Паленіють рум'яними щічками помідори, переливаються смарагдом, бурштином і рубіном тугенькі перчини, вилискують незвичним фіолетом баклажани, яріє буйством барв зелень. Осінь. Диво-пора, коли кожен містечковий базарчик чи районний ринок великого міста перетворюється на справжній Сорочинський ярмарок, а кожна господиня незгірш будь-якого шеф-кухаря вишуканого ресторану зготує обід, що пальчики оближеш. Навіть найбільша нездара від гастрономії, поклавши у свій кошик налиті сонцем і соками землі дари полів і садів, проявить максимум фантазії і, головне, любові й таки зготує щось на зразок «Осінньої рапсодії», адже, як казав мультяшний капітан Врунгель, як корабель назвеш, так він і попливе. А в кулінарії, як відомо, не тільки зміст важливий, а й форма, тобто зовнішній вигляд і назва страви. Ну кому захочеться їсти страву під нудною назвою «овочеве рагу»? А як щодо найпопулярнішої у Греції національної страви — мусаки, а ще — шопського салату, без якого в Болгарії не обходиться жоден обід, а ще — супу-фантазії на тему «Осінній оксюморон» (в ньому поєднані найнесподіваніші інгредієнти). На десерт пропоную фрукти, запечені у листковому тісті, — пальчики оближете. Отже, до справ, тобто страв.
Суп-фантазія «Осінній оксюморон»
300 г свинячих реберець, 4 картоплини, великий баклажан, 3 помідори, 2 солодких болгарських перці, жменя молодої квасолі або горошку (можна взяти молочної стиглості кукурудзу), велика цибулина, кілька зубчиків часнику (кому як смакує), корінь петрушки, зелень кропу і петрушки, 3 ст. л. масла, десертна ложка цукру, сіль, перець чорний та червоний до смаку.
Реберця добре промити у холодній воді і поставити варити, постійно знімаючи шумовиння. Коли м'ясо буде готове, вийняти реберця, промити, відділити м'ясо. Бульйон процідити, додати порізану кубиками картоплю, м'ясо, корінь петрушки і варити далі.
На розігріту пательню дати масло і смажити на ньому цибулю до золотистого кольору, потім додати часник. Тим часом готуємо овочі: баклажани порізати великими кубиками, перець — соломкою, з помідорів зняти шкірочку і порізати напівкружальцями. Викласти овочі до підсмаженої цибулі, додати цукру і тушкувати, доки не зм'якнуть.
Коли картопля буде напівготова, всипати до бульйону квасолю (горох чи кукурудзу) і далі готувати. Як овочі зм'якнуть, додати тушковані овочі, сіль, перець і варити до готовності. Під кінець всипати дрібно посічену зелень.
Суп подавати дуже гарячим і, за бажанням, зі сметаною.
Мусака (Греція)
2/3 склянки розтопленого вершкового масла, 1 подрібнена цибулина, подрібнений зубчик часнику, 600 г фаршу з баранини (можна замінити телятиною), 2 склянки подрібнених помідорів без шкірки, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. паприки, до смаку листя базиліку, орегано, чебрецю, 1/2 ч. л. чорного перцю, 1/2 ч. л. кориці, 3 ст. л. червоного вина, 1 ст. л. крохмалю, 500 г баклажанів, 2/3 склянки сиру Фета, 2/3 склянки тертого твердого сиру.
Для соусу: 4 ст. л. вершкового масла, 4 ст. л. борошна, 2 склянки молока, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. білого перцю, дрібка тертого мускатного горіха.
Покласти 2 ст. л. масла у велику пательню. Викласти цибулю і часник та обсмажувати при постійному помішуванні, доки овочі не стануть м'якими. Додати фарш і обсмажити його. Всипати порізані помідори, сіль, перець і тушкувати 30 хв.
Змішати крохмаль з вином і додати до фаршу. Тушкувати, доки не загусне. Зняти з вогню.
