Із чим прокинеться Янукович

12.03.2013

Учора БЮТівець Сергій Власенко передав до Європейського суду з прав людини скаргу щодо позбавлення його депутатського мандата, згідно з рішенням Вищого адміністративного суду від 6 березня. Юридичні перспективи цієї скарги не зрозумілі (сам скаржник заявляє, що українська Феміда порушила його право на справедливий суд), а щодо політичних, то опозиція продовжує блокувати парламентську трибуну через цей прецедент і говорить про необхідність позачергових парламентських та президентських виборів.

Щодо захисника Тимошенко, який втратив мандат через не призупинену ліцензію адвоката, то Сергій Власенко каже, що тікати за кордон не збирається, хоча й не виключає свого арешту найближчим часом. Адже, за його словами, зараз проти нього Генпрокуратура «у прискореному темпі фальшує три кримінальні справи». Усі стосуються непростих стосунків адвоката з колишньою дружиною Наталією Окунською. Серед того, що можуть інкримінувати, — викрадення авто і мобільного, навіть побиття.

На минулому тижні ГПУ закрила провадження у справі про розподіл майна з його колишньою. Але Власенко стверджує, що Окунська «продовжує під диктовку хлопчиків з адміністрації Президента писати нові заяви».

Учора Власенко знайшов час на прес–конференцію, а от прийти до слідчих прокуратури, щоб отримати повідомлення про закриття кримінального провадження за заявою його колишньої дружини, — ні. Тож це зробив його представник.

Екс–нардеп упевнений, що його позбавили мандата з особистої волі Президента Януковича. Тож втратити мандат можуть й інші опозиціонери. «Це залежить від того, в якому настрої він прокинеться. У доброму — значить, нічого не загрожує, а якщо в поганому і згадає про Люсю, то начувайтеся», — каже Власенко про нахили Януковича.

 

РЕАКЦІЯ

Європейськi структури розчарованi рiшенням Києва щодо мандата захисника Юлiї Тимошенко. Керівництво Ради Європи просить українську владу пояснити, на яких юридичних підставах депутат від опозиції Сергій Власенко був позбавлений депутатського мандата. Співдоповідачі ПАРЄ висловили стурбованість цим фактом, який «суперечить усьому, про що ЄС просив Україну».

При цьому екс–голова моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен переконана, що репутація Президента Януковича заплямована і без справи Власенка.