«Їх можуть просто викинути з балкона»

12.03.2013

Затяті опоненти — голова Ради міністрів АРК, головний «регіонал» Криму Анатолій Могильов та керівник Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв — обмінялися звинуваченнями у зрежисованій провокації.

«Спусковим гачком» стала заява чиновника Сімферопольського міськвиконкому, який буцімто завчасно узгодив проведення традиційного мітингу в центрі міста 18 травня — з нагоди роковин депортації татар — не з Меджлісом, а з іншими організаціями, зокрема малочисельною й антимеджлісівською «Міллі Фірка». Мовляв, вона першою подала відповідну заявку. Відтак Джемілєв поклав відповідальність за можливе загострення обстановки в Криму на офіційний Київ і персонально Могильова.

Міліцейський генерал відповів: «У Криму немає жодних підстав для дестабілізації ситуації. Провокації і нагнітання ситуації Джемілєвим — ні що інше як спроба зберегти залишки свого впливу на кримських татар, який він стрімко втрачає. Я глибоко переконаний, що позиція окремих кримськотатарських діячів, спрямована на максимальну конфронтацію з органами влади, — деструктивна. Кримська влада вирішує нагальні соціально–економічні проблеми, не розділяючи кримчан за національною ознакою. Однак коли мова заходить про участь у цій роботі окремих політиків, замість об’єднання зусиль і конструктивного діалогу ми зустрічаємо відверту брехню, провокаційні заяви й популізм».

«УМ» попросила пана Мустафу викласти свої міркування з цього приводу. «Я б порекомендував цим людям потурбуватись про свій вплив, — сказав лідер Меджлісу. — Згідно з останніми дослідженнями Центру Разумкова, Меджліс загалом підтримують 64% кримських татар. 11% вважають, що Меджліс недостатньо захищає їхні права. Я теж приєднуюсь до тих 11%. А що стосується Партії регіонів, то в цілому в країні це близько 11% підтримки. Якщо порівняти 11 і 64, вийде хороша картина. Що стосується провокацій, то ми просто повідомили, що це для нас святий день (18 травня. — Авт.), день пам’яті жертв невинно убієнних сотень тисяч наших співвітчизників. Тому жодні провокаційні сценарії, розроблені чи в Радміні під керівництвом Могильова, чи на Банковій, не пройдуть. Тут буде визначати вищий представни­цький орган кримських татар — Меджліс».

За словами Джемілєва, Могильов «підібрав собі декілька людей із числа кримських татар, наблизив до себе, натомість звільнив всіх рекомендованих Меджлісом фахівців із структур влади. І за допомогою цих маріонеток він хоче провести цьогорічні жалобні заходи». «Я попередив, що якщо він піде таким шляхом, то стовідсотково можна гарантувати, що відбудуться небажані події, — зазначає лідер Меджлісу. — Цих маріонеток можуть просто повикидати з балкона. Тож я рекомендую не йти на цю авантюру».

Торік уряд Криму теж робив подібні спроби усунути Меджліс від «знакової» дати, коли татари традиційно проводять у Сімферополі велелюдну маніфестацію на захист своїх прав. «Але потім вони зрозуміли, що це їм занадто дорого обійдеться. І було дано дозвіл Меджлісу — все пройшло нормально, — каже Мустафа-ага. — Я пропоную йому і цього разу терміново «захворіти», як торік (через це він не прийшов на акцію 18 травня). Тому що його поява серед кримських татар може викликати нехорошу реакцію».

 

ПІДТРИМКА

Комітет Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у відкритому листі на адресу Президента Віктора Януковича просить його втрутитись у конфлікт між урядом Криму та Меджлісом кримськотатарського народу. «Ми стурбовані намірами виконавчої влади Криму внести неузгоджені з представницьким органом кримських татар — Меджлісом — зміни у план проведення жалобних заходів напередодні та в день 18 травня 2013 року», — йдеться в листі. Комітет висловив готовність провести своє виїзне засідання у Криму в разі, якщо конфліктна ситуація не буде врегульована. “Кримські татари повинні знати, що вони не будуть залишені сам на сам із неадекватними діями місцевої влади», — каже перший заступник голови комітету Андрій Шевченко, представник ВО «Батьківщина».