Нарізати баклажани вздовж на пелюсточки товщиною 3 см. Викласти на пательню, змазати рештою масла і запікати в духовці 4 хв.
Змазати велику форму для запікання жиром. Викласти шарами баклажани, зверху фарш і т.д. Зверху мають бути баклажани. Притрусити сиром і запікати в духовці 30 хв. при 180 градусах.
Соус: розтопити масло в каструлі. Додати борошно і, помішуючи, готувати 2 хв. на повільному вогні. Влити молоко, добре вимішати і варити, доки не загусне. Додати спеції, сіль, тушити 2 хв.
Полити соусом запіканку, поставити в духовку, пекти ще 35 хв.
Закуска із баклажанiв
6 невеличких баклажанів, 2 великі цибулини, 4 зубчики часнику, 0,25 скл. олії, 4 ст. л. майонезу, сіль.
Вибрати невеличкі баклажани (щоб не було насіння), помити, відрізати плодоніжки, накраяти невеличкими кубиками, добре посолити і залишити, щоб пустили сік. Через півгодини залити холодною водою і відтиснути, щоб стекла гіркота.
Цибулю дрібно посікти і підсмажити на олії. Як зарум'яниться, додати подрібнений часник, перемішати і всипати баклажани. Накрити покришкою і тушкувати, доки овочі не зм'якнуть, далі додати майонез і тушкувати ще хвилин п'ять.
Подавати гарячими чи холодними як гарнір чи самостійну страву.
Шопський салат (Болгарія)
4 великих твердих помідори, велика фіолетова цибулина, огірок, зелений і червоний солодкий перець, жменя маслин, 200 г сиру Фета (можна замінити бринзою), 2 ст. л. лимонного соку, 4 ст. л. олії, сіль, чорний перець до смаку.
Нарізати овочі великими кубиками (перець — смужками), викласти у велике блюдо разом з маслинами і порізаним кубиками сиром.
У невеликій посудині змішати олію, лимонний сік, сіль, перець, часник. Цією сумішшю полити салат, вимішати. Подавати до столу через півгодини, щоб салат настоявся.
Яблука у «вузлику»
Яблука помити, почистити від шкірки, зрізати верхівку так, щоб вийшла кришечка з хвостиком. Серцевину вийняти. Начинити фруктовою начинкою, прикривши кришечкою з хвостиком.
Листкове тісто: 250 г борошна, 1 яйце, 2 ч. л. олії, 1 ч. л. соку з лимона, дрібка солі, приблизно 1/3 л теплої води.
Вимісити м'яке еластичне тісто (місити 5 хв.) Залишити на 30 хв. «відпочивати», попередньо накривши, щоб не обсохло. Потім тонко розкачати тісто і розтягнути руками як можна тонше (обережно, щоб не розірвати). Порізати на квадрати і в кожен покласти начинені яблука, згорнути тісто під хвостик і легенько зав'язати ниткою, щоб утворився вузлик. Змастити збитим жовтком. Пекти 20-25 хв. при температурі 180 градусів. Подавати «вузлики» притрушеними цукровою пудрою.
Начинка: 70 г змелених волоських горіхів, 120 г цукрової пудри, 2 ст. л. коньяку (лікеру «Амаретто», рому) збити міксером. Додати порубані (змелені) консервовані вишні, або цукати, або родзинки, або курагу, словом, що знайдете у своєму газдівстві.
Фруктові «цукерки»
З половини інгредієнтів з попереднього перепису замісити тісто. Взяти 16 свіжих слив або ж вишень (їх узяти в 2-3 рази більше). З ягід вийняти кісточки, наповнити марципаном з попереднього перепису. Тісто порізати на смужечки, на кожну з яких викласти ягоди і загорнути їх у вигляді цукерки. Змастити жовтком і пекти 20 хв. при температурі 180 градусів. Готові «цукерки» притрусити цукровою пудрою.