Той, хто не зламався

23.05.2014
Той, хто не зламався

Новий лідер «синьо-жовтих» — Олег Верняєв. (з сайта Європейської федерації гімнастики.)

Після того, як на Олімпіаді в Лондоні в українських гімнастів судді підступно та зухвало відібрали чесно зароблену командну «бронзу», в їхньому господарстві, на жаль, почалися деструктивні процеси. Залишившись без омріяних олімпійських призових (за четверте місце держава не пропонувала спортсменам грошової винагороди та підвищених стипендій), лідери збірної опинилися, так би мовити, біля розбитого корита, адже чотири роки виснажливої та напруженої праці, по суті, пішли коту під хвіст. Попереду ж на гімнастів, які заради олімпійського успіху довгий час мирилися iз зовсiм некомфортними трудовими та побутовими умовами, чекав ще один чотирирічний «каторжний» цикл. Не дивно, що дехто з лідерів збірної вирішив більше не чекати з моря погоди і пристав на значно вигідніші умови «мисливців» за «самородками», які на рідній землі не знаходять умов для високоякісної огранки.

Першим ряди чоловічої збірної гімнастів залишив її найдосвідченіший боєць Микола Куксенков, практично одразу після скандальної Олімпіади переїхавши до Росії. Щоправда, через травму він довго не виходив на поміст. Утім відпрацьовувати обіцяні росіянами блага 24-річний спортсмен почав дуже швидко, вигравши на Універсіаді-2013 в Казані дві золоті нагороди.

Проте першим серйозним випробуванням для колишнього першого номера української збірної стане все ж таки чемпіонат Європи, який днями розпочався в Софії. І хоча тут не буде розігруватися першість в абсолютному заліку, де найбільш потужні позиції має Куксенков, свій талант і уміння він зможе продемонструвати в командних змаганнях та на окремих снарядах.

Власне на болгарському єврофорумі очікується дебют у новій іпостасі й Олега Степка, який у статусі зірки, що сходить, на початку року перебрався з України до Азербайджану. Про свою непересічність Степко заявив на попередньому ЧЄ в Москві, коли здобув «золото» на брусах. У Софії ж від Олега його нові «господарі» чекатимуть не менш успішного виступу. Додамо, що за кілька місяців до старту ЧЄ слідом за Степком до «нафтового раю» переїхав іще один учасник нашої національної збірної Петро Пахнюк.

Але й за таких кадрових втрат Україні буде чим відповісти опонентам, адже в складі «синьо-жовтих», не зважаючи ні на що, залишилися й бронзовий призер європейської першості в абсолютного заліку Олег Верняєв, і володар олімпійської «бронзи»-2012 (опорний стрибок) та континентального «золота»-2013 (кільця) Ігор Радивілов. Додамо, що в командних змаганнях нашим титулованим гімнастам допомагатимуть збирати очки вчорашні резервісти Максим Семянків, Євген Юденков та Володимир Окачов.

Щодо нашої жіночої збірної, то її виступ на ЧЄ завершився повним провалом. У командному заліку Ангеліна Кисла, Христина Санкова, Олеся Сазонова, Яна Федорова та Олена Васильєва стали 18-ми. Найкращим здобутком українських гімнасток в окремих видах є 20-та позиція Санкової у вправах на колоді. У вільних вправах Христина посіла 32-гу позицію, а кращою з наших на брусах була Кисла, яка отримала 43-ю суму балів.