Людмила Добровольська: Кількість фактажу на одиницю ефірного часу в нас рекордна

Людмила Добровольська: Кількість фактажу на одиницю ефірного часу в нас рекордна

Не багато глядачів пам’ятає, що десять років тому, у березні, на українському телебаченні стартував один з перших адаптацій міжнародних форматів — «Найрозумніший», версія британського Britain’s Brainiest Kid. Тоді виробляли програми наші «Плюси» спільно з російським каналом СТС. Згодом в Україні — після «розлучення» виробників з «1+1» — інтелект–шоу перемістилося в ефір «Інтера». Телезмагання ерудитів–підлітків, які вела харизматична Тіна Канделакі, заслужено тричі ставали лауреатом української премії «Телетріумф» та двічі — російської «Тефі». (В Україні проект був двічі найкращою дитячою і найкращою ігровою програмою.)

Несподіванкою для загалу наприкінці 2012 року стало повідомлення про те, що продовжувати виробництво рейтингового «Найрозумнішого» відмовився канал СТС, пояснивши, що програми для дорослих ставити в ефір вигідніше. А ще через деякий час з’ясувалося, що «Найрозумніший» з новою ведучою — Людмилою Добровольською вироблятиметься на замовлення телеканалу «Україна».

Минулої неділі ерудит–шоу з 10–рiчною історією, в якому з дітьми спілкувалася (російською) уже Людмила Добровольська, вперше за останні роки вийшло на новій для себе «кнопці». Рейтингові показники у програми, яку показували з 14.00, виявилися нижчими за середні каналу, особливо серед молодшої аудиторії. Логічних пояснень цьому кілька. По–перше, вихідний, коли досвятковують жіноче 8 Березня. По–друге, денний непраймовий час. По–третє, аудиторія «України», зазвичай, налаштована на інший контент, не зорієнтований на дітей. Для когось iз потенційних глядачів може бути принциповим те, що майже немає запитань, що стосуються української історії, науки та культури. І нова ведуча поводиться ще трохи скуто... Втім буде прикро, якщо перші рейтингові показники стануть визначальними для подальшої долі в ефірі «України» якісного ерудит–шоу, в якому змагаються школярі.

Про нещодавно зняті телезмагання юних знавців, які знають про готів — одне з германських племен, які орієнтуються у творчості Ван Гога і Сальвадора Далі, а в четвертому класі добровільно штудіюють підручники з хімії за 11–й, ми запитали у Людмили Добровольської.

Всі статті рубрики