Діагноз «солодкий», та присмак гіркий

14.11.2013
Діагноз «солодкий», та присмак гіркий

Якщо недуга під контролем, людина із «солодким» діагнозом може повноцінно жити. (з сайта medweb.ru.)

Клітини «не впускають» інсулін

Сьогодні, 14 листопада, минає під знаком Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. На жаль, цей день нагадує людству — поширеність «солодкої» хвороби у світі невпинно зростає. Нині в Україні мільйон 330 тисяч мають цю недугу. Такі дані офіційної статистики, однак реальна цифра, кажуть лікарі, значно більша. Медики зауважують — багато людей живуть iз невиявленим діабетом. За словами головного ендокринолога України, доктора медичних наук, професора Миколи Гульчія, така ситуація пов’язана як із рівнем діагностики недуги, так і з недбалим ставленням самих людей до власного здоров’я. І впродовж наступних років, вважає лікар, кількість хворих збільшуватиметься. Насамперед за рахунок діабету другого типу.

На цей — другий — тип діабету хворіє близько мільйона 219 тисяч українців. Перший тип захворювання діагностовано у майже 84 тисячі пацієнтів. Яка між ними різниця?

«При діабеті першого типу клітини підшлункової залози виробляють недостатньо або зовсім не виробляють інсулін. Такі пацієнти від самого початку лікуються ін’єкціями інсуліну, який замінює їхній власний, — пояснює Микола Гульчій. — У більшості випадків недуга спадкова. Іноді її провокують автоімунні захворювання. Такий діагноз ставлять у дитячому або молодому віці. Тому, за прогнозами вчених, показники захворювання на діабет першого типу не повинні збільшуватися».

А ось при діабеті другого типу підшлункова залоза інсулін виробляє, однак він не може «пробитися» всередину клітини для утилізації глюкози. «Відтак клітини підшлункової починають працювати ще напруженіше, аби виробити більше інсуліну, — каже Микола Васильович. — Із часом клітини просто виснажуються і взагалі перестають виробляти інсулін. У такому разі лікар призначає хворому таблетовані препарати, які допомагають впускати інсулін у клітину, щоб утилізувати глюкозу. Завдяки цьому рівень цукру у крові падає».

«Фаст–фуд»: швидкий «помічник» недуги

Лікарі просять уважніше ставитися до власного здоров’я тим, хто ризикує «нажити» діабет другого типу. Насамперед, людям із гіпертонічною хворобою (підвищеним артеріальним тиском), тим, хто палить, зловживає алкоголем, веде малорухливий спосіб життя. Хворобу може спровокувати нездорове харчування і надмірна вага.

— Найбільший відсоток захворювання маємо серед людей з ожирінням, — наголошує Микола Гульчій. — Тому не чекайте, доки захворієте, — стежте за фігурою, а в разі надмірної ваги терміново починайте худнути. Велике значення має щоденний раціон. Діабет другого типу дедалі частіше зустрічається у молодих людей, і в цьому «винне» сучасне харчування. Якщо у вашому раціоні — солодкі газовані напої, багато жирного і копченого, продукти з різними синтетичними добавками (підсилювачі смаку, барвники тощо), то знайте, що ви самі провокуєте виникнення діабету. Не меншу роль відіграє і «фаст–фуд» — «швидка», але дуже шкідлива їжа.

Лікарі попереджають: на діабет другого типу може захворіти кожна людина. Захворювання часто протікає безсимптомно, або ці ознаки незначні. Відтак людина багато років може жити з недугою, яка поступово нищитиме її здоров’я. І все–таки є певні симптоми, які мають насторожити кожного: швидка втомлюваність, часте сечовипускання, посилення спраги, порушення зору, часті інфекційні недуги.

Нині людина з діабетом має всі можливості прожити довге і безпечне життя. Головне — уважно ставитися до свого організму, вести здоровий спосіб життя, дотримуватися дієти і режиму дня, мати помірні фізичні навантаження, виконувати рекомендації фахівця. Тому лікарі і наголошують, що діабет — не так хвороба, як спосіб життя.

«Колотися» чи ні — ось у чому питання...

Ще один важливий момент: інсулін. Його вчасне призначення дуже важливе для людей iз діабетом. Однак для хворого з другим типом недуги це питання часом стає болісним. Багато хто відмовляється від ін’єкцій інсуліну, намагаючись вирівняти ситуацію з допомогою таблеток, що знижують рівень цукру. Але нехтування порадами лікаря може обернутися для хворого важкими наслідками, і навіть призвести до інвалідності.

— Якщо при діабеті першого типу людині не призначити інсулін, вона може померти, — каже завідувач кафедри діабетології Національної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, професор Борис Маньковський. — Тому вибору ні в лікарів, ні в пацієнтів немає. Що відбувається при діабеті другого типу? Інсулін уже потрібен, показники глюкози крові дуже високі, але безпосередньої загрози смерті наразі ще немає. Тому вмовити таких людей «колоти» інсулін дуже складно. Через це у багатьох випадках доводиться призначати препарат пізно, коли вже справді немає іншого виходу. Пацієнти хвилюються: а чи не призведе раннє призначення інсуліну до того, що підшлункова залоза стане «лінивою», не вироблятиме інсулін самостійно? Навпаки, залоза відпочиває, а потім знову починає працювати сама. Були випадки, коли прийом інсуліну після деякого періоду відміняли на кілька років. Але хворим з діабетом першого типу інсулін не можна відміняти за жодних обставин. При діабеті другого типу — допустимо, але при певних ситуаціях, коли лікар точно знає, що недуга на даний момент повністю «під контролем».

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Якщо діабет вчасно не діагностувати і не розпочати адекватне лікування, він призводить до таких ускладнень:

* інсульт;

* сліпота;

* гангрена;

* ампутація кінцівок;

* ниркова недостатність;

* ішемічна хвороба серця, стенокардія, інфаркт;

* діабетична стопа (виразки, кістково–суглобні ураження стоп).

 

ВАЖЛИВО

Регулярне відвідування лікаря і турбота про власне здоров’я — необхідна умова запобігання недузі. Регулярно робіть аналіз крові на рівень глюкози. Цей аналіз простий, не вимагає особливої підготовки. Єдина умова — кров із пальця необхідно здати натщесерце. Лікарі рекомендують кожній людині після 45 років (і молодшим — у разі надлишкової ваги) бодай раз на рік перевіряти рівень глюкози у крові.

 

СТАТИСТИКА

За даними МОЗ України, 32% хворих на цукровий діабет другого типу лікуються лише за допомогою дієти та фізичних навантажень. 57% хворих отримують таблетовані цукрознижувальнi препарати. Комбіновану терапію (інсулін і одночасно цукрознижувальнi препарати) отримують чотири відсотки хворих.