Робота чи розпуск?

12.03.2013
Робота чи розпуск?

Минулого тижня Рада так і не запрацювала, а цей тиждень — не сесійний. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Після початку чергового блокування парламенту — через мандат БЮТівця Власенка — опозиція натякнула, що ця Верховна Рада може й не відновити нормальну роботу. Спочатку лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, а потім його однопартієць, заступник Голови ВР Руслан Кошулинський заявив: «Думаю, що в такому складі парламент не запрацює. Методи політичного залякування, відмова від жодних компромісів з опозицією створили обставини, через які парламент не може працювати». Тож опозиція виступає за дострокові парламентські й президентські вибори.

Цей тиждень у Раді відведений на «роботу в комітетах», і «блокувальники» з трьох фракцій опозиції заявили, що вони чергуватимуть у сесійній залі лише в період планових пленарних засідань. А наступне засідання «під куполом» має відбутися 19 березня. Проте виникає питання, чи відбудеться? І чи збереться ця Рада взагалі хоч колись для нормальної роботи?

На думку політологів, парламент VII скликання ще попрацює. Проте невідомо, коли і як довго. Ігор Жданов, президент аналітичного центру «Відкрита політика», вважає, що ця Рада не зможе відпрацювати свій повний термін і дострокові вибори точно будуть. Однак спрогнозувати, коли саме, експерт не наважується.

Політолог із Києво–Могилянської академії Олексій Гарань бачить можливості для компромісу в Раді, проте не факт, що її діяльність буде ефективною.

Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій, зазначає, що влада сама мобілізує опозицію до дій щодо блокування й розпуску ВР, і якщо опозиція розумно скористається цією ситуацією, вона неодмінно виграє, оскільки на даний момент Партія регіонів не має великої підтримки в народу.

При цьому існує думка: якби влада дійсно хотіла розблокувати парламент, то давно зробила б це силою. Але, вважає Бала, Партія регіонів не піде на силове розблокування, як робила це колись. Адже цей парламент відрізняється від минулого, тож «регіонали» не ризикуватимуть. «Є дві нові фракції, які легко можуть відповісти на силу силою — спортсмени–«ударівці» та вулична «Свобода», — констатує Бала.

Президент Янукович, як кажуть політологи, на дострокові вибори не погодиться. «Партія регіонів, яка так любить замовляти соціологічні дослідження і публікувати їх, останнім часом цим не займається, оскільки її рейтинг за останній місяць дуже впав. Тому й не дивно, що Янукович проти дострокових виборів ВР», — коментує Олексій Гарань.

Щодо блокування Ради, то в Партії регіонів може бути власна зацікавленість: чим довше не працює Рада, тим далі відкладаються вибори мера Києва. «Це не є ключовим питанням щодо кризи у ВР, але їм вигідно це робити, затягувати ситуацію в столиці. «Регіонали» розуміють, що Попов (кандидат у мери від ПР) навряд чи набере бажаний результат, а втратити владу в столиці для них дуже ризиковано», — каже Гарань.