Ідеї народжуються на сході

13.06.2014
Ідеї народжуються на сході

Національний банк Казахстану.

Фінансово-економічна стабільність, розвиток торгівлі і підвищення конкурентоздатності, інвестиції та інновації нині є саме тими питаннями, які зачіпають інтереси будь-якої країни світу. У цьому ракурсі об’єднання всіх експертів з економічних і фінансових питань для пошуку рішень та визначення ключових напрямів глобальної інтеграції, фінансово-економічної стабільності стало можливим завдяки економічному форуму, який відбувся за ініціативи Казахстану.

Наприкінці травня пройшов черговий економічний форум у столиці Казахстану Астані. Відомо, що торік цей форум відвідало близько тринадцяти тисяч людей із 160 країн світу. Серед них — колишні й нинішні глави держав, міністри, нобелівські лауреати, керівники ключових міжнародних організацій, центральних банків, великих бізнес-структур. У нинішньому році Астанинський економічний форум зібрав ще більшу кількість учасників і делегатів, підтвердив значимість цього майданчика для діалогів, на якому для пошуку рішень у боротьбі з головними економічними і соціальними викликами сучасності приїхали виступити експерти з усього світу.

Серед 70 заходів, у числі яких форуми, конференції, конгреси, саміти, зустрічі — великі діалогові майданчики, які були присвячені питанням євразійської інтеграції та міжнародній виставці «Експо-2017», що відбудеться в Астані. Говорили також про відновлення Шовкового шляху та обговорювали енергетичні проблеми. Особливу зацікавленість громадськості викликали також унікальні саміти, присвячені новим темам. Це І Міжнародний саміт журналістики, присвячений темі нових медіа-технологій та інноваційних інструментів подачі матеріалу при висвітленні економічних питань. Також саміт лідерів світової енергетики, присвячений можливостям та ризикам енергетики у так званий перехідний період, а також міжнародний форум жінок «G-Global: роль жінок у новій економіці». Не залишився непоміченим і Всесвітній форум молоді, який отримав назву «Економічна інтеграція і «зелені технології»: вклад молоді», форум азійських університетів.

На відкритті форуму виступив прем’єр-міністр Казахстану, який відзначив позитивний результат заходу щодо залучення провідних компаній-інвесторів. До речі, Казахстан нині посідає 32 рядок у переліку найбільш конкурентоздатних країн, який уклав Міжнародний інститут розвитку менеджменту (Швейцарія). Очолюють рейтинг США, Швейцарія та Сінгапур. До переліку найпривабливіших факторів економіки Республіки Казахстан, на думку експертів, належать динамічність економіки, вигідна система оподаткування, стратегічна стабільність і передбачуваність ситуації, сприятливе бізнес-середовище. За словами президента Н. Назарбаєва, «функціонування Митного союзу і Єдиний економічний простір уже продемонстрували вигідні сторони для учасників цих об’єднань, зростає товарообіг між країнами, незважаючи на зниження світових цін на головні експортні товари».

«Членство у Євразійському економічному союзі не завадить Казахстану вступити до СОТ. Я бачу, що Казахстан бере на себе великі зобов’язання, щиро бажає увійти у склад цієї організації. І жодного конфлікту між своїм вибором у Казахстану немає», — сказав заступник генерального директора Світової організації торгівлі Девід Шарк, наголосивши, що у складі СОТ є чимало країн, які входять до різних інтеграційних об’єднань. Офіційна Астана сподівається, що у СОТ їхня держава увійде вже наприкінці нинішнього року.

На панельній сесії Казахстан назвав ключові сегменти нової економічної політики, яку ця країна вибудовує за дорученням президента держави. Перший — розвиток сировинних секторів, які забезпечать стабільну макроекономічну і фінансову базу для подальшого зростання. Другий — ринково орієнтовані сектори: обробна промисловість, індустріалізація. Третій сегмент — інноваційні сектори, які забезпечать країні конкурентоздатність у майбутньому. Четвертий — кадрова база і нова енергетика, що дає зайнятість населення.

Астанинський економічний форум демонструє відкритість Казахстану і пропонує нові умови для взаємовигідних проектів: від управління ризиками і Світової конференції до гуманітарних питань.