Не встигли ми підбити підсумки попереднього конкурсу, як уже надходять листи від вас, шановні наші читачі, на наступний. Причому декотрі з вас уже стали постійними учасниками наших конкурсів, а дехто бере участь у них усією сім'єю. Скажімо, Світлана Іванівна Редька з Сарнів, що на Рівненщині, пише нам на конкурси разом із невісткою Лесею Євчик, що, сподіваюся, тільки згуртовує родину.
Друкуємо рецепти пані Світлани, прості й оригінальні водночас.
Огірки з гірчицею
4 кг огірків, по 250 гр. цукру, оцту та олії, 70 г солі, 1 ст. л. перцю, 1 ст. л. гірчиці (порошком), петрушка (зелень).
Огірки порізати кружальцями, додати сіль, цукор, олію, оцет, перець, гірчицю та дрібно порізану петрушку. Розкласти в банки і стерилізувати (вихід 5 літрів).
Тривалість стерилізації: 1 л банки — 20 хв., 0,5 л — 10—15 хв.
Салат зі спаржевої квасолі
1кг квасолі, 700 г помідорів, 300 г моркви, 300 г цибулі, корінь петрушки, 2 ч. л. солі, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. цукру.
Квасолю відварити (5—7 хв.) і охолодити. Помідори, моркву, цибулю, корінь петрушки пересмажити на олії. Змішати з квасолею і тушкувати 30 хв. Додати сіль, цукор, оцет. Розкласти в банки і стерилізувати (0,5 л — 20 хв.)
Вихід — 2 л.
Мариновані помідори (дуже смачні!)
Помідори розкласти в банки, на дно яких покласти зелень (кріп, хрін, петрушка, листя смородини, лавровий лист, перець, часник, гвоздика), залити банки кип'ятком. Витримати 3—5 хв. Після цього злити воду, знову закип'ятити і так само залити і витримати 3—5 хв. Знову злити, додати 1 ст. л. солі (з верхом), 120 г цукру, 120 г оцту.
Рецепти Лесі Євчик теж не надто складні, проте взимку вітамінна приправа додасть смаку багатьом стравам, а консервована кукурудза стане в пригоді для приготування багатьох салатів.
Маринований перець
Перець очистити від насіння, вимити й опустити в окріп, кип'ятити 10—15 хв. і гарячим розкласти в стерильні банки, залити маринадом і закатати.
Потрібно на трилітрову банку: 3 кг перцю болгарського, для розсолу — 1 склянка олії, 1 склянка оцту, 1 склянка цукру, 5 склянок води, 3 ст. л. солі.
Кукурудза консервована
На 0,5 л банку потрібно 0,5 ч. л. солі і 1 ч. ложку цукру. Зварити кукурудзу, облущити, розкласти по банках. Залити водою, в якій варилася кукурудза, і стерилізувати 20—25 хв.
Вітамінна суміш
Пропустити через м'ясорубку 300 г моркви, 350 г часнику, 2 кг болгарського перцю разом із серцевиною і насінням, 1 кг гіркого перцю, 500 г яблук (без качанів). Додати до одержаної маси 100 г солі, 200 г оцту і 30 г цукру. Перемішати й розкласти у банки. Нагріти в окропі поліетиленові кришки, які «присмоктуються», і закрити. Зберігати у холодильнику чи погребі, а з настанням холодів господині, котрі живуть у місті, можуть поставити їх між балконними дверима.