Шайба обростає м’ясом

29.09.2015
Шайба обростає м’ясом

Оновлена тренерська лава «Генералів». (автора.)

HEL — абревіатура Хокейної екстра-ліги викликає недвозначні асоціації з чимось пекельним (англ. hell — «пекло»). Але, видно, запеклі люди взялися відроджувати український хокей, якщо обрали для свого дітища таку назву.

Новий чемпіонат країни стартував, і це вже величезне досягнення та приємні емоції. Ще б пак, у турнірі зголосилися брати участь аж вісім команд — удвічі більше, ніж у минулому сезоні, підтягнулося чимало відомих хокеїстів (тепер журналісти матимуть підстави для шаблонних виразів на кшталт «сплав досвіду й молодості»), дехто з уславлених гравців попереднього покоління, хто повісив ковзани на цвях зовсім недавно, взявся за тренерську роботу. Мало того, хокей повернувся у київський Палац спорту. Хокей повернувся на Донеччину. У хокей — після одного пропущеного сезону — повернувся наш недавній флагман ХК «Донбас», який знову фінансується Борисом Колесніковим (щоправда, тепер він не віце-прем’єр і не наближений до президента Януковича, а керівник опозиційного уряду, але має достатньо бажання й можливостей, аби фінансувати клуб). Донецька команда перебазувалася на ковзанку «Альтаїр», яку Колесников свого часу збудував у сусідній Дружківці. Це контрольована Україною територія (хоча до лінії розмежування якихось 30 км), а свідченням того, що перемир’я в АТО може стати тривалим миром, є проведення матчів національного чемпіонату та 600 уболівальників на трибунах.

Із не меншою радістю йшов глядач минулого уїк-енду і до київського Палацу спорту. Ця арена уже й забула, коли востаннє приймала «найшвидшу гру у світі», та ще й рівня першості країни. На п’ятничному матчі «Дженералз» — «Кременчук» трибуни були заповнені більш ніж на половину (за офіційними даними — 3000 глядачів). Фани стояли в чергах, щоб потрапити до Палацу! Щоправда, значну частину квитків столичні «Дженералз» поширили безплатно, а «Кременчук» привіз до столиці автобус своїх фанів. Та все одно зусилля з реанімації українського хокею і його промоції серед любителів спорту заслуговують схвальних оцінок.

Утім навіть на тлі лавини позитивних емоцій про справді якісні зрушення в цій сфері говорити, напевно, зарано. Ми пам’ятаємо, чим завершилася в 2011-2013 роках перша спроба організувати в Україні професійну хокейну лігу. Усе обернулося крахом, протримавшись трохи більше одного року. Причина проста: переважна більшість клубів не має стабільних спонсорів, які б витрачали на хокей достатні кошти. Це чистої води меценатство, і рідко хто з бізнесменів погоджується фінансувати якийсь ХК протягом тривалого періоду. У чемпіонаті мерехтять команди-«одноденки», а успіх певного колективу залежить передусім від того, чи вдалося йому залучити групу майстерних хокеїстів минулої генерації на час «плей-оф». Приблизно за такою схемою переможцем минулого чемпіонату, який зібрав лише чотири команди, став київський АТЕК. Але цього року колектив із традиціями взагалі не вийшов на старт. Канув у небуття й київський «Сокіл» — 12-разовий чемпіон України пропускає другий сезон поспіль. І київським «Генералам», які цього року волею долі стали провідним столичним ХК, треба дуже багато попрацювати, щоб привернути на свій бік фанатів старого доброго «Сокола»...

Отож почуття на старті нового сезону — двозначні. З одного боку, все однозначно краще, ніж торік. З іншого боку, чи йдеться про ознаки системного одужання вітчизняного хокею, чи маємо справу з тим, що «як мертвому припарки»? Так, команд у ЧУ аж вісім, але ж рівно половина з них — це де-факто юніорські колективи, покликані до участі суто для кількості, «для галочки». Ідеться про «Білий барс» — фарм-клуб «Донбасу», «Рапід» — фарм-клуб «Дженералз», «Компаньйон», який у міжсезоння злився з ДЮСШ «Крижинка», та «Юність», котра теж представляє підліткову хокейну школу. Відтак принаймні половина матчів чемпіонату не становитиме цікавості для вболівальників, хіба що для батьків юних хокеїстів. Як виглядають ці нерівні бої, ми побачили на прикладі матчів у Дружківці, які «Донбас» виграв у «маточників» із загальним рахунком 24:0. Чи багато значать такі «шат-аути» голкіперів Богдана Дьяченка та Євгена Напненка? А 7 очок результативності (включно з хет-триком) Сергія Бабинця, 6 — Микити Буценка, 5 — Віктора Захарова?

