«Оркестр...» його мрії

23.08.2013
«Оркестр...» його мрії

Олег Меншиков у ролі сценічного лорда Генрі.

Останні дні літа столичні театрали проведуть у компанії з Олегом Меншиковим. Московський театр імені Єрмолової, художнім керівником якого він був призначений рік тому, везе до Києва три спектаклі — «Портрет Доріана Грея», «Найбільша маленька драма» та виставу–концерт «Оркестр мрії. Мідь».

У «Портретові Доріана Грея» Олег Меншиков зіграє Лорда Генрі. Це — його перший вихід на єрмоловську сцену після того, як актора було призначено художнім керівником театру. На технічне оснащення вистави продюсери, на прохання режисера Олександра Сазонова, витратили кілька мільйонів рублів. У результаті чого відомий сюжет Оскара Уайльда трансформувався у трилер з елементами мюзиклу та чорної комедії. Партнер Меншикова у цій постановці — улюбленець шанувальників серіалів і просто хороший актор Володимир Андреєв, який грає дядечка Генрі, Фермора.

Андреєв же вийде на сцену і в наступній єрмоловській виставі — «Найбільша маленька драма». Вистава, що була поставлена за п’єсою Чехова «Лебедина пісня», розповідає про будні й радощі, які актори залишають за лаштунками, виходячи на сцену. Спектакль про сутність акторства поставив режисер Родіон Овчинніков, а разом з Андреєвим тонкощі професії досліджує гуру російського сучасного театру Валентин Гафт. Оскільки оригінальний текст Чехова досить невеликий, автори вистави взяли на себе сміливість доповнити його. Тому в «Найбільшій маленькій драмі» будуть і уривки з байки Крилова «Ворона і лисиця», і сцени з шекспірівського «Гамлета», «Бориса Годунова» Пушкіна, «Сірано де Бержерака» Едмона Ростана.

«Оркестр мрії. Мідь» — це бенефіс Олега Меншикова, який він влаштував для себе сам. Як гласить легенда, Олег Меншиков з дитинства був захоплений духовою оркестровою музикою. А про власний духовий оркестр мріяв відтоді, як Михайло Козаков подарував йому касету з музикою Ніно Рото до фільму «Амаркорд». Мрії, як відомо, повинні здійснюватися. Музика духового оркестру в цьому проекті є обрамленням до автобіографічних откровень Олега Меншикова, кожна глава закінчується віршами Давида Самойлова. Автор хореографічної концепції вистави — Єгор Дружинін, головний диригент оркестру — Денис Виноградов.

«Портрет Доріана Грея» — 27–28 серпня (МЦКіМ).

«Найбільша маленька драма» 29 серпня (Театр імені Франка).

«Оркестр мрії. Мідь» — 30 серпня (МЦКіМ).

Квитки — від 190 до 1990 грн.