Міліцейська чистка

23.05.2014
Міліцейська чистка

Громадськi активiсти добилися вiдставки скандально вiдомого Георгiя Гогуадзе.

21 травня очільник Головного управління МВС України в Дніпропетровській області Георгій Гогуадзе подав заяву про відставку. Причому це сталося перед очима євромайданівського активу — після того як близько 300 осіб так званою люстраційною ходою прийшли до будівлі обласної міліції. Щоправда, перед цим Центр громадських зв’язків ГУ МВСУ в Дніпропетровській області розповсюдив для ЗМІ заяву, головний зміст якої зводився до того, що зараз треба не протестувати, а допомагати людям у погонах забезпечувати громадський порядок.

Однак невдоволені люди поставили перед Георгієм Гогуадзе конкретні питання, чи не найголовніше з яких: чому не ведеться розслідування справ щодо побиття євромайданівців у листопаді 2013 року та гучного розгону демонстрації біля облдержадміністрації 26 січня 2014 року, коли десятки людей отримали поранення, а «тітушки» і організатори досі не названі й не покарані? Що вже говорити про десятки, а може, й сотні тисяч заяв про інші кримінальні правопорушення, які розслідувати, по суті, ніхто й не збирається.

Спершу відбиватися від невдоволених людей мусив заступник начальника обласної міліції Дмитро Христофоров, який повідомив, що Георгій Гогуадзе і його одіозний перший заступник Вадим Фокін (відразу після його призначення на посаду місцеві ЗМІ видали низку вбивчих публікацій про цю персону) від’їхали кудись у надзвичайно важливих справах. Однак протестувальників це тільки розізлило. Зрештою, під їхнім натиском Георгій Гогуадзе вийшов до людей, серед яких виявився і голова Люстраційного комітету України Єгор Соболєв.

Декілька десятків протестувальників, серед яких були активісти Євромайдану, «Правого сектору», ВО «Свобода» та ветерани-«афганці», поспілкувалися з головним міліціянтом області особисто. Після нетривалого спілкування Георгій Гогуадзе заявив: «Моя совість чиста. За 18 років роботи в держорганах жоден факт обмов не був підтверджений. Якщо громадськість хоче, я напишу рапорт і направлю його міністру». Більше того, пообіцяв «прихопити із собою» і очільника міської Державтоінспекції у Дніпропетровську Сергія Волчкова, своє «фе» якому активісти заявили перед цим.

Активісти ж переконані, що ні про які обмови не йдеться — вони просто наводили факти, чим є сьогоднішня міліція. На їхню думку, навряд чи можна заявляти про «революційні зміни», коли замість старих облич на керівних посадах у силових структурах з’являються «нові-старі» замість реальних реформ у правоохоронній системі.

Кандидатуру Георгія Гогуадзе, який ще у 2010 році балотувався на виборах Дніпропетровської обласної ради як креатура Партії регіонів, з євромайданівцями не узгоджували, і тому вже на першій прес-конференції новопризначеного начальника обласної міліції вони влаштували публічну обструкцію. А тепер люди своєю активністю показали, що подібні призначення надалі не пройдуть.

А ТИМ ЧАСОМ...

Тривають протести і проти призначення начальником Рівненської обласної міліції Миколи Щирука. Відтоді, як активісти місцевого Євромайдану перекрили міжнародну трасу Київ—Чоп («УМ» писала про цю подію), вони щодня пікетують приміщення ГУ УМВС у Рівненській області. «За цей час Щирук жодного разу не з’явився на робочому місці. Його заступники кажуть, що він їздить по районах. Але що це за робота, коли ти весь час у відрядженнях?» — дивується лідер рівненського «Правого сектору» Роман Коваль.

Активісти збираються організувати прес-конференцію за участю офіцерів міліції, які служили разом із Щируком, щоб ті розповіли все, що знають про одіозного очільника міліції. Також сьогодні відбудеться лежача демонстрація «Переступи через Майдан» — близько 50 активістів планують лягти на сходах до будівлі ГУ УМВС у Рівненській області, змушуючи працівників управління по дорозі на роботу переступати через свої тіла. «Ми не відступимо, доки Щирук не подасть у відставку. Дуже важливо, щоб це сталося ще до виборів», — переконаний Роман Коваль.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>