«Навіщо так знущатися з професіонального хокею? Чого ці «черпаки» зможуть навчитися, окрім як шайби пропускати? Невже не можна було якось заманити до складу «Білого барсу» хоч третину складу «Донбасу» — адже там майже всі вихованці київської школи?!» — таких відгуків чимало на давньому форумі «Гніздо», сайт Sokol.kiev.ua.

Наставник «Барсів» Костянтин Буценко коментує в тому ж руслі, але робить свої висновки: «Ми намагаємося обдурити природу — грати 16-річною командою в дорослий хокей. Робимо величезний стрибок із юнацьким складом. Віддаємо собі звіт, що робимо і до чого йдемо. Даємо молодим хлопцям шанс зануритися у дорослий спорт. Хто раніше пристосується до нього, з тим і будемо працювати надалі».

«Гравців, які виходили на лід сьогодні, я набирав 8-річними хлопчиками. І в них на грудях завжди була емблема «Білий барс». Для нас це дуже важливо. Будемо працювати, набиратися терпіння й чекати, поки хлопці обростуть м’ясом. Ми тут саме для цього», — Буценко-старший залишається оптимістом.

Власне, вся надія на те, що український хокей таки «обросте м’ясом» разом із новим поколінням. Адже такі «зубри», як Сергій Варламов і росіянин Денис Кочетков у «Донбасі», Дмитро Толкунов, Артем Гніденко й Денис Ісаєнко в «Дженералз» — це добре. «Донбас», судячи з його ударних ланок, — узагалі безумовний фаворит турніру. Але витягувати збірну України з третьої ліги світового хокею будуть нові покоління. Можливо, й ті хлопці з «Юності», які по ходу другого матчу з «Витязем» зрівняли рахунок і вийшли вперед, але самі злякалися своєї прудкості. Можливо, старанні вихованці «Кременчука» — вважай, єдиної команди ЧУ, яка зберегла кістяк і зігрується протягом більш ніж одного сезону.

Утім уболівальник хоче бачити рівне суперництво й інтригу вже зараз. І такі двобої будуть у кожному турі. На старті найбільші пристрасті — хай і не з найкращою якістю гри — кипіли в парі «Дженералз» — «Кременчук»: силові прийомі, сутички, велика кількість вилучень. Зрештою команди обмінялися важкими перемогами. Власне, успіх киянам приніс воротар Едуард Захарченко, котрий у минулому сезоні грав за «Кременчук».

У ролі «коуча» «Генералів» дебютував знаменитий у недалекому минулому форвард Вадим Шахрайчук, який замінив Анатолія Давидова і якому ще належить набратися вміння на цій ниві. Йому асистує ще один новачок тренерського цеху — екс-воротар збірної Костянтин Симчук.

ПРЕДСТАВЛЯЄМО УЧАСНИКІВ

ХК «Кременчук»

Головний тренер — Дмитро Підгурський

Склад у першому матчі: Шевчук; В. Романенко — Акимов, Дегтярьов — Сірченко, Варивода — Жовнір, Качмар; Луговий — Карпенко — Петранговський, Коренчук — Чернишенко — Бойков, Микулко — Костюк — Янішевський, Підгурський — Т. Гриценко — Лисак.

«Донбас» (Донецьк)

Головний тренер — Анатолій Степанищев

Склад у першому матчі: Напненко; Петрухно — Катрич, Толстушко — Ігнатенко, Скрипець — Таран, Боєвих — Оксененко, Григор’єв; Кочетков — Варламов — Захаров, Бабинець — Буценко — Куцевич, Чердак — Кузьмік — Ромащенко, Свищев.

