З поправкою на війну

23.05.2014
З поправкою на війну

У відборі на ЧЄ-2015 українські волейболісти наразі здолали лише норвежців. (з сайта www.cev.lu.)

На відміну від затяжних кваліфікаційних турнірів футбольного чи баскетбольного чемпіонатів Європи, у волейболістів визначення учасників континентальної першості триває значно менше. Минулого тижня лише почався відбірковий етап у групі D, в якій змагається збірна України, а вже цієї суботи стане відомим ім’я переможця нашого квартету, який отримає пряму перепустку на ЧЄ-2015, що проходитиме в Італії та Болгарії. Команди, що посядуть другі місця у своїх «пульках», у «плей-оф» розіграють додаткові путівки на єврофорум.

Загалом після першого кола турніру, матчі якого відбулися в Чехії, українська команда перебувала на третьому місці, маючи в своєму доробку лише три пункти. За умов, коли від лідера групи — чехів, наших волейболістів відділяє шість балів, говорити про перше місце не варто. Щоправда, й завоювання другої позиції «синьо-жовтими» під великим сумнівом, адже конкурувати з іспанцями, які з шістьма очками, після матчів першого кола посідали другу позицію, доведеться на їхній території — в місті Пінто. До того ж відкривати іспанську частину відбору українцям учора довелося матчем з очевидними фаворитами «пульки» — збірною Чехії, тоді як господарі цього міні-турніру змагалися з аутсайдером квартету — норвежцями, в активі яких не було жодного заробленого очка.

Варто відзначити, що на даний відбірковий турнір в української збірної були вельми серйозні плани. Передбачалося, що один із двох ігрових міні-турнірів групи D пройде в Харкові. Без сумніву, фактор домашніх стін зіграв би на руку нашим збірникам, більшість яких представляє місцевий «Локомотив». Проте військова агресія Росії проти України перекреслила всі попередні напрацювання.

Власне, війна, яка точиться на нашій території, вдарила не тільки по нашій збірній, а й «підкоригувала» майбутнє флагмана вітчизняного чоловічого волейболу.

Нагадаємо, що в час, коли Росія активно займалася незаконним поглинанням Криму, харківський «Локомотив» заявив про своє зняття з розіграшу Відкритої російської ліги. І, як сказав у коментарі «УМ» президент «залізничників» Євген Щербина, повернення команди назад відбудеться не раніше, ніж нормалізуються україно-російські стосунки. «Тепер ми зосередимося на чемпіонаті України та єврокубках», — зазначив пан Щербина.

За умов, коли «Локомотив» зійшов зі швидкісних на традиційні рейки, не дивно, що з команди пішов її головний тренер. Точніше, Юрій Філіппов, який упродовж тривалого часу очолював «залізничників», вирішив не продовжувати контракт iз харків’янами. «Я його не осуджую. Йому надійшла хороша пропозицію. За останні 2,5 сезона ми відчули рівень українського й російського волейболу. Кожнен тренер, що себе поважає, прагне працювати там, де цікаві ігри й сильніший чемпіонат», — зазначив Євген Васильович. Хто замінить Філіппова, який підписав контракт з «Факелом» із Нового Уренгою, на посаді наставника «Локомотива», директор клубу наразі не знає. Обов’язки ж очільника «Локо» виконує Ігор Зябліцев, який, до слова, підхопив естафету від свого колишнього «шефа» й у національній збірній, з якою Юрій Філіппов також попрощався.