Якось, ще в радянські часи, мені довелося обідати в київському ресторані «Столичний». Тоді модні були так звані комплексні обіди (зараз це по-модному називається «бізнес-ланч»). За столик посадили 6 чоловік, навпроти мене сиділа киянка зі своїм закордонним другом (судячи з акценту — німцем). Коли після першої та другої страви подали десерт — скибку кавуна, іноземець здивувався, чому не подали прибори для десерту, на що офіціантка відповіла: «Так ось же вони», — вказуючи на ще не прибрані виделку й ніж у соусі від м'яса. Було страшенно незручно й соромно, адже ресторан, як-не-як, називався «Столичний». Німець вийняв з кишені передбачливо прихоплені з вітчизни одноразові серветки (про таку розкіш ми тоді ще й не здогадувалися), витер прибори і почав їсти свій десерт. Моїм же співвітчизникам, як і мені, довелося виявляти винахідливість, як герою Чарлі Чапліна у фільмі «Граф».
Отож якщо вам на якомусь прийомі доведеться їсти кавун, пам'ятайте, що не слід підв'язувати щоки серветкою, аби не замастити їх соком. Вам подадуть десертний ніж і виделку. Скибку слід розрізати на шматочки, відрізати м'якоть невеличкими часточками і їсти.
Якщо ж вам запропонують яблука чи груші, слід знати, що їх прийнято їсти, користуючись ножем і виделкою. Спочатку яблуко ділять на чотири частини, потім кожну четвертинку наколюють на виделку і, по черзі, очищують від шкірки ножиком, який має бути дуже гострим. Кожний почищений кусочок їдять з тарілки за допомогою ножа і виделки.
Звісно, комусь таке поводження зі звичайним яблуком може видатися смішним, проте це одне з правил етикету, якого варто дотримуватися саме в громадським місцях з тiєї простої причини, що почищені від шкірочки і порізані на дрібні шматочки яблука не хрумтять.
Компоти прийнято наливати в спеціальні чашки-компотниці (низенькі та пузатенькі, які входять у комплект з великими компотницями, схожими на супниці, ще їх називають крюшонницями). Їх не п'ють, а їдять ложечкою фрукти разом з рідиною. Якщо в компоті є вишні чи черешні, то кісточки слід акуратно виплюнути в ложечку, а потім скласти на блюдечку. В жодному разі не слід пити компот з чашки, потім їсти фрукти, рештки яких поскладати назад у чашку, — це моветон.