«Дженералз» (Київ)

Головний тренер — Вадим Шахрайчук

Склад у першому матчі: Захарченко; Васильєв — Толкунов, Ден. Ісаєнко — Татаренко, Афанасьєв — Мельников, Вл. Андреєв; Кіча — Гніденко — Слюсар, Савченко — Шаманський — Секірко, Мадера — Алексюк — Безуглий, І. Дворник — Коляда — А. Дворник.

«Витязь» (Харків)

Головний тренер — Віталій Литвиненко

Склад у першому матчі: Харитонов; Кривда, Матвієнко, Пономар, Панасенко, Попов, Д. Савченко. Дм. Ісаєнко, Алексанян-Петрович, Янченко, Большаков, Богатирьов, Кобіков, Лазаренко, Максименко, Муртищев, Панченко, Посєвін, Сальников.

«Компаньйон-Крижинка» (Київ)

Головний тренер — Олександр Сеуканд

«Рапід» (Київ)

Головний тренер — Олександр Хміль

«Юність» (Харків)

Головний тренер — Валерій Пляшешник

«Білий барс» (Біла Церква)

Головний тренер — Костянтин Буценко

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Хокейна екстра-ліга. 1-й тур

«Дженералз» — ХК «Кременчук» — 1:3 (0:0; 0:2; 1:1) і 2:1 (0:1; 2:0; 0:0)

«Донбас» — «Білий Барс» — 9:0 (1:0; 3:0; 5:0) і 15:0 (6:0; 6:0; 3:0)

«Рапід» — «Компаньйон» — 4:2 (1:1; 1:1; 2:0) і 3:4 (1:1; 2:2; 0:1)

«Витязь» — «Юність» — 9:1 (2:0; 3:1; 4:0) і 8:4 (3:1; 0:2; 5:1)

Турнірне становище після
2 матчів: «Донбас» — 6 (різниця шайб — 24:0), «Витязь» — 6 (17:5), «Рапід» — 3 (7:6), «Кременчук» — 3 (4:3), «Крижинка-Компаньйон» — 3 (6:7), «Дженералз» — 3 (3:4), «Юність» — 0 (5:17), «Білий барс» — 0 (0:24).

 

ПУТІВНИК ПО СЕЗОНУ

Починаючи з 25 вересня, вісім учасників регулярного чемпіонату України до 9 березня зіграють у три кола. Чотири перші команди за підсумками першого раунду виходять у «плей-оф», який розпочнеться 16 березня. Півфінали триватимуть до двох перемог однієї з команд. У фіналі з 22 березня змагатимуться до чотирьох перемог. Третє місце посяде той невдаха півфіналу, який стоятиме вище в турнірній таблиці «регулярки».

ФХУ в цьому сезоні планує також розіграш Кубка України.

20-22 листопада «Кременчук» стартує в півфінальному раунді Континентального кубка IIHF у Руані (Франція). Суперники — місцеві «Драгонз», чемпіон Білорусі-2 015 «Шахтар» (Солігорськ) та переможець попередніх етапів. За підсумками кругового турніру дві перші команди вийдуть у суперфінал, куди також потраплять два переможці з іншого півфіналу. Суперфінал відбудеться 8-10 січня. Володар КК-2015/16 отримає путівку в Лігу чемпіонів сезону-2016/17.

Національна збірна України під керівництвом Олександра Савицького 6-8 листопада зіграє на «Єврочелленджі» в Румунії, де суперниками українців будуть збірні господарів, Нідерландів та Литви.

11-14 лютого — другий раунд відбіркового турніру Олімпіади-2018. У Саппоро суперниками українців будуть господарі-японці, збірні Хорватії й Румунії. Один переможець вийде до наступного кола, де гратиме вже в наступному сезоні (1-4 вересня).

Чемпіонат світу-2016 для збірної України відбудеться 17-23 квітня в Загребі — дивізіон І, група В, це третя ліга світового хокею. Національна команда спробує повернути собі місце в дивізіоні ІА в суперництві зі збірними Хорватії, Естонії, Великої Британії, Литви й Румунії.