Журналістам, водіям і просто революціонерам

17.01.2014
Журналістам, водіям і просто революціонерам

Усi цi «об’єкти Майдану» вiдучора стали незаконними. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Під час учорашнього голосування руками у Верховній Раді парламентська більшість, що складається з «регіоналів» і комуністів, 235–ма голосами наштампувала чимало потрібних владі законів. Серед них і вельми одіозний законопроект №3879 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» авторства нардепів від ПР Вадима Колесніченка та Володимира Олійника.

І хоча скандально відомий «регіонал» Колесніченко у власному блозі на сайті видання «Українська правда» стверджує, що «цей комплексний законопроект розроблявся понад два роки — ще задовго до нинішнього протистояння на майдані Незалежності», його блискавичне ухвалення в цілому руками однозначно підтверджує, що цей закон потрібен владі, щоб приборкати мирний Євромайдан.

Тим більше що одіозний автор пояснює актуальність власного «дітища» тим, що «останнім часом в Україні відбувається суттєве загострення політично–соціальної кризи». Мовляв, хтось там зовні хоче дестабілізації країни, а масові заворушення призводять до «втручання в роботу державних та правоохоронних органів, захоплення будівель державної та комунальної власності» тощо. Завинив перед владою й iнтернет, бо в мережі, на думку пана Колесніченка, усе «частіше лунають заклики до нетерпимості, ворожнечі, ненависті та насильницької зміни влади і конституційного ладу».

Отже, влада збирається «навести порядок». Судіть самі: у законі Колесніченка—Олійника передбачається, що усі громадські організації, які отримують закордонні кошти, оголосять іноземними агентами! Відповідна стаття буде додана до Податкового кодексу. Такі «іноземні агенти» будуть оподатковуватись інакше, ніж неприбуткові організації, та муситимуть у назві вказувати свій «агентський статус».

Закопроектом також передбачено введення відповідальності за розповсюдження наклепу, в тому числі в iнтернеті! Згідно із законом, Кримінальний кодекс доповнено статтею 151 (Наклеп). Під наклепом автори розуміють «умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи». Як покарання передбачено «штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року». Отже, невдовзі покарання за химерний наклеп уже можуть понести сотні журналістів країни.

«Регіонали» також провели через закон норми, які передбачають більш жорсткі обмеження на проведення масових акцій. Зокрема, завдяки цьому закону влада може приборкати акції Автомайдану, які останнім часом так дошкуляли владі. Відтепер рух у автоколонах iз більш ніж п’яти авто без узгодження з МВС карається штрафом від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права керування транспортними засобами на 1–2 роки з вилученням транспортного засобу.

Крім того, участь у масових акціях «у масці, шоломі або з використанням інших засобів чи способів маскування» тягне за собою накладення штрафу чи адміністративного арешту. Встановлення під час акцій «малих архітектурних форм» так само каратиметься. А за блокування будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади і об’єднань громадян, можуть навіть посадити до в’язниці на п’ять років! Після автографа глави держави на цьому законі такий термін «світить» усім, хто нині ночує в КМДА та Будинку профспілок.

Влада також врахувала критику опозицією та громадськими активістами суддів, які виносили скандальні рішення щодо євромайданівців. Відтепер за «незаконне збирання, зберігання чи поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї, а також образу чи вчинення тиску на суддю можна отримати штраф від трьох­сот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів чи два роки в’язниці»! Максимальна санкція за аналогічні дії щодо працівника правоохоронного органу та його родичів і сім’ї — арешт на строк до шести місяців.

Опозиція не має сумнівів, що Президент Віктор Янукович підпише цей одіозний законопроект, до того ж ухвалений у сумнівний спосіб. Утім закликає його одуматися..

КОМЕНТАР

Володимир Чемерис,
правозахисник,
голова Інституту «Республіка»:

— Цей законопроект був прийнятий з явним порушенням регламенту, без процедури другого читання і обговорення. Він порушує низку прав громадян, які закріплені в Конституції та Конвенції захисту прав людини та основоположних свобод. Єдиний спосіб не допустити реалізації цього закону — звернутися до Президента з категоричною вимогою не підписувати його. Якщо ж закон підпишуть — треба звертатися до Європейського суду з прав людини — у нас уже є два позитивних рішення з приводу обмеження права на мирні зібрання, які наша держава зобов’язана виконувати. Третій шлях — революція.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Добре, що Ленін — не «радянський воїн»

Так само в голосуванні у «ручному режимі», без обговорення, ВР ухвалила вчора зміни до КК, якими узаконила суворіше покарання за руйнування пам’ятників радянським воїнам. Відтепер вандали такого штибу будуть покарані в’язницею терміном на 3–5 років. Таке покарання розповсюджується і за «осквернення і руйнування пам’ятників, споруджених на згадку про тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни — радянських воїнів–визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів–інтернаціоналістів та миротворців». Хто наважиться паплюжити пам’ятники воїнам вдруге, тому загрожує позбавлення волі на термін до семи років.

Автором цієї поправки до Кримінального кодексу є представники фракції комуністів — Петро Симоненко та Ігор Алексєєв.

Фашистів — у тюрму і надовго

Також «вручну» (рівно так само, як і щодо згаданого вище законопроекту, — 235 голосів «за») ВР схвалила запропоновані депутатом Вадимом Колесніченком зміни до КК, які передбачають відповідальність за заперечення злочинів фашизму. «Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людства, скоєних у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, скоєних організацією «Ваффен–СС», підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співпрацював з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників, карається штрафом від п’ятиста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до двох років, або позбавленням волі на той самий термін», — iдеться в новій статті Кримінального кодексу.

Оглядачі вважають, що, враховуючи неоднозначність сприйняття в країні ролі УПА в Другій світовій, під «поправку Колесніченка» можуть підпадати не тільки активісти правих організацій, а й просто симпатики Степана Бандери чи любителі червоно–чорних стягів УПА.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>