Контрольне вимірювання

23.10.2013

Чемпіонат світу, який із неділі триває у Вроцлаві, навряд чи можна буде назвати успішним для українців. Адже наша збірна поїхала до Польщі в ослабленому складі. У жінок залишилася не заповненою найважча категорія — понад 75 кг. А на змагання чоловіків від України заявлено лише трьох богатирів: це Ярослав Чернишов (до 94 кг), Сергій Клепацький (до 105 кг) та Артем Удачин (понад 105 кг).

Як пояснює головний тренер чоловічої збірної Петро Алаєв, причина такого малого представництва полягає в тому, що в аналізах деяких наших збірників вітчизняна лабораторія виявила сліди давніх препаратів, які використовувалися для відновлення спортсменів і раніше не вважалися забороненими. Нині ж ВАДА використовує новітні технології, які допомагають аналізувати фармакологічне минуле важкоатлета, і, мовляв, щоб не наражатися на небезпеку, керівники збірної вирішили взяти на «мундіаль» лише «чистих» перевірених бійців. Прикметно, що півтора року тому українці пояснювали масову неявку на чемпіонат Європи «епідемією ГРВІ»...

«Україна молода» вже не раз акцентувала увагу на відсутності в нашій країні ліцензованої антидопінгової лабораторії. У час, коли весь спортивний світ оголосив війну допінгу, неможливість постійного й глибокого контролю за медикаментозним забезпеченням вітчизняних спортсменів виставляє Україну перед міжнародною спільнотою у неприглядному світлі. За останні кілька років на вживанні заборонених медпрепаратів Всесвітня антидопінгова агенція спіймала не одного нашого співвітчизника. Серед останніх упольованих ВАДА — знана спринтерка Єлизавета Бризгіна та представниця важкої атлетики Світлана Чернявська. Штангістка з Білої Церкви, ставши навесні чемпіонкою Європи, тепер змушена віддати нагороду й через дискваліфікацію пропустити два роки змагань. Нагадаємо, що раніше в схожу неприємну ситуацію потрапила й інша наша важкоатлетка — Ольга Коробка, дворічний термін дискваліфікації якої спливає в наступному місяці.

Проте час від часу непогані результати демонструють наші важкоатлетки в нижчих категоріях. Приміром, на Олімпіаді в Лондоні Юлія Калина у вазі до 58 кг здобула «бронзу». Весняний чемпіонат Європи ця донеччанка пропустила через травму, проте до «мундіалю» відновилася й учора ввечері в боротьбі за медалі намагалася дати бій азійським спортсменкам.

Власне, як на Олімпіаді–2012, так і на ЧС–2013 беззаперечними фаворитами легких категорій є атлети з Азії. Так, із перших трьох розіграних нагород два «золота» у жінок (категорії до 48 та 53 кг) здобули китаянки, а в найлегшій чоловічій вазі (56 кг) тріумфував атлет із Північної Кореї.

Позавчора чемпіонка Європи–2013 одеситка Юлія Паратова стала шостою у ваговій категорії до 53 кг. Варто відзначити, що серед восьми фіналісток лише двоє представляли Європу. Наша співвітчизниця завершила змагання з результатом 195 кг. Уродженка Молдови, яка нині виступає за Азербайджан, Крістана Іову підняла в сумі 222 кг й стала другою, програвши першість китаянці Яджун Лі лише за додатковим показником — більшою власною вагою.

Нагадаємо, що першою з українок на вроцлавський поміст вийшла луганчанка Яна Дяченко в категорії до 48 кг, яка також стала шостою.

КАДРИ

Щодо ще двох причин «неявки» українців, то олімпійський чемпіон Лондона Олексій Торохтій потроху перекваліфіковується зі спортсмена в тренери, а призерові попереднього ЧС Артему Іванову нещодавно в Німеччині прооперували травмоване плече.