Чекаючи на білий дим

12.03.2013
Чекаючи на білий дим

Учасник конклаву, іспанський кардинал Сантос Абріль, вітає людей на площі Святого Петра. Фото Рейтер.

У Сікстинській капелі сьогодні ввечері (о 17:45 за київським часом) розпочнеться конклав — надзвичайне засідання 115 кардиналів віком до 80 років, яким належить обрати нового Папу Римського. Як нагадав речник Ватикану Федеріко Ломбарді, двічі на день, опівдні й о 19:00 за римським часом, над капелою з’являтиметься дим від спалених бюлетенів — це означатиме, що кардинали проголосували. Якщо Папу буде обрано (для цього потрібно більше двох третин голосів), він буде білим. Якщо ні — чорним. Для зміни кольору диму до паперу додають спеціальні речовини.

Помолившись у Паулінській каплиці Апостольського палацу, учасники конклаву процесією вирушать до Сикстинської капели, де складуть присягу й не виходитимуть звідти доти, доки Папу не буде обрано. Перше голосування відбудеться сьогодні о 19–й за місцевим часом (20:00 за Києвом).

Упродовж останнього сто­річчя конклави тривали недовго — в середньому, від двох до чотирьох днів. Хоча термін голосування за обрання Папи необмежений, тож якщо достатньо авторитетної особи не знайдеться, кардинали голосуватимуть стільки разів, скільки буде потрібно. Понтифік, що прийде на зміну «самозреченому» Бенедикту XVI, стане 266–м наступником апостола Петра на Ватиканському престолі.

У разі позитивного голосування урочисто задзвонить дзвін, а з балкона Ватиканської базиліки буде оголошено «велику радість» — славетну фразу Annuntio vobis gaudium magnum — habemus papam. «Маємо Папу». Цього разу відомий латинський вислів пролунає з французьким акцентом, оскільки виконати цю почесну місію доручено французькому кардиналу Жан–Луї Торану. А вже після нього на балконі з’явиться новий Папа і виголосить традиційне послання Urbi et Orbі, тобто «Місту і світу».

Утім нинішній конклав, як прогнозують експерти, може затягнутися. Адже чіткого фаворита виборів немає. Найбільш імовірними претендентами на перемогу вважають 72–річного кардинала Анжело Сколу з Мілана та 64–річного Оділо Шерера з бразильського міста Сан–Паулу.

Тим часом навколо виборів понтифіка вирують цілком приземлені пристрасті. В інтернеті букмекери приймають грошові ставки на кандидатів, а затяті геймери можуть пограти в тематичні ігри.

Сайт «Фантастичний конклав» (fantasyconclave.com) пропонує дізнатися більше про процес обрання понтифіка, а тому, хто вгадає ім’я нового Папи, дістанеться приз. Сайт religionnews.com пропонує користувачам самим обрати Папу серед реальних кандидатів–кардиналів. А якщо ви хочете першими дізнатися результати реального голосування, завантажуйте у свій смартфон спеціальну програму з сайту popealarm.com, яка одразу повідомить, щойно над Сикстинською капелою з’явиться білий дим.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>