Ікра не заморська

19.08.2015
Ікра не заморська

Кабачкова ікра згодиться як додаток до багатьох страв. (з сайта modista.org.ua.)

Який льох (чи принаймні холодильник) у доброї господині без давно улюбленої багатьма кабачкової ікри?! Її ж бо можна намазувати на хліб, тости, робити з нею рулетики з лаваша, начиняти нею овочі, робити витончені канапе, подавати з м’ясними стравами, грибами, макаронами і спагеті як підливу або соус. Тому без «класичного» рецепта такої консервованої закуски не обійтися.

Для приготування знадобиться: 3 кг кабачків, 2-3 столові ложки томатної пасти, по кілограму цибулі та моркви, столова ложка цукру, 6 зубчиків часнику, 1,5 столової ложки солі, пучок петрушки і кропу, 2 столові ложки 9% оцту, олія, чорний мелений перець. Очищені овочі порізати: цибулю — півкільцями, кабачки кубиками, моркву натерти на крупній тертці.

Розігріти олію в сковороді, кабачки обсмажити і перекласти в інший посуд. Обсмажити на цій же сковороді цибулю і перекласти до кабачків. Обсмажити моркву до рум’яного стану.Овочі трохи остудити і перемолоти в блендері або прокрутити на м’ясорубці. Масу перекласти в чавунний казанок або сотейник, тушкувати на слабкому вогні 50 хвилин. Хвилин за 10 до готовності додати томатну пасту, цукор, перець, сіль, подрібнені часник і зелень, влити оцет і тушкувати ще 10 хвилин. (Якщо ви не збираєтеся консервувати ікру, а подаватимете відразу до столу, оцет додавати не треба). Для консервування розкладіть ікру в гарячі стерильні банки і закрутіть. Укутайте теплою ковдрою і дайте охолонути. Стерилізувати банки з такою ікрою не потрібно.

Для кабачкової ікри з яблуками потрібно: 0,5 кг кабачків, цибулина, морквина, 2 середні яблука, сіль, перець, 2 столові ложки оливкової олії, кріп, петрушка, оцет. Овочі та яблука добре помити і почистити, нарізати дрібними кубиками. Злегка обсмажити всі інгредієнти, крім кабачків. Їх додати треба в останню чергу й обсмажувати уже все разом ще 10 хвилин. Збити блендером і тушкувати на слабкому вогні до готовності. Перед готовністю посолити і поперчити за смаком, додати чайну ложку оцту.

Надзвичайна кабачкова ікра з селерою. Потрібно: 3 кабачки, невеликий або середній корінь селери, 2 морквини, пучок петрушки і кропу, олія, 0,5 чайної ложки гірчиці, сіль, столова ложка оцту. Насамперед треба почистити овочі. Кабачки, моркву та селеру нарізати маленькими кубиками. Спочатку окремо обсмажити до стану напівготовності моркву, селеру і кабачки. З’єднати і помістити всі овочі в одну глибоку сковороду, додати гарячої води, гірчицю, сіль. Періодично помішуючи, готувати на малому вогні до повного випаровування води. Дрібно нарізати петрушку і кріп, додати зелень вже разом з оцтом за 10 хвилин до завершення приготування.

Як кажуть, зима все з’їсть.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>