Наступ у чотирьох напрямках

12.12.2013
Наступ у чотирьох напрямках

Міністрові фінансів Юрію Колобову (праворуч) доручено у нинішній нестабільній ситуації підтримувати стабільність державних фінансів. (УНІАН.)

Учорашнє засідання Кабінету Міністрів відбувалося на тому ж самому тлі політичного протистояння, що й попередні тижні. Оминути тему протестів Прем’єр–міністр, звичайно, не міг. «Ті, хто вийшли на майдан, вимагають негайно підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Уряд також виступає за якнайшвидше підписання угоди. Але ми хочемо створити умови, за яких втрати для економіки України треба мінімізувати», — миролюбиво заявив Микола Азаров.

 

За словами урядовця, діалог з Європою нині триває. «Ми запропонували Єврокомісії розглянути, в яких умовах буде працювати наша промисловість, економіка в цілому. Ми пропонуємо вирішити питання надання Україні фінансової допомоги. Ми визначили приблизний обсяг — 20 млрд. євро. Підкреслюю, що йдеться не про безповоротну допомогу з європейського бюджету. Ні, ми реалісти. Ми пропонуємо, щоб Євросоюз взяв участь в інвестуванні спільних взаємовигідних проектів, таких як модернізація і розширення європейських транспортних коридорів, створення нового коридору на Кавказ iз будівництвом транспортного переходу через Керченську протоку тощо», — пояснив Прем’єр.

Утiм учора від очільника уряду чекали коментаря і щодо силових дій на київському Майдані. «Як Прем’єр–міністр я відповідально заявляю: ніякого застосування сили проти мирних мітингувальників ніколи не буде! Зрозуміло? Заспокойтеся», — заспокоїв присутніх Микола Азаров незадовго після того, як правоохоронні органи здійснили кілька спроб звільнити центральні вулиці від мітингувальників. На думку керівника виконавчої гілки влади, спецпідрозділи цієї ночі очищували київські дороги. «Йдеться тільки про розчистки доріг для забезпечення життєдіяльності столиці, тобто роботи «швидкої допомоги», пожежних машин, техніки. Зараз зима, хто забув, — дотепно нагадав він співвітчизникам про настання чергової пори року. — Треба розчищати вулиці, треба, щоб наші люди мали можливість добиратися транспортом».

На думку Прем’єра, бажання української молоді до євроінтеграції — не більше, ніж романтичні ілюзії. Натомість, за словами Азарова, нинішня ситуація провокує цінову нестабільність. «Абсолютно необґрунтована реальним станом ринку, провокує ажіотаж на валютному ринку, відлякує інвесторів, в очах яких телевізійна картинка перекриває реальний потенціал українського ринку. А реальний потенціал дуже міцний, — емоційно висловив своє занепокоєння Микола Янович і вдався до соціології. Згідно із соціологічними опитуваннями, які нещодавно були, лише 30% громадян України вважають умови Угоди про асоціацію дуже вигідними. А якщо спитати громадян і провести соціологічне опитування: хто бачив ці умови, хто читав угоду? Натомість, понад 40% вважають їх невигідними, а 30% дуже невигідними».

Як пояснив Прем’єр, український уряд сьогодні намагається однаково ефективно працювати одразу у трьох напрямах: європейському, готуючи свої пропозиції щодо Угоди з ЄС, російському, готуючись до спільної наради 17 грудня, і китайському. Ця країна, як відомо, пообіцяла офіційному Києву і багатомільярдні інвестиції. «До речі, я вже згадав про переваги транзитного потенціалу України. Треба сказати, після їх тривалого і дуже ретельного вивчення оцінили наші китайські партнери», — сказав Азаров.

Ну і, зрештою, у центрі уваги уряду залишаються й внутрішньоукраїнські проблеми. «На розгляд членів уряду виноситься проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку малого і середнього підприємництва до 2024 року», яка передбачає підвищення доступності кредитних ресурсів для суб’єктів малого і середнього бізнесу, розширення можливостей їх участі в державному приватному партнерстві, забезпечення розвитку підприємництва та кооперації на селі, подальше зменшення вартості та часу на започаткування, впровадження та припинення підприємницької діяльності, — сказав Прем’єр. — Також буде розглянуто ініційованi місцевими громадами проекти закупівлі вітчизняних тролейбусів для міст Хмельницького та Чернігова, які отримають державні гарантії під ці проекти. До речі, такий проект уже затверджено для міста Вінниці. Чекаємо пропозицій від інших регіонів». Окрім цього, як повідомив Прем’єр, уряд вносить зміни до порядку надання інвалідам та дітям–інвалідам реабілітаційних послуг. Порядок визначає вичерпний перелік документів, які подаються інвалідам до органу соціального захисту та скорочення строків розгляду цих документів.