Музей для Леді Ю

04.11.2014
Музей для Леді Ю

Музей «Луї Віттон».

До 700 тисяч відвідувачів на рік розраховує приймати нова визначна пам’ятка Парижа — Музей сучасного мистецтва Фонду «Луї Віттон». Фантасмагоричну споруду в Булонському лісі 27 жовтня урочисто відкрив сам президент Франції Франсуа Олланд.

Як повідомляє сайт «Смак подорожника», скляну будівлю музею створив 85-річний архітектор Френк Гері на замовлення Бернара Арно — найбагатшої людини Франції, власника компанії Louis Vuitton Moеt Hennessy (LVMH) та відомого колекціонера. За задумом архітектора, будівля музею схожа на скляну хмару, в яку «загорнуто» простір виставкових залів, яких загалом 11. Також у будинку, внутрішня площа якого становить 11 700 кв. м, є аудиторії для кінопоказів і концертів, а з кількох терас відкривається вид на Булонський ліс та решту Парижа.

Будівництво обійшлося більш ніж у 100 мільйонів євро, робота над проектом тривала 13 років. За цей час Гері створював один за одним 60 макетів, аж поки замовник не виявився повністю задоволений результатом. У музеї експонуватимуться зібрання фонду та особиста колекція Арно — мистецтво XX і XXI століть, зокрема роботи Пабло Пікассо, Енді Уорхола, Джеффа Кунса та багатьох інших. Проходитимуть тут і виставки сучасних художників. Основну експозицію гості закладу побачать тільки в 2015-му, а до кінця цього року заплановано низку концертів.

Музей мав відкритися ще 2012 року, але тоді будівництву завадила громадська організація, яка виступає на захист Булонського лісу. Противники музею стверджували, що нова будівля не вписується в навколишній парковий комплекс.