Мед забороненого плоду

15.09.2004
Мед забороненого плоду

      Віття вгинається під вагою налитих соками землі плодів. Жовті, червоні, зелені, великі й маленькі яблука схиляються через паркан і ніби самі просяться в руки. Зриваєш наливне рум'янощоке яблучко і хрумтиш, розбризкуючи вусібіч дорогоцінний нектар...

      Про конфітюри, джеми, варення та інші яблучні лігуміни ми вже говорили, але ж цим не вичерпується увесь широчезний спектр кулінарного використання яблук. Ці плоди додадуть смаку не лише кондитерським виробам, а й салатам, стравам iз м'яса, навіть борщу. Тільки спробуйте, і зрозумієте, що не випадково в едемському саду на дереві пізнання росли саме яблука. Приготувавши страви за нашими рецептами, ви пізнаєте нові кулінарні істини.

 

Червоні яблука в кімнатах
Насипані, що ніде стать.
Це нашого кохання надих
Зійшов на яблуневу стать.

Дмитро Павличко.

М'ясо, запечене з яблуками

      750 г свинячої вирізки, 2 ст. л. олії, 2 кислих яблука, 1 ч. л. майорану, перець, сіль, цибулина, 1 ст. л. гірчиці, 4 ст. л. білого сухого вина (можна взяти світле пиво).

      Цибулю почистити, порізати кружальцями. Гірчицю вимішати з вином (чи пивом), додати майоран, перець, сіль.

      Вирізку помити, витерти насухо, відрізати зайвий жир, викласти у глибоку посудину, обкласти цибулею і полити заправкою. Поставити на кілька годин у холодильник, час від часу перевертаючи м'ясо, щоб добре промаринувалося.

      М'ясо витягнути із заправки, обсушити. Підсмажити на олії, викласти у посуд для запікання, полити заправкою, обкласти цибулею і поставити пекти в духовку на годину при температурі 190 градусів. Час від часу поливати заливкою і соком, яке пустить м'ясо.

      Яблука почистити від шкірки і вирізати серцевинку, порізати кружальцями завтовшки 1 см. За 15 хв. до кінця запікання м'ясо витягнути, порізати на порції і перекласти кружальцями яблука, поставити назад у духовку.

      Вирізку подавати разом з яблуками.

Гостро-солодкий пиріг з яблуками

      Тісто: 250 г борошна, сіль, дрібка тертого мускатного горіха, 125 г маргарину, 1 яйце, 2 ст. л. білого сухого вина.

      Замісити тісто і винести на 30 хв. на холод. Тим часом готуємо начинку.

Начинка: 100 г копченої корейки, 500 г цибулі, 750 г кислих яблук, 250 г потертого сиру чеддер.

      Корейку порізати смужечками, цибулю — кільцями, яблука — дольками. В каструлі підсмажити корейку на малому вогні, щоб стопити жир. На цьому жирі підсмажити цибулю, а потім додати яблука, тушити 12 хв., вистудити.

      Заливка: 200 г вершків, 4 яйця, дрібка кориці і мускатного горіха, сухі прянощі. Яйця добре збити, влити вершки, додати прянощі, все вимішати.

      Розкачати тісто, посипати половиною сиру, викласти начинку, решту сиру, залити сумішшю з яєць і вершків. Пекти 40 хв. при температурі 200 градусів.

Гостро-солодкий пиріг з грушами

      Тісто, як у попередньому рецепті.

      Начинка: половинку стеблини селери, 1 цибулина, 250 мл білого сухого вина, 1 ч. л. мелених зерен анісу, сіль, дрібка цукру, 400 г тертого сиру чеддер, 4-5 груш, сік iз половини лимона, 50 г волоських горіхів.

      Цибулю і селеру порізати, тушити 10 хв. у вині, посипати сіллю та цукром. Груші почистити від шкірки, нарізати дольками та збризнути лимонним соком.

      Форму змастити жиром. Розкачати тісто, викласти у форму, посипати половиною тертого сиру, викласти начинку, притрусити рештою сиру, залити соусом і посипати горіхами. Пекти 35 хв. при температурі 200 градусів.

      Соус: 300 мл сметани, 2 яйця, сіль, чорний перець.

Пиріг iз цибулі

      Тісто: 200 г борошна, 170 г кисломолочного сиру, 1 яйце, дрібка солі.

      Замісити тісто, поставити на годину в холодильник.

      Начинка: 750 г цибулі, 150 г сметани, 4 яйця, чорний перець до смаку, 100 г натертого твердого сиру, 25 г сушених грибів.

      Гриби добре промити, замочити в холодній воді на кілька годин, а потім відварити до готовності. Відцідити, вистудити і порізати соломкою.

      Цибулю порізати, на 3 хв. опустити в підсолений окріп, а потім у холодну воду. Відкинути на друшляк.

      Сметану, яйця, сіль, перець добре збити разом. Вимішати цибулю, гриби і отриманий соус.

      Тісто розкачати, викласти у глибоку форму так, щоб утворилися високі борти. Половину сиру викласти на тісто, зверху начинку з цибулі та грибів, притрусити рештою сиру. Випікати 30 хв. при температурі 200 градусів.

Салат із яблук, ананасів та сиру

      Інгредієнти: півбанки консервованих ананасів, одна морквина, 2 кисло-солодких яблука, 100 г твердого сиру «Ементаль», 1 ст. л. соку лимона, 1 ст. л. олії, рублений імбир.

      Яблука і моркву помити, почистити від шкірки, нарізати соломкою. Ананаси відкинути на друшляк, дати стекти соку. Сир порізати невеличкими кубиками. Змішати лимонний сік, олію і приправи та заправити цією заливкою салат.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>