Віття вгинається під вагою налитих соками землі плодів. Жовті, червоні, зелені, великі й маленькі яблука схиляються через паркан і ніби самі просяться в руки. Зриваєш наливне рум'янощоке яблучко і хрумтиш, розбризкуючи вусібіч дорогоцінний нектар...
Про конфітюри, джеми, варення та інші яблучні лігуміни ми вже говорили, але ж цим не вичерпується увесь широчезний спектр кулінарного використання яблук. Ці плоди додадуть смаку не лише кондитерським виробам, а й салатам, стравам iз м'яса, навіть борщу. Тільки спробуйте, і зрозумієте, що не випадково в едемському саду на дереві пізнання росли саме яблука. Приготувавши страви за нашими рецептами, ви пізнаєте нові кулінарні істини.
Червоні яблука в кімнатах
Зійшов на яблуневу стать.
Дмитро Павличко.
М'ясо, запечене з яблуками
750 г свинячої вирізки, 2 ст. л. олії, 2 кислих яблука, 1 ч. л. майорану, перець, сіль, цибулина, 1 ст. л. гірчиці, 4 ст. л. білого сухого вина (можна взяти світле пиво).
Цибулю почистити, порізати кружальцями. Гірчицю вимішати з вином (чи пивом), додати майоран, перець, сіль.
Вирізку помити, витерти насухо, відрізати зайвий жир, викласти у глибоку посудину, обкласти цибулею і полити заправкою. Поставити на кілька годин у холодильник, час від часу перевертаючи м'ясо, щоб добре промаринувалося.
М'ясо витягнути із заправки, обсушити. Підсмажити на олії, викласти у посуд для запікання, полити заправкою, обкласти цибулею і поставити пекти в духовку на годину при температурі 190 градусів. Час від часу поливати заливкою і соком, яке пустить м'ясо.
Яблука почистити від шкірки і вирізати серцевинку, порізати кружальцями завтовшки 1 см. За 15 хв. до кінця запікання м'ясо витягнути, порізати на порції і перекласти кружальцями яблука, поставити назад у духовку.
Вирізку подавати разом з яблуками.
Гостро-солодкий пиріг з яблуками
Тісто: 250 г борошна, сіль, дрібка тертого мускатного горіха, 125 г маргарину, 1 яйце, 2 ст. л. білого сухого вина.
Замісити тісто і винести на 30 хв. на холод. Тим часом готуємо начинку.
Начинка: 100 г копченої корейки, 500 г цибулі, 750 г кислих яблук, 250 г потертого сиру чеддер.
Корейку порізати смужечками, цибулю — кільцями, яблука — дольками. В каструлі підсмажити корейку на малому вогні, щоб стопити жир. На цьому жирі підсмажити цибулю, а потім додати яблука, тушити 12 хв., вистудити.
Заливка: 200 г вершків, 4 яйця, дрібка кориці і мускатного горіха, сухі прянощі. Яйця добре збити, влити вершки, додати прянощі, все вимішати.
Розкачати тісто, посипати половиною сиру, викласти начинку, решту сиру, залити сумішшю з яєць і вершків. Пекти 40 хв. при температурі 200 градусів.
Гостро-солодкий пиріг з грушами
Тісто, як у попередньому рецепті.
Начинка: половинку стеблини селери, 1 цибулина, 250 мл білого сухого вина, 1 ч. л. мелених зерен анісу, сіль, дрібка цукру, 400 г тертого сиру чеддер, 4-5 груш, сік iз половини лимона, 50 г волоських горіхів.
Цибулю і селеру порізати, тушити 10 хв. у вині, посипати сіллю та цукром. Груші почистити від шкірки, нарізати дольками та збризнути лимонним соком.
Форму змастити жиром. Розкачати тісто, викласти у форму, посипати половиною тертого сиру, викласти начинку, притрусити рештою сиру, залити соусом і посипати горіхами. Пекти 35 хв. при температурі 200 градусів.
Соус: 300 мл сметани, 2 яйця, сіль, чорний перець.
Пиріг iз цибулі
Тісто: 200 г борошна, 170 г кисломолочного сиру, 1 яйце, дрібка солі.
Замісити тісто, поставити на годину в холодильник.
Начинка: 750 г цибулі, 150 г сметани, 4 яйця, чорний перець до смаку, 100 г натертого твердого сиру, 25 г сушених грибів.
Гриби добре промити, замочити в холодній воді на кілька годин, а потім відварити до готовності. Відцідити, вистудити і порізати соломкою.
Цибулю порізати, на 3 хв. опустити в підсолений окріп, а потім у холодну воду. Відкинути на друшляк.
Сметану, яйця, сіль, перець добре збити разом. Вимішати цибулю, гриби і отриманий соус.
Тісто розкачати, викласти у глибоку форму так, щоб утворилися високі борти. Половину сиру викласти на тісто, зверху начинку з цибулі та грибів, притрусити рештою сиру. Випікати 30 хв. при температурі 200 градусів.
Салат із яблук, ананасів та сиру
Інгредієнти: півбанки консервованих ананасів, одна морквина, 2 кисло-солодких яблука, 100 г твердого сиру «Ементаль», 1 ст. л. соку лимона, 1 ст. л. олії, рублений імбир.
Яблука і моркву помити, почистити від шкірки, нарізати соломкою. Ананаси відкинути на друшляк, дати стекти соку. Сир порізати невеличкими кубиками. Змішати лимонний сік, олію і приправи та заправити цією заливкою салат.