ім’я Вольфґанґа-Амадея Моцарта — Йоганн-Хризостом-Вольфґанґ-Теофіл Моцарт. Народився він 27 січня 1756 року. Цього австрійського композитора прийнято вважати одним із найгеніальніших музикантів в історії людства. Творчий доробок Моцарта становить понад 600 творів: більш як 50 симфоній, понад 19 опер, велику кількість інструментальних концертів (зокрема 27 фортепіанних), 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, Реквієм та багато інших інструментальних та хорових творів.

Моцарт володів потужним, універсальним даром музиканта, який проявився у ранньому дитинстві. Маленький Вольфанг, якому було чотири роки, разом із батьком вивчав на клавірі п’єси і менуети. Минуло зовсім не багато часу, і вундеркінд уже міг виконувати п’єси з абсолютною чистотою, чітко ритмуючи. Моцарту було лише 5 років, коли він почав сам створювати невеликі музичні твори.

«На мою думку, Моцарт — це кульмінація, якої краса сягнула у сфері музики. Ніхто не змушував мене плакати, тріпотіти від захвату від усвідомлення близькості своєї до того, що ми називаємо ідеалом», — писав у щоденнику вже про дорослого маестро Петро Чайковський.

У другій половині березня у концерті Національного будинку органної та камерної музики України, який буде присвячено 260-й річниці від дня народження Вольфганга Амадея Моцарта, його твори виконуватимуть заслужений ансамбль України Квартет імені Миколи Лисенка (художній керівник — народний артист України Анатолій Баженов), народний артист України Володимир Кошуба (орган); лауреати міжнародних конкурсів: Іванна Пліш (сопрано), Сергій Котко (колоратурний бас), Тамара Рой (флейта) і Катерина Баженова (фортепіано). У програмі вечора — камерні інструментальні, органні та вокальні твори; духовна і світська музика.

«Моцарт — це класика. Його музику всі люблять», — розповідає про концерт Катерина Баженова. — Прозвучать відомі твори композитора. Але ми склали концертну програму таким чином, щоб показати різноманітність музики Моцарта, а також надати можливість рівноцінного внеску кожному солісту».

Це буде не останній концерт музики Моцарта, уточнює одна з ініціаторок проекту — заступник генерального директора Національного будинку органної та камерної музики України Людмила Михайленко. Концерти, присвячені 260-й річниці від дня народження віденського генія, звучатимуть упродовж року.