«Молодість». Ювілей на роздоріжжі

27.10.2015
«Молодість». Ювілей на роздоріжжі

Віктор Ющенко на відкритті 45-ї «Молодості».

Цьогорічна «Молодість» почалася з двох прогнозованих фактів: достатнього фінансування оргкомітет так і не отримав, але це не стало на заваді вчасному старту фестивалю. Тому всі, кому вдалося побувати на церемонії відкриття «Молодості» минулої суботи, можуть вважати себе справжніми щасливчиками. І, цілком імовірно, останніми очевидцями цієї події у столиці. Адже обурений директор «Молодості» Андрій Халпахчі продовжує говорити про те, що при такому ставленні київської влади до кінофоруму фестиваль залишає за собою право вже наступного року змінити прописку і переїхати до іншого міста.

Урочистості з нагоди відкриття 45-ї «Молодості» відвідали віце-прем’єр, міністр культури В’ячеслав Кириленко, співачка Злата Огнєвіч, письменниця Ірена Карпа, режисери Мирослав Слабошпицький, Михайло Іллєнко, відомі актори, художники, музиканти... Нагороду за внесок у кіномистецтво, яка традиційно вручається у перший день фестивалю, третій Президент України Віктор Ющенко вручив Кірі Муратовій. Фільмом відкриття фестивалю, як і заявлялося раніше, стала стрічка «45 років» британського режисера Ендрю Гейґа. (До речі, цей фільм незабаром буде в українському прокаті).

Однією з найбільш очікуваних подій фестивалю стала презентація фільму Сергія Лозниці «Подія», прем’єра якого відбулася на 72-му кінофестивалі у Венеції. Свою нову стрічку режисер, володар «Скіфського оленя», якого отримав за фільм «Щастя моє» у 2010-му, презентував у Києві особисто. Як розповів пан Лозниця, матеріал, використаний для фільму, знімали студійні оператори, використовували чорно-білу 35-міліметрову плівку. Це репортажна зйомка довгими планами подій путчу 1991 року. Зйомки велися в тодішньому Ленінграді.

Основним місцем дислокації «Молодості» залишається кінотеатр «Київ». Тут, а також у «Кінопанорамі», проходять конкурсні та позаконкурсні покази. Кінотеатр «Сінема Сіті» у рамках фестивалю запрошує на програму «Молодість — дітям», яку відкрила перша леді Марина Порошенко. Ця програма на фестивалі проводиться втретє і розрахована на дітей 10-14 років. «Сьогодні кіно — такий же важливий інструмент, як доблесна Українська армія. Сьогодні важливо виховувати юного глядача патріотом України. Тому завдання кінофестивалю — показати дітям якісне сучасне кіно, яке розповідає про життя їхніх ровесників iз різних куточків світу», — наголосив на важливості цієї фестивальної секції, де кращий фільм обиратиме дитяче журі, Андрій Халпахчі.

До речі, цього року вперше у фестивальній афіші — серіали. Спеціальна програма — ініціативи «КіноКраїни», у передвечірньому блоці демонструватимуться серіали і телефільми, створені учасниками цього об’єднання. На великому екрані також відбудуться прем’єрні покази серіалів «Нюхач», «Відділ 44», «Ніконов і Ко» виробництва FILM.UA Group, «Пес» виробництва Pro TV та документальний фільм «Добровольці» власного виробництва ICTV.

Про перебіг та підсумки фестивалю читайте у найближчих номерах «УМ».