Вшановуючи незалежність

23.08.2013
Вшановуючи незалежність

Щорічний Парад вишиванок — парад народних красунь.

Цьогоріч — свято Незалежності на столичних вулицях не помітить хіба що незрячий. Кількість запланованих імпрез розважального, освітнього або ж оздоровчого характеру дозволяють розгулятися та скласти план дій на цілий день. УМ розглянула основні культурні події, приурочені до Дня Незалежності.

Пташина велич

Головним атрибутом одягу в цей день українці вважають вишиванку — символ пам’яті, краси та батьківщини. У такому випадку справляти народне гуляння слід не абиде, а у колі однодумців. Щорічний Парад вишиванок цього року почне свою ходу від «Мистецького арсеналу» о 13–й годині. Маршрут простягатиметься до майдану Незалежності. Хода об’єднає більше 5 тисяч гостей iз 20 міст України. Родзинкою цьогорічного параду обіцяють стати «диво–птахи». Розписані півні заввишки 3,5 метра представлятимуть кожне з 20 міст–учасників ходи. Їх макет створила народна майстриня Ольга Берник. Далі кожна з пташок помандрувала до міста, де її розмалювали місцеві творці. За правилами конкурсу, півня слід було прикрашати в традиційних візерунках свого регіону. Наразі розписані півники візьмуть участь у ході, а наприкінці святкування буде обрано найкращого та найбільш автентичного. Після цього колона рушить від майдану Незалежності до Софійської площі, де експозиція птахів «гніздитиметься» до 31 серпня. Під час параду на учасників чекають виступи музичних колективів, конкурс вишиванки, конкурс за звання «Золотого голосу Параду вишиванок», флеш–моб на майдані «Вишиванка–dance» та багато іншого.

Замерзнути від щастя

Як відомо, морозиво містить амінокислоту триптофан, яка бере участь у виробленні гормону щастя, себто серотоніну. Тож, аби збагатитися щастям, радимо 24 серпня вирушати у центр міста із самого рання — о 10–й тут почнеться фестиваль морозива. На тротуарній частині Хрещатика (від метро «Хрещатик» до майдану Незалежності) усі охочі знайдуть ласощі від провідних вітчизняних марок морозива. Десятки видів солодкого десерту відвідувачі матимуть змогу не просто отримати, а й з азартом виграти на численних конкурсах. У програмі також літературні та образотворчі експозиції, фотовиставки, вистави аніматорів та акторів на ходулях, вікторини тощо. Ваших дітей тут нагородять надувними та мильними кульками і розмалюють у найрізноманітніші маски з аквагриму. В цілому на фестиваль обіцяють привезти близько 1,5 тонни морозива.

Незалежне кінооко

До Дня Незалежності Національний центр Довженка та Культурний центр «Кінотеатр «Київ» нагадають про скарби українських кіноархівів. Цикл стрічок об’єднали у назві «Незалежний погляд». Запланована імпреза триватиме не день, а цілий тиждень. Ретроспектива нашого патріотичного кіно розпочалася вчора, 22 серпня, і триватиме до 28–го. Серед запланованих до показу фільмів: історична сага «Богдан Хмельницький» Ігоря Савченка (1941 р.), екранізація Василя Стефаника «Камінний хрест» Леоніда Осики (1968 р.), класика українського поетичного кіно «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнко (1971 р.), біографічне полотно «Тарас Шевченко» Ігоря Савченка (1951 р.), екранне втілення оповідання Максима Горького «З нудьги» Артура Войтецького (1967 р.), стрічка за мотивами однойменного роману Михайла Стельмаха «Хліб і сіль» Григорія Кохана та Миколи Макаренка (1971 р.). Зокрема, в День Незалежності на великому екрані покажуть легендарного «Захара Беркута» Леоніда Осики (1971 р.). Щоденні сеанси розпочинатимуться о 19:30 у кінотеатрі «Київ», вартість квитка — 30 грн.

