Перекрити бездоріжжя

30.12.2015
Перекрити бездоріжжя

Аграрії — за прозорі правила для всіх.

Цієї акції зазвичай комфортних в експлуатації сільгоспвиробників не помітити у владних коридорах не вдалося. Надто багато транспортних артерій одночасно заблокували розсерджені аграрії, які до останнього сподівалися налагодити мирний діалог з владою, терпляче затягуючи пояси під пресом дискримінаційних законотворчих ініціатив. Не склалося.

У мешканців парламентсько-урядового підкуполля та їхньої підгодованої челяді свої резони, свої авторитети і пріоритети вершинного, «небожительського», гатунку. Земні турботи представників найрезультативнішої галузі реального сектору економіки — це так низько і недостойно «височайших» вух і мізків... А тут іще й ці аграрії зі своїми протестами. Не подобається, бачите, коли їм, замість створювати прозорі й рівноправні умови виробництва, урізають свободу дій і податковим пресом зверху, для надійності, приплескують. Причому — не всіх. Тільки тих невігласів, хто до «небожительських»хоромів заповідними входами не шастає, а все норовить через парадний відкрито пройти. Більше того: страйки напередодні новорічних Сейшелів привселюдно влаштовують...

Як тільки стало зрозуміло, що протестне перекриття доріг — не просто волання аграрія в пустелі, а цілком реальна, усвідомлена і грамотно організована акція, оціночні акценти ініціаторів шахрайського законопроекту змінилися. У діло пішла дезінформація про те, що протест організували «агроолігархи» та конкуруючі політики (для тих, хто не в темі питання), та сльозливо-обурені звинувачення: «їдьте в Київ, блокуйте Банкову! Навіщо створювати проблеми на дорогах таким самим роботягам, як ви самі?»

Очільник Аграрної партії України, яка, природно, підтримала протестувальників, Віталій Скоцик прокоментував такі випади: «Дана акція не є партійним заходом. Акції протесту відбуваються за рішенням страйкового комітету Всеукраїнського аграрного форуму, до якого входять профільні професійні організації та об’єднання, незалежно від політичних уподобань».

Причини обурення аргаріїв пояснив у своєму пості у «Фейсбуці» після голосування за податкову реформу Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради:

«ВРУ з третьої спроби проголосувала за «компромісну» податкову реформу, законопроект 3688. Але не в його оригінальному варіанті, доповненому правками, затвердженими на засіданні податкового комітету, а з «доповненнями», прийнятими з подачі Хомутинніка на закритій раді фракцій. Після чого чарівним чином Опозиційний блок та «Відродження» дали свої голоси. У підсумку вся країна стала свідком того, що:

1) уряд учергове обдурив український бізнес;

2) Хомутиннік шантажем добився відродження непрозорої системи відшкодування ПДВ, яка дозволяє збирати відкати, відшкодовуючи одним і не відшкодовуючи іншим;

3) ВРУ під тиском перших і других зрадила ідеали Революції гідності — встановлення рівності для всіх і знищення «законних» можливостей для корупції.

Законопроект 3688 містив, серед інших, два ключових постулати. Перший — знищення корупції при відшкодуванні ПДВ та можливостей ДФС вибирати, кому відшкодовувати, а кому ні. Для цього всі заявки на відшкодування, сформовані після 1 липня 2015 року, вибудовувалися в публічний реєстр і повинні були відшкодовуватися почергово. Другий — відміна спеціального режиму ПДВ, компенсувати яку уряд обіцяв, відновивши відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Причому не лише формально, а й реально, — спецрежим надавав у розпорядження аграріїв реальні гроші.

Так от, як тільки пішла мова про створення двох реєстрів (причому, спочатку — про розподіл на реєстр для великого бізнесу та для всіх інших), стало зрозуміло: уряд навіть не збирався відшкодовувати пдв всім, кому належить. Кабмін просто не заклав відповідні ресурси в бюджет і має намір продовжувати красти гроші у бізнесу, як це робили й попередники... Що означає, коли уряд не закладає достатньо коштів для відшкодування ПДВ усім? Правильно. Що аграріїв обдурили: спецрежим їм відмінять, а от компенсовувати його не будуть.

Одним з апологетів ідеї двох реєстрів «зненацька» став голова податкового Комітету ВРУ за часів Януковича, екс-регіонал Віталій Хомутиннік. Його фракція відмовилася голосувати за проект 3688 без поправки про створення двох реєстрів. Більше того: у фінальному варіанті створено реєстр для «автоматчиків» та для всіх інших, при цьому не встановлюючи часток розподілу. Фактично сам Кабмін може вирішувати, скільки грошей лишати для другого реєстру...

Замість того щоб чесно вийти і пояснити суспільству ситуацію, прямо вказавши на тих, хто висуває вимогу зберегти корупцію, тим самим порушивши питання про політичну відповідальність, вирішили швидко і без публічного обговорення підтримати таку пропозицію. Виявилося простіше поступитися принципами рівності платників податків і зберегти підґрунтя для корупції, обдурити аграріїв, які й так владі не вірять, ніж лишитися без відпусток і омріяного бюджету. Люди стояли на Майдані до останнього, ризикуючи життям, практично без надії на перемогу, без видимих шансів добитися свого. Депутати ж не тільки мали реальні шанси, вони володіли всіма можливостями зламати хребет Левіафану — тому, на чому вибудовуються всі авторитарні режими — можливості чиновнику і уряду ґвалтувати бізнес, а також дарували їм можливість шахраювати і не виконувати дані обіцянки».

Протестувальники-аграрії як люди, яким притаманний здоровий ґлузд і почуття відповідальності, перекриваючи важливі траси, звісно ж, без застережень пропускали медичний, пожежний, транспорт правоохоронців та авто з дітьми. Власне, їхня акція, яку, схоже, доведеться продовжувати, спрямована не на блокування руху. А на блокування політики економічного бездоріжжя, яка намагається перекривати зручні й надійні відкриті дороги гнилими корупційними обвалами.