Українське Бородіно

20.02.2015
Українське Бородіно

Передислокація наших військ відбувалася разом із бойовою технікою.

Героїчні захисники Дебальцевого не підняли білий прапор, не склали зброю і не здалися в полон, хоч як їх не закликали до цього приниження Президент РФ Володимир Путін (напередодні в Будапешті господар Кремля ще сподівався, що «українська влада не буде заважати військовослужбовцям української армії складати зброю» після «поразки від учорашніх шахтарів і трактористів») та його маріонетки — ватажки терористичних «ДНР» і «ЛНР». Мало того, українські війська залишили зруйноване ледь не вщент Дебальцеве з державними та бойовими прапорами, зі зброєю та бойовою технікою, що засвідчило: не було ніякого котла, про який розповідали російські ЗМІ та на чому наполягав особисто Путін ще тиждень тому в Мінську. Відвід військ iз Дебальцевського плацдарму, перш за все, дав можливість зберегти бойовий кістяк новонародженої Української армії. Адже головним завданням окупанта було знищення найбоєздатніших підрозділів українського війська саме на цій ділянці фронту, куди він стягнув усі резерви. Але другого Іловайська не сталося. Хоч як би не було боляче залишати ворогу чергове українське місто, на даному етапі «скіфська тактика» себе виправдовує.

Учора українські військові ще завершували операцію з виведення підрозділів iз Дебальцевого. За словами Президента Петра Порошенка, який особисто вилітав до Артемівська, куди передислоковували українські війська, ця операція була планова й була погоджена ним, а захисники Дебальцевого виконали поставлені перед ними завдання.

«Ця позиція та успіхи були нам дуже необхідні в Мінську під час переговорів і після Мінська. Ми змогли продемонструвати всьому світу справжнє обличчя бандитів, сепаратистів, підтримуваних Росією, яка виступила гарантом і безпосереднім учасником мінських переговорів», — підкреслив Петро Порошенко.

Станом на вчора район Дебальцевого залишили майже 3 тисячі українських вояків (понад 90% особового складу), виведено майже 200 одиниць техніки. «Коридор», яким виходять військові колони, захищає українська артилерія.

Заслужено отримав звання і зірку Героя України особисто з рук Президента командир 128-ї Мукачівської горно-піхотної бригади, полковник Сергій Шаптала, який кілька місяців керував обороною Дебальцевського плацдарму. Глава держави також пообіцяв підвищити зарплату та виплатити премії всім механікам-водіям, які вивели техніку з поля бою.

Остаточних даних про втрати ще не оприлюднено, через що вони доволі суперечливі. Агенція «Інтерфакс-Україна» наводить дані військових «не для преси», з посиланням на доповідь першого заступника начальника Генштабу ЗСУ Геннадія Воробйова під час наради під керівництвом Президента Петра Порошенка в зоні АТО в середу: за останні дні боїв у Дебальцевому і при виході з міста загинуло 22 українські воїни, поранено — понад 150. Прес-служба Генштабу ЗСУ вказує також, що понад 90 українських вояків потрапили у полон під час боїв за Дебальцеве (окупанти вже запланували ганебний парад полонених у Луганську), місцезнаходження ще 82 бійців невідоме. Водночас нашим воякам при виході з міста залізничників вдалося затримати кілька десятків бойовиків, які нині дають свідчення про свою терористичну діяльність.

Саме ж Дебальцеве втратило своє стратегічне значення. «Місто втратило своє значення як залізничний вузол, адже внаслідок бойових зіткнень тут понівечено рухомий склад та рейки, будівлю залізничного вокзалу, — каже речник АТО Андрій Лисенко. — Весь залізничний вузол перетворився на поверхню Місяця, там усе зруйновано. І, власне, місто перетворилося на незрозуміло що — це містом не назвеш, це вже територія, яка зруйнована обстрілами терористів».

ДО РЕЧІ

Рада нацбезпеки й оборони підтримала пропозицію Президента Петра Порошенка і схвалила звернення до ООН та Євросоюзу щодо розгортання на території України місій із підтримки миру та безпеки. На думку глави держави, «найкращий для нас формат — це поліцейська місія Євросоюзу». РНБО також розглянула заходи щодо перегрупування підрозділів української армії, враховуючи нову лінію зіткнення. Представники РФ уже висловили незадоволення такою пропозицією України. Проте Президент Порошенко наполягає, що «Росія як країна-агресор не може й не має права брати участі у миротворчому контингенті на Донбасі».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>