Фолкленди — не Мальвіни!

12.03.2013

На Фолклендських островах сьогодні завершився дводенний референдум щодо статусу цієї території. У бюлетенях було тільки одне запитання: чи погоджуються мешканці Фолклендів із нинішнім статусом островів, за яким вони є заокеанською територією Великої Британії. У голосуванні могли брати участь 1672 із 2900 жителів — винятково резиденти. На два дні референдум довелося розтягнути тому, що голосувати можна було тільки на спеціальних мобільних дільницях, які курсували між островами.

Результати референдуму, які офіційно буде оголошено сьогодні, фактично визначені заздалегідь. Адже більшість мешканців Фолклендів — вихідці з Шотландії та Уельсу, які розмовляють англійською мовою. Рішення провести референдум місцева влада ухвалила у відповідь на тиск Аргентини, яка вважає острови своєю територією. Але шансів у аргентинської влади немає: всі вулиці острівних сіл і містечок цими днями завішені прапорами Британії. Втім, будь–який результат референдуму навряд чи поклав би край британсько–аргентинській суперечці.

Аргентина, яка називає острови Мальвінськими, вже заявила, що не визнає результатів плебісциту — мовляв, однаково це «окупанти голосують щодо державної приналежності ними ж окупованих територій». «Запитувати британців, чи хочуть вони бути британцями, немає жодного сенсу», — заявив глава комісії із зовнішніх зв’язків Сенату Аргентини.

Фолклендські, вони ж Мальвінські, острови розташовані в Атлантичному океані за 13 тисяч кілометрів від Лондона і лише за 400 кілометрів від Буенос–Айреса, тому більшість країн Латинської Америки в цій суперечці стоять на боці Аргентини. Окрім того, аргентинська влада дотримується позиції, що Мальвіни відійшли у власність держави як спадок Іспанської корони після відкриття Нового Світу.

Британія ж, у свою чергу, називає цю територію своєю, оскільки наприкінці XVI століття острови відкрив англійський мореплавець Джон Дейвіс. Після цього вони впродовж тривалого часу залишалися незаселеними, згодом там існували британські, іспанські, французькі поселення. Остаточно Британія анексувала Фолкленди у 1833 році.

А майже через 150 років, у 1982–му, Аргентина згадала про свої претензії й висадила на островах військовий десант. У відповідь Британія спрямувала на захист своєї території велике військово–морське з’єднання. У війні, яка тривала 74 дні, загинуло 255 британських і майже 650 аргентинських вояків, а також троє цивільних мешканців. Аргентина зазнала поразки, але досі вважає Мальвіни своїми. А після того, як три роки тому біля островів знайшли багаті поклади нафти, суперечка щодо приналежності цієї території знову загострилася.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>