Парад для СКУ

23.08.2013

Ювілейний Х Світовий конгрес українців дав львів’янам можливість побачити всіх лідерів опозиції разом. Спочатку вони пройшлися до пам’ятника Шевченка в рамках заходу, присвяченого пам’яті жертв Голодомору 1932—33 років. А потім по черзі виступили перед делегатами форуму діаспори у Львівському оперному театрі.

«Я знаю про те, що в Україні буде новий Президент. Його прізвище буде не Янукович. Ми висунули Юлію Тимошенко кандидатом у президенти України. Ми боремось за її звільнення і за нашу спільну перемогу», — сказав журналістам Арсеній Яценюк. Але не встигли представники ЗМІ написати про одного кандидата, як у виступі перед делегатами СКУ таким назвався інший. Про це оголосив Віталій Кличко: «Відповідально розглядаю можливість балотуватись на посаду Президента України у 2015 році, але остаточне таке рішення буде ухвалено після консультацій з громадськістю. Я переконаний, що має бути єдиний кандидат від опозиції». «Висування» Кличка зала привітала гучними оплесками.

Далі слово мав Олег Тягнибок, який розповів, що, попри всі заяви влади, життя в Україні залишається дуже важким, висловив бачення, що Україна повинна бути українською, й обурився поведінкою міліції: «Не соромлячись, на очах у журналістів та громадськості правоохоронці б’ють по писку народних депутатів, народних обранців...»

Яценюк свій виступ побудував на листі Юлії Тимошенко до світового українства. Лідерка «Батьківщини», звільнення якої Європа неодноразово називала головною вимогою для підписання асоціації, висловила думку про важливість підписання відповідного документа, незважаючи на персоналії: «Для нас зараз немає більшого пріоритету, аніж укладання угоди між Україною та ЄС про політичну асоціацію та всеосяжну зону вільної торгівлі. Знайте, що для мене це не питання моєї волі чи неволі. Це питання існування нашої держави, адже саме долучення до Європейського Союзу гарантуватиме нашу незалежність і убезпечить Україну від повернення до новітньої імперії», — говорилося в листі.

Президент Світового конгресу українців Євген Чолій розповів журналістам, що діаспора закликає опозицію об’єднатися, але не буде підтримувати жодного кандидата, а проводитиме спостереження за виборами. У своїх виступах представники СКУ розкритикували політику Росії і пообіцяли зробити все можливе, аби Україна отримала асоціацію з ЄС.

Крім опозиційних лідерів, до Львова приїхав і представник влади — віце–прем’єр–міністр Олександр Вілкул. Схоже, саме він негласно делегований, щоб відвідувати у Львові різні заходи, принаймні така думка побутує серед місцевих ЗМІ. Пан Вілкул також зачитав листа, адресованого конгресу. Лист був від Віктора Януковича. Сприйняли його по–різному. В залі лунали то вигуки «фу», «ганьба», то оплески. Схвальну реакцію Президент отримав тоді, коли запевнив делегатів у стійкій позиції щодо необхідності євроінтеграції України.