Картина не маслом

30.12.2015

Натиснути всім миром і приєднатись усій Україні до звернення до Президента від сільських громад Вінницького району закликає голова районної ради Сергій Сітарський. Вінницький район вимагає від керівництва держави залишити громадам єдиний податок.

Окрім Президента, всі голови сільських та селищних рад Вінницького району підписали звернення до Кабміну та Верховної Ради — про внесення змін до податкового та бюджетного кодексів. Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу наприкінці минулого тижня.

Отже, згідно з Законом «Про внесення змін до бюджетного кодексу України», планується перерозподіл зарахування єдиного податку не на користь місцевих громад. На думку представників органів місцевого самоврядування, дуже і дуже не справедливий.

«Зараз на місцях залишається сто відсотків зібраного єдиного податку. Якщо 25% з нього заберуть до державного бюджету, а 35% — до обласного, то місцевим радам залишать лише 40 % від зібраного нами єдиного податку. Такі заходи позбавлять органи місцевого самоврядування стимулів розвитку. 13 млн. 750 тисяч гривень недоотримають територіальні громади Вінницького району», — обурюється голова Вінницької райради Сергій Сітарський.

Другий пункт звернення стосується компенсацій за пільговий проїзд у транспорті, що раніше фінансувалися з держбюджету, а тепер їх планують перекласти на місцевий бюджет. Депутати запропонували включити до звернення пропозицію запровадити адресні виплати пільговикам, щоб кожна пільга мала свого адресата.

«Звісно, такі звернення, можливо, й малоефективні, — міркує керівник Вінницької районної ради, — але, якщо всі громади по всій країні висловлять свою думку і наголосять, що їм така система не підходить, до цього муситимуть прислухатися».