Незабутня Квітка

12.03.2013
Незабутня Квітка

12 березня у Львівській опері відбудуться два благодійні гала–концерти, присвячені пам’яті американської співачки українського походження Квітки Цісик. Свої версії українських пісень та романсів запропонують народна артистка України Ніна Матвієнко та її дочка Антоніна, вокальна формація «Піккардійська терція», переможець шоу «Голос країни» Павло Табаков, лауреат міжнародних конкурсів Володимир Кудовба. На святі також будуть присутні близькі родичі Квітки. Цей концерт відкриє серію заходів, приурочених 60–рiччю Квітки Цісик, яке припадає на 4 квітня.

Співачка пішла з життя від раку молочної залози у 1998 році, не доживши чотирьох днів до свого 45–рiччя. Від цієї ж хвороби померли і мама Квітки та її рідна сестра. Саме тому організатори акції пам’яті оголосили про збір коштів на придбання пересувного мамографа для Львівського обласного онкоцентру, який дасть змогу оперативно обстежувати і діагностувати цю хворобу навіть у жінок з віддалених гірських сіл. Першим внеском будуть кошти саме від львівського концерту.

«Рак молочної залози, на жаль, займає перше місце серед загальної кількості хворих на рак жінок. Щорічно на Львівщині виявляють майже 700 випадків раку молочної залози, 360 із них врятувати не вдається. Найбільше від цього страждають ті, хто живе у віддалених селах і не має змоги вчасно виявити хворобу. Тому, якщо ми за рахунок профілактики і раннього діагностування зможемо зменшити кількість жінок, які помирають від раку, як померла Квітка Цісик, — це буде найкращим пам’ятником цій унікальній людині», — говорить один із організаторів акції, голова правління ГО «Незабутня Квітка» Роман Грицевич.

Ідея саме такого символічного пам’ятника співачці належить американському продюсеру Алексу Гутмахеру, який свого часу лікувався в тій же клініці, що й Квітка. Познайомившись уже пізніше з її творчістю, він доклав чимало зусиль для увічнення пам’яті Квітки Цісик як в Америці, так і в Україні. Як член американської асоціації хворих на рак він планує провести серію концертів і за океаном, щоб залучити до участі в акції і своїх колег. n