Війна на тлі гламуру

23.05.2014
Війна на тлі гламуру

Оскароносна акторка Маріон Котійяр у розшитому бісером міні-платті з режисерами стрічки «Два дні, одна ніч» братами Дарденн. Кінокритики вже сьогодні пророкують їм «Золоту пальмову гілку». (з сайта spletnik.ru.)

Усе почалося з армійських бронетранспортерів. БТРи Великобританії шокували жителів курортного французького міста Канн. На щастя, вони не були передвісниками війни на сонячному узбережжі. Таким чином актори з бойовика «Нестримні-3» — Сильвестр Сталлоне, Харрісон Форд, Мел Гібсон, Джейсон Стетхем, борець дзюдо Ронда Роузі, Антоніо Бандерас, Арнольд Шварценеггер та інші знаменитості вирішили прорекламувати свій фільм. Увечері знаменитості пройшли по червоній доріжці з плакатами, на яких були написані заклики врятувати 300 узятих у полон школярок у Нігерії. Терористи вже понад півтора місяця не випускають нещасних дівчат. В обмін на звільнення дітей нападники зажадали випустити поплічників. Та влада вперто мовчить. Замість неї на весь світ заговорили зірки у розкішних вечірніх нарядах на червоній доріжці.

Влада завжди мовчить, коли у країні пахне смаленим. У такі періоди, здається, лише кінематографістам є до всього діло. І це стає помітним на одному з найпрестижніших кінофестивалів у світі, що належить до класу «А». В основній конкурсній програмі представлені 18 фільмів, що ілюструють «авторське кіно для широкої публіки», як каже виконавчий директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо. Журі вже переглянуло більшість картин, що змагаються за «Золоту пальмову гілку». Переможця визначать не в неділю, як це відбувається зазвичай, а в суботу. Причина — вибори до Європарламенту, яким відведено прайм-тайм у недільному телеефірі.

Великі шанси на перемогу у Каннах має володар п’ятьох «Оскарів» 2011 року за німу чорно-білу стрічку «Артист» у стилі ретро, відомий за комедіями про пригоди Агента 117 французький режисер Мішель Хазанавічус. Цього року він вирішив зняти фільм «Пошук» про чеченську війну, над яким працювали в Грузії. У картині, де одну з провідних ролей зіграла дружина Хазанавічуса — Береніс Бежо, йдеться про долю дев’ятирічного хлопчика. Під час війни у Чечні 1999 року він втратив батьків і приєднався до юрби біженців. Завдяки зусиллям і людяності спостерігачки Кароль, яка працює у місії Європейського союзу, хлопчик потроху повертається до життя.

Режисер зізнається, що хотів розповісти про те, про що ще ніхто не розповідав у кіно. Так йому спало на думку побудувати історію на події другої чеченської війни 1999—2000 років, про що мало писала преса. «Варто тільки почати цікавитися подіями у Чечні, і питання зникають самі по собі. Там війна перемістилася з військових на цивільне населення. Йдеться про сотні тисяч убитих. Фотографії з війни суворо контролювалися, направлялися в потрібну сторону. Мене глибоко схвилювало те, що людей знищують при тотальній байдужості оточення», — сказав під час показу «Пошуку» Хазанавічус.

Серед фаворитів знаходиться і стрічка «Тімбукту» африканського режисера Абдеррахмана Сіссако, який уперше вступив у боротьбу за «Пальмову гілку». Фільм розповідає про озброєні банди ісламістів у Малі, які переслідують тих, хто слухає заборонену музику. За подібні вчинки ісламісти карають порушників норм шаріату ударами батогів або побиттям камінням. Трагедії, показані у фільмі, перетворюються на вшанування звичайних людей, які вміють вижити в диких обставинах. Тому не дивно, що на прес-конференції після прем’єри стрічки режисер залився сльозами, оплакуючи жертв джихадистів.

Як риба у воді у Каннi, почувається британський режисер Майк Лі з картиною «Вільям Тернер» про останні 15 років життя легендарного майстра романтичного пейзажу і предтечі французького імпресіонізму. Майк Лі вшосте бере участь в основному конкурсі кінофестивалю, у 1996 році його фільм «Таємниці і брехня» отримав три нагороди у Каннi. Але чи візьме головний приз його історія про Вільяма Тернера, де поєдналися мандрівка на кораблі з метою зобразити бурю і остання любов художника, сказати важко. Особливо після того, як члени журі побачили драму «Два дні, одна ніч» власників двох «Золотих пальмових гілок» бельгійських режисерів братів Дарденн. Якщо кінокритики не помиляються, брати Дарденн увійдуть в історію Канн. Ще нікому не вдавалося тричі здобути головні нагороди. Раніше Жан-П’єр та Люк завоювали серця журі Канн фільмами «Розетта» у 1999 році та «Дитя» у 2005-му. Режисери кажуть, що не знають секрету перемоги і переживають, наче вперше. Їхні шанси збільшує виконавиця головної ролі, найяскравіша зірка сучасного французького кіно, володарка «Оскара» Маріон Котійяр. Поки що вона є основною претенденткою на перемогу в номінації «Найкраща акторка».

У стрічці «Два дні, одна ніч» йдеться про жінку, яка намагається переконати колег відмовитися від своїх щорічних бонусів для того, щоб вона могла зберегти роботу. На виправлення критичного становища у Сандри є два дні і одна ніч вихідних. У творців кінокартини до церемонії нагородження залишилося ще менше. Тож чи вдасться братам Дарденн вчергове закохати у себе журі, дізнаємося у суботу ввечері.