Подорожі у пріоритеті

23.08.2013

Кабінет Міністрів збільшив кількість пріоритетних галузей економіки до п’яти. Новою галуззю–фаворитом, як і передбачалося, став туризм. Для розвитку туристичного потенціалу цей крок важко переоцінити: як відомо, інвестиційні проекти у пріоритетних галузях можуть бути звільненими від сплати податку на прибуток та ввізного мита.

Експерти наголошують: крок уряду своєчасний, адже Україна досягла немало у сфері туризму. Перше — це достойне проведення «Євро–2012». Друге: чорноморське узбережжя, гірськолижні та спа–курорти карпатського краю, міста Львів та Київ уже встигли стати брендами на Заході. Притому потенціал розвитку галузі залишається доволі високим. Аналітики очікують: реалізація планованих державою регулятивних заходів, а також розвиток державно–приватного партнерства дозволить довести вклад туризму у ВВП країни до 5% вже через десять років. Допомогти в цьому зможе досвід Грузії, Туреччини, Болгарії, який нині скрупульозно вивчають.

В Україні є що подивитися, а природні багат­ства дозволять чудово відпочити та оздоровитися. Країна має багато «фішок», які дозволять їй гідно конкурувати на міжнародному ринку. Для успіху, втім, треба донести інформацію про наші туристичні принади потенційним клієнтам. Має бути, вважають експерти, повноцінна система надання консультацій для іноземних туристів у мережі інтернет.

Завдання, які треба вирішити насамперед, — забезпечення туристам безпеки та комфортного перебування в Україні. Частково їх вирішення лежить у площині освіти та професійної підготовки персоналу. Підвищення якості сервісу на транспорті та в готелях, побудова ефективної системи захисту прав туристів потребує постійного моніторингу діючих механізмів, але — з точки зору гостя, який уперше потрапив до нашої країни. Назагал же аналітики кажуть: витрачання державних грошей на розвиток туризму сприятиме не лише розвитку іміджу та впізнаваності України, а й формуватиме умови для поліпшення стабільності платіжного балансу, підвищення зайнятості і, як наслідок, поліпшення соціальних стандартів.

За даними Державної агенції з питань туризму та курортів, прямий вклад сфери у ВВП України торік становив 28,8 млрд. гривень, або 2,2% від ВВП. Для прикладу, у Грузії туризм становить 9% від ВВП, а у Болгарії — 11%. На думку Прем’єр–міністра Миколи Азарова, Україна має орієнтуватися на європейські показники, за якими туризм приносить до казни близько 8% від ВВП, а кількість зайнятих у цій індустрії вимірюється 12% від загальної кількості працівників. Для прикладу, у нас у туризмі та суміжних галузях зайнято 1,4 млн. працівників, а прибутки від надання туристичних послуг торік зросли на 42% — до 7 млрд. грн. Надходження ж коштів від туризму до бюджетів усіх рівнів торік зросли на 19,5% і становлять 1,5 млрд. гривень.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Їдуть усі!

За даними Світової туристичної організації, число туристів, які виїжджають за кордон, торік зросло на 39 млн. чоловік і становить 1035 млрд. осіб. Рубіж «1 мільярд» було перевищено вперше в історії.

Витрати китайських та російських мандрівників за кордоном зросли, відповідн, на 42% і 31%.

У нинішньому році світова туристична галузь зросте на 3–4%. Цифру «зроблять» туристи з Китаю та Бразилії.

Україна за кількістю туристів займає 9 місце у Європі. Торік у нас побувало 23 млн. туристів, які залишили тут 4,8 млрд. доларів.