Модний делікатес

Модний одяг відомих український дизайнерів та унікальні страви від талановитих українських шефів можна буде знайти у галереї «Лавра» по вулиці Лаврській, 1. 24 серпня тут розпочнеться дводенний фестиваль Street Fashion Market & Food — літній розпродаж зі смачним чаюванням. Стильний одяг тут можна буде придбати за зниженими цінами, а також дізнатись багато нового про так звану вуличну моду. На фестивалі всі бажаючі зможуть заручитися допомогою стилістів, що даватимуть поради щодо підбору одягу, проводитимуть майстер–класи, в тому числі з підбору аксесуарів. У фуд–корті (ресторанному дворику) можна буде скуштувати смачні брускети зі свіжоспеченого хліба від команди українських шефів Анатолія Колесова, Михайла Марчука та Стели Клименко. Частування з сиру, ковбас, паштетів тут матимуть не лише благородний смак, а й благородне походження — з маленьких фермерських господарств України. Серед цікавинок у меню є навіть варення з цибулі! Вхід на територію моди та делікатесів коштуватиме 20 грн.

Щоб вітер у вухах свистів

Любителям активного відпочинку у святковий день запропонують покататися з вітерцем — кожен охочий незалежно від віку зможе взяти участь у III Київському спортивному фестивалі «Веселі старти на роликах». У центрі міста від вулиці Прорізної до вулиці Городецького проходитимуть змагання та любительські заїзди. Роликові ковзани відвідувачі зможуть отримати безплатно, залишивши у заставу свій документ. Ті, хто ніколи не стояв на роликах, можуть не боятися і сміливо записуватися на спеціальні майстер–класи для початківців. Водночас для умільців будуть організовані турніри та естафети, як–то «М’яч у ворота», «Юркий м’яч iз ключкою», «Швидкий ролер», гра «Хокей на роликах» та багато інших. На переможців чекають справжні медалі, дипломи та цінні призи.

Невідома столиця

Коли як не у святковий вихідний день вирушати відпочивати з користю? У День Незалежності спектр запропонованих екскурсій Києвом більш ніж пристойний. До прикладу, проект «Цікавий Київ» таких оглядових прогулянок пропонує з десяток. У даному випадку навіть столичним мешканцям буде на що подивитись. Розгледіти зблизька міські дрібниці пропонують у пішохідній екскурсії трьома старими районами Києва — Верхнє місто, Поділ та Печерськ. Маршрут завдовжки у 14 кілометрів та справжні 3D–пригоди — підйоми і спуски крутими й звивистими вулицями, бруківкою, старою цегляною кладкою, вузькими стежками і крутими сходами. Ще одна пропозиція — екскурсія для справжніх «сталкерів» маловідомими місцями столиці: таємні дворики і невідомі під’їзди, секретні фундаменти і незвичайні храми та багато іншого. Помітно виділяється екскурсія нічним Києвом, містична подорож для любителів полоскотати нерви. Гостей тут поведуть до церкви Богородиці Пирогощі й стародавнього кладовища на Лисій горі, розкриють таємниці київських культів, алеї закоханих, прокляття пічників і змови нечистої сили. Родзинкою стане унікальна нічна екскурсія в Музей Булгакова. Вартість таких прогулянок коливатиметься від 60 до 140 грн.

Зірковий фінал

Традиційно завершувати свят­кування мешканці столиці будуть на головній площі Києва — майдані Незалежності. Ввечері тут розпочнеться концерт за участі сузір’я українських виконавців серед яких: Наталія Могилевська, Таїсія Повалій, Олександр Пономарьов, Злата Огнєвич, Світлана Лобода, Вєрка Сердючка, Тіна Кароль, Олег Скрипка, Міла Нітіч, Антоніна Матвієнко, Потап і Настя Каменських, Марія Яремчук та інші. О 22–й годині у нічному небі вибухне святковий феєрверк.

На додачу

Київський міський автоклуб проведе спортивне автомобільне свято. Від майдану Незалежності до Європейської площі із самого ранку і майже до урочистого салюту головною вулицею країни їздитимуть унікальні, старовинні та найновітніші спортивні автомобілі, байки та карти. 

Від вул. Хмельницького до станції метро «Хрещатик» 24 серпня стартує інформаційна акція з презентацією кращих зразків української літератури та сучасної книжкової продукції. Окрім виставки новинок вітчизняного книговидання, українські письменники проведуть автограф–сесії та поетичні читання.

У рамках Всеукраїнських сімейних ігор на Хрещатику відбудуться показові виступи гімнастів, циркові номери, виступи футбольних фристайлерів.

На Співочому полі Печерського ландшафтного парку розпочнеться щорічна міська виставка квітів «Світ дитячих мрій», що триватиме до 15 вересня. Тут о 15–й годині відбудеться святковий концерт за участі аматорських колективів національно–культурних товариств Києва «Незалежна Україна на всі віки, на всі часи».